Απρίλιος 2020. Τι έμαθε το social distancing στους εθελοντές του InfinityGreece.

Κωνσταντίνα Καμηλίου

Κωνσταντίνα Καμηλίου

 

Πρωτόγνωρο θα χαρακτήριζε κανείς αυτό που ζούμε τον τελευταίο σχεδόν μήνα. Μικροί και μεγάλοι, υγιείς και μη παραμένουμε στο σπίτι, αποφεύγοντας οποιαδήποτε έξοδο παρά μόνο τις αποκλειστικά απαραίτητες, καθιστώντας τα πάντα σε μία “ανατριχιαστική” υπολειτουργία. Πολλοί μάλιστα φαίνεται να μην μπορούν να διατηρήσουν την υπομονή τους, εκφράζοντας καθημερινά την απογοήτευση και ανησυχία τους στα social media. 

 

Η αναγκαστική, από τον νόμο, απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει στερήσει το δικαίωμα στους πολίτες να βλέπουν αγαπημένα πρόσωπα καθώς και να απολαμβάνουν τις “δραστηριότητες” που συνήθιζαν να πραγματοποιούν πριν από την απρόοπτη διασπορά του επικίνδυνου ιού. Μηνύματα αγανάκτησης, πλήξης αλλά και φόβου δεχόμαστε σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αδιέξοδες σκέψεις για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την εκπαίδευση εξ αποστάσεως καθώς και για την εργασία από το σπίτι – όπου είναι αυτό εφικτό – η δυσαρέσκεια, όσο περνούν οι μέρες, φαίνεται να μεγαλώνει. Είμαστε, όμως, σίγουροι πως η καθημερινότητα που βιώνουμε έχει οδηγήσει σε αδράνεια τόσο τα παραπάνω, όσο και την δημιουργικότητα και ατομική μας εξέλιξη; Ας δώσουμε λοιπόν τον λόγο στους εθελοντές του InfinityGreece και ας καταλήξουμε έπειτα στην απάντηση του ερωτήματος.

 

Λίγες μέρες πριν συζητώντας μαζί τους με ψηφιακά μέσα για το χαρακτηριστικό, επίμαχο θέμα των ημερών, εκείνο της “καραντίνας”, συνειδητοποίησα κάτι που με ξάφνιασε ευχάριστα. Αυτές οι “δύσκολες” μέρες για όλους μας, όπως σχολιάζονται καθημερινά στα ΜΜΕ, έχουν αποτελέσει για τους περισσότερους μεγάλη ευκαιρία, απεριόριστου χρόνου, προσωπικής καλλιέργειας και όχι μόνο, πράγμα που θα διαπιστώσουμε αναλυτικά παρακάτω με τις σκέψεις που μοιράστηκαν μαζί μας. 

Πρωτόγνωρο θα χαρακτήριζε κανείς αυτό που ζούμε τον τελευταίο σχεδόν μήνα. Μικροί και μεγάλοι, υγιείς και μη παραμένουμε στο σπίτι, αποφεύγοντας οποιαδήποτε έξοδο παρά μόνο τις αποκλειστικά απαραίτητες, καθιστώντας τα πάντα σε μία "ανατριχιαστική" υπολειτουργία. Πολλοί μάλιστα φαίνεται να μην μπορούν να διατηρήσουν την υπομονή τους, εκφράζοντας καθημερινά την απογοήτευση και ανησυχία τους στα social media. 

 

Κωνσταντίνα , 22 :  Αυτόν τον μήνα έμαθα να κλείνω την τηλεόραση και να χαζεύω πλέον από το παράθυρό μου. Είναι απίστευτο πόσο ηρεμία μπορεί να σου προσφέρει σε συνδυασμό με μία ζεστή κούπα τσάι.

Σπυριδούλα , 24:  Αυτόν τον μήνα μίλησα με τους δικούς μου ανθρώπους μέσω ψηφιακών μέσων και κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία και η ανάγκη του άλλου. Δοκίμασα να κάνω νέα φαγητά και γλυκά με επιτυχία. Τουλάχιστον να εξελιχτούμε σε πράγματα που πριν δεν είχαμε τον χρόνο να ασχοληθούμε.

