Audio books ή βιβλία; Ιδού το ερώτημα!

Picture of Νατάσα Μαραγκού

Νατάσα Μαραγκού

Αν λατρεύεις τα βιβλία, τότε ίσως να έχεις αντιμετωπίσει κι εσύ αυτό το δίλημμα. Ειδικά όταν πρόκειται για βιβλία με τα οποία καταπιάνεσαι ως μέθοδο ψυχαγωγίας, είναι προτιμότερο να ακούσεις το audio book ή να το διαβάσεις; Ποια από τις δύο εναλλακτικές είναι η καλύτερη;

To απτό βιβλίο έχει τη δική του μαγεία. Οι τυπωμένες λέξεις, το συνεχές γύρισμα των σελίδων, το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο που σηματοδοτούν την αρχή και τη λήξη μιας ιστορίας. Έρχεται, όμως, με ένα σημαντικό μειονέκτημα· χρειάζεται να του αφιερωθεί πολύς χρόνος. Αν και η διαδικασία του να δίνεις τον χρόνο σου σε ένα βιβλίο είναι πολύτιμη κι ευχάριστη, συχνά, απλώς δεν έχουμε χρόνο για να διαθέσουμε στην ανάγνωση ενός βιβλίου.

Εδώ έρχεται και το βασικό πλεονέκτημα των audio books. Μπορείς να τα ακούς οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι. Μπορείς να ακούς το αγαπημένο σου βιβλίο ενώ κάνεις δουλειές ή ενώ βρίσκεσαι στο λεωφορείο. Έτσι, αξιοποιείς στο μέγιστο τον διαθέσιμο σου χρόνο, μετατρέποντας ανιαρές δραστηριότητες σε διασκέδαση.

Photo by Urel Mont on Pexels

Η “ευκολία” των audio books έχει δημιουργήσει σε πολλούς κλασικούς αναγνώστες την επιθυμία να τα μισήσουν. Πολλοί, φτάνουν στον ισχυρισμό ότι το να ακούς ένα βιβλίο αντί να το διαβάζεις είναι “κλεψιά”. Όπως δηλώνουν οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, όταν ακούς ένα βιβλίο δεν το κατανοείς αρκετά καλά. Ωστόσο, με 8 διαφορετικούς τρόπους μάθησης που γνωρίζουμε, αυτός ο ισχυρισμός είναι αληθινός μόνο για μερικούς ανθρώπους.

Βέβαια, κάτι που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι το να ακούς με προσοχή απαιτεί εξάσκηση. Φαινομενικά, είναι πολύ εύκολο να ακούς ένα audio book, ενώ ολοκληρώνεις τις δουλειές σου. Τί γίνεται όμως αν βυθιστείς στις σκέψεις σου; Αν είχες ένα έντυπο βιβλίο, η επιστροφή στην ανάγνωση του θα ήταν ευκολότερη. Τα audio books, όμως, αφήνουν περιθώριο στις περιδιαβάσεις του νου και είναι δυσκολότερο να τις διακόψουμε και να επιστρέψουμε στη ροή της ιστορίας.

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι το να ακούς ένα βιβλίο δεν είναι το ίδιο με το να το διαβάζεις. Και εν μέρει έχουν δίκιο. Είναι διαφορετικό να δίνεις την πλήρη σου προσοχή σε ένα βιβλίο από το να ακούς μια αφήγηση. Τί γίνεται, όμως, με τις αφηγήσεις δραματικών έργων; Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να διαβάζει ένα έργο του Σαίξπηρ, σίγουρα όμως θα ένιωθε εντονότερα τη συγκίνηση, αν άκουγε έναν ηθοποιό να το αφηγείται.

Photo by Charlotte May from Pexels

Ένα ακόμη σημαντικό επιχείρημα κατά των audio book είναι η άποψη ότι οι άνθρωποι που προτιμούν να ακούν και όχι να διαβάζουν, δεν επιλέγουν αρκετά καλά βιβλία. Ο μύθος αυτός καταρρίπτεται αρκετά εύκολα. Ακόμη και αν δεν έχεις συνδρομή σε κάποια υπηρεσία για audio book, μπορείς να βρεις πολλά κλασικά έργα σε εφαρμογές όπως το Spotify και το Youtube. Φυσικά, αν αποκτήσεις συνδρομή, θα έχεις πρόσβαση και σε μια τεράστια ποικιλία νέων βιβλίων στην ακουστική τους έκδοση, αλλά και σε επιστημονικά βιβλία και εγχειρίδια.

Τέλος, αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι διαβάζοντας ένα βιβλίο, θυμάσαι περισσότερα πράγματα απ’ ότι αν το ακούσεις. Με άλλα λόγια, ότι η ανάγνωση ενισχύει τη λειτουργία της μνήμης. Το οποίο δεν είναι απαραίτητα λάθος. Όμως, σε μια μελέτη, που διεξήχθη το 2016, στους συμμετέχοντες ανατέθηκε να διαβάσουν ένα βιβλίο και μετά να απαντήσουν ένα κουίζ, ενώ σε άλλους να ακούσουν το ίδιο βιβλίο και να απαντήσουν το ίδιο κουίζ. Αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις πληροφορίες που μπορούσαν να ανακαλέσουν οι συμμετέχοντες.

Photo by Dina Nasyrova on Pexels

Το συμπέρασμα; Ο καθένας μπορεί να επιλέξει ποιος από τους δύο τρόπους είναι καλύτερος για τις δικές του ανάγκες. Κάποιες φορές έχουμε ελεύθερο χρόνο για βιβλία, κάποιες άλλες προσπαθούμε να ακούσουμε μερικές σελίδες ενώ βρισκόμαστε στον δρόμο προς τη δουλειά. Το περιεχόμενο του βιβλίου παραμένει το ίδιο σε κάθε περίπτωση. Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας είτε με τα μάτια, είτε με τα αυτιά μας.

Μήπως προτιμάς σειρές και ταινίες; Διάβασε αυτό!

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...