Ας μη μιλάμε μόνο για τον Covid-19

Picture of Νατάσα Μαραγκού

Νατάσα Μαραγκού

Με τον πανικό του κορονοϊού, έχουμε ξεχάσει να δώσουμε βάση σε σημαντικές ειδήσεις. Έχουμε ακόμη λησμονήσει, να αναφερθούμε σε κάποιες θετικές επιπτώσεις του εγκλεισμού. Ειδικά όσον αφορά σε ζητήματα περιβάλλοντος, έχουμε να σημειώσουμε αξιόλογες μεταβολές. 

Αρχικά, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ένας άνθρωπος θεραπεύτηκε από τον HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα από τα σημαντικότερα, ίσως, επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής, έμεινε στο συρτάρι, αφού δεν συνάντησε την αναγνώριση που θα είχε υπό φυσιολογικές συνθήκες. Όντας, μάλιστα, το δεύτερο περιστατικό ανάκαμψης από τον ιό (το προηγούμενο σημειώθηκε το 2008), οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρίσκονται, πλέον, πολύ κοντά σε μια ολοκληρωμένη θεραπεία.

Ας δούμε και για το περιβάλλον. Σύμφωνα με δεδομένα του CNBC, στην Κίνα έχει μειωθεί δραματικά το νέφος που προκαλείται από ρυπογόνα αέρια. Με λιγότερα εργοστάσια και επιχειρήσεις να λειτουργούν, αλλά και μικρότερο αριθμό μεταφορικών μέσων στους δρόμους, ήταν μια θετική έκπληξη. Αυτό, όμως, δεν ισχύει μόνο για την Κίνα. Μετρήσεις έχουν γίνει και στην Ιταλία και σε κοντινές της περιοχές και οι ενδείξεις είναι οι ίδιες. Τα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν καθοδική πορεία. Όπως δήλωσε και ο Josef Aschbacher: 

“Ο πλανήτης μας είναι όμορφος, αλλά επίσης εξαιρετικά εύθραυστος και η μόλυνση που προκαλεί ο άνθρωπος έχει μπει υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα τώρα”.

Παρόμοια νέα έχουμε και από την Ιταλία. Συγκεκριμένα, λόγω της μειωμένης κίνησης πλεούμενων, αλλά και της απουσίας τουριστών/τριών, καθάρισαν τα νερά των καναλιών της Βενετίας. Τα ψάρια διακρίνονταν μέσα από τα νερά μετά από 60 χρόνια “αφάνειας”. Special guests ήταν, ωστόσο, οι κύκνοι. Οι οποίοι συχνά εμφανίζονται στο νησί Μπουράνο, ένα νησί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Ποιος να το περίμενε! Η φύση πραγματικά έχει την ικανότητα να αποκαθιστά τις ισορροπίες όταν παύει η ανθρώπινη παρέμβαση.

Photo by Jason Blackeye on Unsplash
Photo by Jason Blackeye on Unsplash

 

Η έξαρση του ιού, αν και αποτελεί ένα καθόλου ευχάριστο δρώμενο, μας κάνει να εξετάσουμε πολλά πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Οι κοινωνικές σχέσεις αλλάζουν άρδην και αναγκαστικά. Το ίδιο αλλάζουν, προς το καλύτερο αυτή τη φορά, οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Ας αναλογιστούμε τον αντίκτυπο που έχουμε στον πλανήτη και πόσο δραστική απέβη η πρόσφατη αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά και δραστηριότητα.

Η απάντηση έχει δοθεί, άμεσα μάλιστα. Μπορούμε να συσπειρωθούμε μαζικά και να περιορίσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή, για να μην αποβεί δική μας ή μπορούμε, ως μιμητές του Σπύρου Παπαδόπουλου στο γνωστό διαφημιστικό, να “νίψουμε τας χείρας μας” απέναντι στην κατάσταση. 

Μην ξεχνάς να ακολουθείς τους βασικούς κανόνες ατομικής προστασίας έναντι στον κορονοϊό. Προστάτευσε τον εαυτό σου και τους γύρω σου!

Ενημερώσου για τον κορονοϊό εδώ

 

Πηγές:
The London Patient
NASA Images: Air pollution over China
Venice canals are clear enough to see fish
Economic lockdown ‘reduces global pollution levels’

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...