Αγγελική , 21:  Αυτόν τον μήνα ακούω τον έναν δίσκο μετά τον άλλον στο πικ απ μου, παράλληλα με την προσπάθειά μου, να σχεδιάσω μόνη μου τον τοίχο του δωματίου μου. Και επιτέλους τα βράδια μου είναι αφιερωμένα σε λογοτεχνικά βιβλία που είχα αφήσει στη μέση.

Ελπίδα – Ελισάβετ , 19:  Ο Απρίλιος είναι  all about self love. Κάνω πράγματα που με κάνουν χαρούμενη, προσπαθώ να είμαι παραγωγική, και να γεμίζω με ενδιαφέροντα πράγματα τον ελεύθερο χρόνο μου. Εκτίμησα ιδιαίτερα τον κήπο του σπιτιού μου, που είναι το τέλειο μέρος για ζεστό καφέ, σπιτικό μαμαδο-κέικ και το αγαπημένο σου βιβλίο.

Ιωάννα , 18 : Το hashtag των ημερών είναι γνωστό σε όλους μας! #Μένουμεσπίτι για τους ανθρώπους που αγαπάμε, για να προστατέψουμε τον συνάνθρωπο μας. Στην τελική, αν το καλοσκεφτούμε υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Εγώ για παράδειγμα έμαθα νέα κόλπα στα σκυλιά μου! Βρες την δική σου διασκέδαση και άντλησε όση ελπίδα μπορείς!

Δήμητρα , 19:  Ο Απρίλιος μου υπενθύμισε την χαρά που σου δίνει μία νίκη στο γκρινιάρη, στη μονόπολη και σε κάθε επιτραπέζιο παιχνίδι. 

Χρυσάνα , 19:  Αυτόν τον μήνα θυμήθηκα πόσο μ’ αρέσουν οι παλιές ελληνικές σειρές, αλλά και οι ταινίες του παλιού Χόλιγουντ. Επιτέλους είχα χρόνο να δω όλες τις must-see ταινίες που είχα στη λίστα μου.

Γιώργος , 21:  Τον Απρίλιο κατάφερα μετά από πολύ καιρό να έχω ένα κανονικό πρόγραμμα διατροφής, να κοιμάμαι σωστά, αλλά και να γράφω για τα πράγματα που μου αρέσουν. Μερικές όμορφες εικόνες και λίγη καλή μουσική μπορούν να σου φτιάξουν τη μέρα!

Μαρία , 21:  Αυτόν τον μήνα συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν, μένοντας παράλληλα παραγωγικός. Θυμήθηκα πόσο μου αρέσει να ζωγραφίζω και να παίζω κιθάρα, ήρθα σε ουσιαστική επαφή με την οικογένειά μου και απόλαυσα απλά πράγματα, όπως ένα καλό βιβλίο, μετά από καιρό.

Θέη , 20:  20 χρόνια μου κρατάω συντροφιά και όμως μέσα σε αυτόν τον Απρίλιο αισθάνομαι να με γνωρίζω πιο ουσιαστικά… πλάκα έχει η κοπέλα θα σας τη συστήσω! Ανακαλύπτω πιο έντονα σε πόσους κόσμους μπορεί να ταξιδέψει κανείς με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τα βιβλία και τη μουσική… αρκεί να αφήσει το μυαλό του ελεύθερο. Συνειδητοποιώ, πλέον, με βεβαιότητα ότι καμία αγκαλιά, κανένα φιλί ή χαμόγελο από εδώ και στο εξής δεν θα είναι τυπικό και αυτό μου δίνει το κουράγιο να παραμένω αισιόδοξη.

