Αμάν μωρέ με την υπερανάλυση! Το μυαλό σου έχει γίνει κέντρο διερχομένων. Νιώθεις πως είσαι internet browser με 17 καρτέλες ανοιχτές, 3 από αυτές ακόμη φορτώνουν, σε λίγο νιώθεις πως θα πέσει ο γενικός, ενώ κάπου στο βάθος υπάρχει και μουσική στο background, ίσως κάποιο ηλίθιο tik tok trending τραγουδάκι που σου κόλλησε από κάπου. Δεν μπορείς να λειτουργήσεις, να πάρεις αποφάσεις, να αναλάβεις δράση ρε παιδάκι μου ενώ κάθεσαι νιώθοντας πως βυθίζεσαι σε μια αέναη λούπα ενός οδυνηρού overthinking.
To feeling του χάους της υπερανάλυσης
Το φαινόμενο αυτό έχει συνδεθεί και με άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού ή της ΔΕΠΥ χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει πως δεν μπορεί να το βιώσει κάποιος που δεν βρίσκεται σε αυτό. Κι επειδή είναι απόλυτα κατανοητό πως το συναίσθημα που προκύπτει είναι όντως βασανιστικό, ας δούμε πως μπορούμε να το διαχειριστούμε λίγο καλύτερα!
Αρχικά, είναι καλό να αναγνωρίσεις το πρόβλημα. Κάθε φορά, το πρώτο βήμα που σε φέρνει πιο κοντά στη διαχείριση κάποιου θέματος που προκύπτει, είναι να συνειδητοποιήσεις πως υπάρχει πρόβλημα. Πάρε μια ανάσα και παρατήρησε πότε προκύπτει πιο έντονα αυτό το συναίσθημα, γύρω από ποιες αποφάσεις και γιατί. Έπειτα, προσπάθησε να καταλάβεις λίγο καλύτερα τον εαυτό σου και να δείξεις μεγαλύτερη επιείκεια. Δεν χρειάζεται να του φορτώσουμε κι άλλες τύψεις, αρκετές βιώνουμε ήδη. Πάρε χρόνο να δεις γιατί ωθείσαι στην υπερανάλυση των καταστάσεων κι επεξεργάσου τις συνθήκες για όσο χρειαστεί. Ακόμη, προσπάθησε να δουλέψεις με την αυτοπεποίθηση σου περισσότερο και να νιώθεις σιγουριά για όσα έχεις πετύχει και όσα μπορείς ακόμα να πετύχεις!
Τρία πιο άμεσα tips για να διαχειριστείς την κατάσταση:
- Προσπάθησε στην κάθε απόφαση να περιορίζεις το εύρος των επιλογών κάνοντας ένα νοερό τοπ 3 επιλογών. Αυτό, θα σε βοηθήσει να μάθεις να επιλέγεις από ένα μικρότερο αριθμό επιλογών και να ξεκαθαρίζεις λίγο πιο γρήγορα το τί χρειάζεται να κάνεις.
- Κάνε πιο αυθόρμητες επιλογές, χωρίς να καταναλώνεις τόσο χρόνο κι ενέργεια. Εμπιστεύσου το ένστικτο σου και νιώσε επαρκής με αυτό.
- Μάθε μόλις αναγνωρίσεις το overthinking που έρχεται, να το αντικαθιστάς με κάτι θετικό. Μια βόλτα, ένα καφέ με φίλους, μια νέα δραστηριότητα. Έπειτα, πάρε την απόφαση με καθαρό μυαλό και πιο θετική διάθεση.
Γενικά, είναι καλό να σκεφτόμαστε τις πιθανές λύσεις πίσω από κάθε πρόβλημα και να επεξεργαζόμαστε τις επιπτώσεις. Όταν αυτό γίνει πολύ έντονο και αρχίσει να μας παραλύει, κάτι πάει λάθος όμως. Όταν νιώσουμε πως οι ζωές μας είναι πολύ αγχωτικές και παραλύουμε από την υπερανάλυση, ας πάρουμε ένα διάλειμμα, ας κάνουμε κάτι ευχάριστο, ας διαβάσουμε ένα βιβλίο, ας δούμε μια ταινία χαλαρά βρε αδερφέ, ας μιλήσουμε σε κάποιο θεραπευτή, ας κοινωνικοποιηθούμε κι ας δραστηριοποιηθούμε, ας πάμε ένα ταξίδι, μια ανταλλαγή κάτι! Μια σωστή ισορροπία σε όλους τους τομείς κι ένα υποστηρικτικό δίκτυο πάντα βοηθούν.