After Virus Effect

Picture of Γιώργος Φιλτσόγλου

Γιώργος Φιλτσόγλου

  Αναμφίβολα το 2020 αποδείχθηκε μέχρι στιγμής έτος- έκπληξη, με την αρνητική έννοια του όρου. Όλος ο πλανήτης κυριολεκτικά δοκιμάζεται από την πανδημία του Κορονοϊού, με τις συνθήκες σε πολλές χώρες να ξυπνούν μνήμες εμπόλεμων συρράξεων. Οι συνέπειες στην υγεία, την κοινωνία αλλά και την οικονομία μέχρι στιγμής είναι ανυπολόγιστες, και κανείς ακόμα δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ούτε την έκταση της ζημίας, ούτε την εξέλιξη του ιού στο μέλλον.

  Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα άρχισαν να εμφανίζονται στις χώρες της Ευρώπης. Ο αριθμός κρουσμάτων και θυμάτων σημειώνει ύφεση και η συζήτηση στρέφεται πλέον γύρω από την “επόμενη μέρα”. Ειδικά στην χώρα μας είναι διάχυτη η εντύπωση ότι στη μετά- κορονοϊού εποχή θα ξεχυνόμαστε έξω σε καφέ, πλατείες και δρόμους ώρες ατελείωτες, απολαμβάνοντας τον ήλιο, τη φύση, τον πολιτισμό, αλλά και την συντροφιά των φίλων μας που τόσο λησμονήσαμε, όσο βρισκόμασταν σε καραντίνα. Ευσταθεί όμως πράγματι αυτό το σενάριο; 

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.reader.gr%2Fellada%2Fmpar-estiatoria-kai-kafeteries-90-ton-neon-epiheiriseon-stin-ellada-tis-krisis&psig=AOvVaw2ieJNhVNCGzn1Ffs9QoaPx&ust=1587320098087000&source=images&cd=vfe&ved=0CAMQjB1qFwoTCIiY4avK8ugCFQAAAAAdAAAAABAE
Προσδοκία η επαναφορά σε αυτήν την κατάσταση

 

  Η επιθυμία των ανθρώπων να ξαναβγούν στους δρόμους και να κερδίσουν ξανά την “ελευθερία” τους είναι αδιαμφισβήτητη. Εξίσου όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και μια αντίρροπη προς αυτό δύναμη, γνωστή σε όλους μας ως δύναμη της συνήθειας. Οι άνθρωποι δηλαδή τείνουμε να αποδεχόμαστε και εν τέλει να υιοθετούμε μια στάση ζωής, ιδιαίτερα όταν αυτή δεν απαιτεί μόχθο και προσωπική κούραση. 

  Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι περισσότεροι από εμάς συνήθισαν να μένουν μέσα στο σπίτι και να διαμορφώνουν το πρόγραμμα τους με επίκεντρο το δωμάτιο, το μπαλκόνι ή το σαλόνι τους. Μάλιστα, στη σύγχρονη εποχή οι δυνατότητες που μας παρέχονται είναι ποικίλες και αφορούν όλα τα γούστα: διαδικτυακές παραστάσεις, online επίσκεψη μουσείων, γυμναστική από το σπίτι, παρασκευή συνταγών. Παράλληλα οι φοιτητές έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε διαδικτυακά μαθήματα, χωρίς να χρειάζεται να ετοιμαστούμε και να πάμε στο Πανεπιστήμιο με τα πόδια ή με το λεωφορείο. Δημιουργείται επομένως μια κατάσταση, ένας τρόπος ζωής που “μας βολεύει”.

  Για το λόγο αυτό εκφράζονται φόβοι ότι η “επόμενη ημέρα” θα μας βρει εν τέλει στα σπίτια μας. Αρχικά, τις πρώτες μέρες της άρσης των μέτρων, όλοι μας λογικά θα βγούμε και θα επιδιώξουμε να επανακοινωνικοποιηθούμε με τους φίλους μας και τη φύση. Θα “διψάμε” για νέες γνωριμίες, για εμπειρίες, για λίγο συναίσθημα στην μέχρι πρότινος ανιαρή ζωή εντός του σπιτιού μας. Σταδιακά ωστόσο, ίσως συνειδητοποιήσουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία αλληλεπίδρασης, γρήγορου ρυθμού ζωής και συνεχούς αναζήτησης νέας εμπειρίας είναι πιο δύσκολη από ό,τι φανταζόμασταν, πιο δύσκολη από ό,τι ήταν πριν τον ιό. Θα χρειαστεί με άλλα λόγια να προσαρμοστούμε και πάλι σε νέα δεδομένα.

  Σε τέτοιες περιστάσεις εμφανίζεται συχνά το φαινόμενο του “ιδρυματισμού”. Οι άνθρωποι τείνουμε να ανατρέχουμε στην προηγούμενη “ασφαλή” κατάσταση, φοβούμενοι ότι οτιδήποτε διαφορετικό δεν είναι για μας, ότι οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με τους άλλους μπορεί να μας βλάψει. Δυστυχώς αυτή η τάση είναι πιο διάχυτη στους σύγχρονους νέους, οι οποίοι τείνουν να απομονώνονται στους εαυτούς τους και να επιλέγουν την εικονική πραγματικότητα, που δεν απειλεί τα συναισθήματά τους.

  Για να μην εμφανιστεί συνεπώς εκτεταμένο φαινόμενο ιδρυματισμού, η νέα εποχή καλό είναι να μας βρει ψυχολογικά έτοιμους να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, αλλά και να καταλάβουμε τα συναισθήματα των άλλων. Ωφέλιμο είναι ο καθένας από εμάς να προετοιμαστεί να δεχτεί συναισθηματικό βάρος και πλήγμα, διότι ο εγκλεισμός θα αφήσει σίγουρα σε πολλούς απωθημένα και κατάλοιπα. Οι λέξεις ίσως θα μας ακούγονται πιο βαριές και όλα θα έχουν ξεχωριστή σημασία στην προσπάθεια “επανασύνδεσης”. Αν προετοιμαστούμε ψυχολογικά ένα είναι σίγουρο: η προσαρμογή στα παλιά- νέα δεδομένα θα γίνει ομαλώς και το After Virus Effect θα είναι απλά ένας τίτλος ταινίας! (ή και άρθρου)… 

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...