Λένα  , 20:  Απρίλης. Ένας μήνας της άνοιξης και της ευτυχίας. Και ακόμα και αν διαφέρει αυτός από τους προηγούμενους, έχει τη δική του γλύκα. Τι και αν είμαστε μέσα; Τι και αν είμαστε πιο απομονωμένοι; Είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τον ψυχισμό μας, τον πραγματικό εαυτό μας. Άλλωστε, όπως θα έλεγε και ο Σοπενχάουερ, η μοναξιά είναι η ουσιαστική ελευθερία. Ελευθερία να υπομείνουμε και να γνωρίσουμε την εσωτερικότητά μας. Αυτός ο μήνας, λοιπόν, με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ποια είμαι πραγματικά και να κάνω μια εσωτερική αναθεώρηση. Τι καλύτερο από μια μικρή αναμέτρηση με τον εαυτό σου; Το λες και challenge!

Βασιάνα , 26:  Σκοπός του μήνα, να διαβάσω τα τελευταία δύο βιβλία από το βουνό των εννέα που είχα αφήσει στο κομοδίνο λόγω υποχρεώσεων. Να ηρεμήσω, να με χαρώ, να κλάψω, να γελάσω, να πάρω τηλέφωνο άτομα που έχουμε καιρό να τα πούμε. Να εκτιμήσω αυτά που έχω, και όταν βγω απ’ τους τέσσερις τοίχους, να προσφέρω κάτι παραπάνω σ’ αυτούς που δεν έχουν τα ίδια “δεδομένα προνόμια”. 

Τρύφων , 20:  Αυτόν το μήνα μέτρησα αυτά που δεν έχω κάνει, αυτά που δεν έχω ζήσει, αυτά που δεν τα χόρτασα… Εν συντομία τα απωθημένα. Ένα θα πω: Μόλις όλα τελειώσουν, ζωή ετοιμάσου για μια θεαματική είσοδο!

Κυριάκος , 23:  Άνοιξε εκείνο το tutorial που πάντα ήθελες να παρακολουθήσεις αλλά ποτέ δεν προλάβαινες. Το #μένουμεΣπίτι δεν μπορεί να περιορίσει το μυαλό και την καρδιά. Για αυτό μέσω των Νέων Τεχνολογιών (το κινητό ντε) εμπλούτισε τα skills που πάντα ήθελες αλλά “δεν είχες χρόνο”, συνδυάζοντας στα διαλείμματα μεταξύ αυτών, την συχνή ηλεκτρονική επαφή με αυτούς που αγαπάς και σκέφτεσαι.

 

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψιν τα όσα μας εξομολογήθηκαν παραπάνω νέοι όπως εσύ, όπως και εγώ, θα μπορούσα να καταλήξω σε ένα μόνο συμπέρασμα :

 

Πρωτόγνωρο θα χαρακτήριζε κανείς αυτό που ζούμε τον τελευταίο σχεδόν μήνα. Μικροί και μεγάλοι, υγιείς και μη παραμένουμε στο σπίτι, αποφεύγοντας οποιαδήποτε έξοδο παρά μόνο τις αποκλειστικά απαραίτητες, καθιστώντας τα πάντα σε μία "ανατριχιαστική" υπολειτουργία. Πολλοί μάλιστα φαίνεται να μην μπορούν να διατηρήσουν την υπομονή τους, εκφράζοντας καθημερινά την απογοήτευση και ανησυχία τους στα social media. 

 

“It’s up to you.” Η οπτική των νέων συνθηκών αλλά και ο τρόπος που θα αξιοποιήσεις τον χρόνο σου στο εξής, εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Είσαι ελεύθερος να ακολουθήσεις όποια κατεύθυνση κρίνεις πως σου ταιριάζει. Μπορείς να αφήσεις τους τοίχους του σπιτιού σου να απορροφήσουν από την ενέργειά σου , ή μπορείς απλά να τους ζωγραφίσεις, δίνοντάς τους εσύ ζωή. Εγώ θα επιλέξω το δεύτερο! Αυτές τις μέρες πρόσεχε τους αγαπημένους σου, αλλά κυρίως πρόσεχε τον εαυτό σου! Ήρθε η σειρά του! Από εμάς… Stay Positive!

 

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...