Άτομα με διαφορετικές ικανότητες αλλά ίσα δικαιώματα

Α.Μ.Ε.Α. , για όσους δε γνωρίζουν πρόκειται για άτομα με κάποιου είδους αναπηρία, νοητική ή/και κινητική. Ένα ποσοστό 8-10% του παγκόσμιου πληθυσμού εμφανίζει μια μορφή αναπηρίας, η οποία μπορεί να είναι ελαφριάς ή πιο βεβαρημένης μορφής.

Ο αριθμός αυτός τείνει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας διάφορων παραγόντων. Δυστυχώς όμως η κοινωνία δεν έχει φροντίσει για την ομαλή ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι οι άνθρωποι αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις, όπως ρατσιστική αντιμετώπιση, δυσχέρεια μετακίνησης και συμμετοχής στα κοινά

Τα τελευταία καλοκαίρια, είχα την τύχη να έρθω σε στενή επαφή με άτομα με ειδικές ικανότητες, να μάθω τον τρόπο με τον οποίο δρουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Έπειτα από την υπέροχη εμπειρία κατάλαβα τι κάνει αυτά τα άτομα τόσο μοναδικά.

Έχετε δει τον τρόπο με τον οποίον γελάνε με την καρδιά τους; Το πως το χαμόγελό τους κάνουν μέχρι και την ψυχή σου να χαρεί! Νομίζω πως εκείνη τη στιγμή αντιλαμβάνεσαι το πόσο μικρά είναι τα προβλήματα σου και παίρνεις κουράγιο για να τα ξεπεράσεις

Ακόμη το ότι μπορεί να έχουν κάποιο διανοητικό πρόβλημα δε σημαίνει ότι δε γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους. Αντιθέτως έχουν πολύ καλή επίγνωση των πραγμάτων. Αισθάνονται πότε αντιμετωπίζονται με άσχημο και υπονομευτικό τρόπο και πότε με αγάπη. Επιλέγουν με ποιους θα είναι ποιο διαχυτικοί και με ποιους όχι. Τα άτομα αυτά χρειάζονται αγάπη και αυτό πρέπει να τους δώσουμε.

Ένα παράδειγμα της ψυχικής τους δύναμης, ο Stephen Hawking ο οποίος παρ’ όλου που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνεί μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας, κατάφερε να γίνει  θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στη δημιουργία διαφόρων μηχανισμών και φαρμάκων τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών και την εύρυθμη συμμετοχή τους στα κοινά.

Κλείνοντας θα ήθελα να καταλήξω στο ότι όλοι μας έχουμε γεννηθεί διαφορετικοί και μοναδικοί, με τα δικά μας ξεχωριστά χαρίσματα. Παραμένουμε όμως όλοι ίσοι με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ανάγκες.

by Θεοδώρα Καραδαγλή

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...