Άδραξε τη μέρα, αλλά όχι κλισέ

Picture of Ελευθερία Πηγή

Ελευθερία Πηγή

  Αν έχεις δει την ταινία “Dead Poet Society”, ή οποιαδήποτε άλλη ταινία, ή στην τελική αν έχεις έστω λογαριασμό στο facebook ή στο instagram σίγουρα έχεις ακούσει την φράση “Carpe Diem”. Άδραξε τη μέρα. Ένα ρητό που έχει ειπωθεί τόσες πολλές φορές, που έχει καταχραστεί θα μπορούσε να πει κάποιος, τόσο πολύ, ώστε πια να έχει χαθεί η αξία του. Ας αφιερώσουμε όμως μία στιγμή για να αναλογιστούμε ποιο είναι το νόημα της φράσης αυτής. Ποια είναι η φιλοσοφία της; Άδραξε τη μέρα. Ο καθένας σίγουρα μπορεί να βγάλει μία δικιά του ερμηνεία, βάση των δικών του προσωπικών εμπειριών. Στον καθένα αυτή η φράση μιλάει διαφορετικά. Σε εμένα για παράδειγμα λέει να μην σπαταλάω τον χρόνο μου. Ότι οι μέρες μου πάνω σε αυτόν τον κόσμο είναι περιορισμένες και δεν πρέπει να τις χαραμίσω. Αρκετά πεσιμιστικό, το δέχομαι. Ωστόσο αληθές.

  Όλα αυτά βέβαια είναι εντελώς θεωρητικά. Γιατί όταν θα έρθει ένα τυχαίο μεσημέρι Παρασκευής, κι εσύ φοράς ήδη τις πιτζάμες σου, το carpe diem σου θα είναι να παραγγείλεις delivery και να «καταπιείς» μία ή και δύο (ή και τρεις, δηλώνω ένοχη) σεζόν της σειράς που βλέπεις. Κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι πολύ υγιές να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας και να μην νιώθουμε αμήχανα όταν είμαστε μόνοι μας. Αλλά όταν το τυχαίο μεσημέρι της Παρασκευής γίνει το επόμενο πρωί του Σαββάτου και το μεθεπόμενο ξημέρωμα της Κυριακής; Πόσοι από εμάς σπρώχνουμε τον χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να έρθει επιτέλους το σαββατοκύριακο και όταν αυτό έρχεται δεν κάνουμε τίποτα; Φυσικά θα υπάρχουν φορές που επιλέγουμε να μην κάνουμε τίποτα, προκειμένου να χαλαρώσουμε και να αποβάλλουμε το άγχος που μας φόρτωσε η εβδομάδα που πέρασε.Και αυτό είναι απαραίτητο. Αλλά, μεταξύ μας τώρα, δεν είναι λίγες οι φορές που απλά από πλήξη δεν κουνηθήκαμε από το άνετο κρεβάτι μας.

 

https://chillhop.com/live/lofihiphop/

 

  Carpe Diem δεν σημαίνει να κάνεις τη μία μέρα ελεύθερη πτώση, την επόμενη τον γύρο ενός νησιού με ένα σάπιο καΐκι και μία μέρα μετά από αυτό να τρέχεις από σαφάρι σε σαφάρι. Σημαίνει να δίνεις σημασία στις μέρες σου και στον χρόνο που σου έχει χαριστεί. Για παράδειγμα, έχεις μάθημα/συνάντηση/οτιδήποτε κανονισμένο στις 11; Αντί να ξεκινήσεις την ώρα που θα ξεκινούσες ώστε να είσαι εκεί που πρέπει στις 11 (ή 11:15, λέμε τώρα), ξεκίνα μισή ώρα, 20 λεπτά, 10 λεπτά πιο νωρίς και περπάτησε από κάποιον άλλο δρόμο που δεν ξέρεις.

 

http://kataskevesktirion.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF/

 

Κάνε μια βόλτα στην παραλία. Κάτσε σε ένα παγκάκι σε κάποιο σημείο που για κάποιο λόγο σου προκαλεί ευφορία και διάβασε ένα βιβλίο. Ή και όχι. Απλά κάτσε εκεί και απόλαυσε την στιγμή. Ψάξε για εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πόλη σου, σε μουσικά φεστιβάλ. Πήγαινε να δεις μία ταινία σε κάποιο γειτονικό σινεμά και όχι στην *γνωστή εταιρεία κινηματογράφων* κι ας είναι λίγο πιο ακριβό το εισιτήριο. Δοκίμασε ένα καινούργιο φαγητό ή αναζήτησε ένα καινούργιο είδος μουσικής. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις χώρα, ούτε πόλη, ούτε σπίτι για να αλλάξει η ζωή σου. Χρειάζεται να «αλλάξεις» το μυαλό σου. Γι’ αυτό λοιπόν, ζήσε την ζωή σου. Άδραξε την μέρα.

 

 

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...