Πρόκειται για μια από τις πιο ιδιοφυείς προσωπικότητες της ιστορίας. Η Augusta Ada Byron, κόμισσα του Lovelace ή αλλιώς “Μάγισσα των αριθμών”, θεωρείται -και όχι άδικα- μια από τις γυναίκες που κατάφεραν να αλλάξουν την ιστορία. Είναι η γυναίκα της οποίας οι ιδέες απορρίφθηκαν όσο ήταν εν ζωή, καθώς τα μυαλά των τότε μηχανικών δεν μπορούσαν να τις διανοηθούν. Μια γυναίκα που ξεπέρασε οποιοδήποτε εμπόδιο στο να αξιοποιήσει το δυναμικό της.

Τα πρωτα χρόνια
Η Ada Lovelace ήταν παιδί ενός πολυτάραχου γάμου. Ήταν το μοναδικό νόμιμο τέκνο του Λόρδου Βύρωνα (γνωστός για την αγάπη του στο άλλο φύλο) και της Άννας Ισαβέλλας Μίλμπανκ. Πήρε το όνομα της από την ετεροθαλή αδερφή του πατέρα της ( με την οποία, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ο λόρδος Βύρωνας διατηρούσε παράνομη σχέση). Όπως ήταν φυσικό, λίγο μετά τη γέννηση της Ada ( 10 Δεκεμβρίου του 1815) , η μητέρα της ζήτησε διαζύγιο και εγκατέλειψε τον σύζυγό της, παίρνοντας μαζί την Ada. Το σκάνδαλο ήταν τόσο μεγάλο, που ο λόρδος Βύρωνας μετακόμισε οριστικά στην Ελλάδα, όπου έμεινε μέχρι τον θάνατο του το 1824. Έτσι, η Ada μεγάλωσε χωρίς να γνωρίσει ποτέ τον πατέρα της και με σωρεία φημών γύρω από το όνομα της οικογένειας της.

Η μητέρα της, θέλοντας να αποφύγει πάση θυσία την εξέλιξη της Ada σε έναν νέο λόρδο Βύρωνα, την απομάκρυνε από κάθε είδος θεωρητικής ενασχόλησης. Αντί αυτού, πηγαίνοντας αντίθετα στη νόρμα για την εκπαίδευση των κοριτσιών της εποχής, φρόντισε η κόμισσα του Λάβλεϊς να εκπαιδευτεί στις θετικές επιστήμες, και κυρίως στα μαθηματικά.
Οι σπουδές
Η απόφαση αυτή της μητέρα της δεν ήταν τυχαία. Η Ada από μικρή είχε δείξει μια έντονη κλίση προς τις θετικές επιστήμες, καθώς και μεγάλη ευφυΐα. Αυτό σε συνδυασμό με την καλή οικονομική κατάσταση, επέτρεψε στην Ada να μαθητεύσει δίπλα στους καλύτερους καθηγητές της Ευρώπης. Η ευφυΐα της ήταν εμφανής και σε όσους την περιτριγύριζαν. Ένας από τους καθηγητές της δήλωσε:
«Αν ένας νεαρός μαθητής είχε τις ικανότητές της, θα τον είχαν κάνει σίγουρα έναν μαθηματικό ερευνητή, ίσως του πρώτου βαθμού».

Ήδη πριν την ενηλικίωση της, είχε ασχοληθεί με το πώς μπορεί να γίνει εφικτή μια πτήση. Μελετώντας τα φτερά των πουλιών, έφτασε σε απίστευτα για την ηλικία της συμπεράσματα, τα οποία τα κατέγραψε στο βιβλίο της <<Flyology>>. Καθώς ενηλικιωνόταν και σε αντίθεση με το κλίμα της εποχής απέναντι στις γυναίκες, οι οποίες δεν είχαν καν πρόσβαση σε επιστημονικά κείμενα, η Ada ήταν μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες μεταξύ γνωστών επιστημόνων.
Η προσωπική ζωή
Η Ada, πέρα από την αφοσίωση της στην επιστήμη, ήταν και γυναίκα που ενδιαφερόταν για την προσωπική της ζωή. Κατά την εφηβεία, παραλίγο να προκαλέσει και άλλο σκάνδαλο στην οικογένεια της, καθώς παραλίγο να κλεφτεί με έναν καθηγητή της. Μόλις στα 19 της, ωστόσο, παντρεύτηκε τον πρώην καθηγητή της, William King. Έγινε πολύ νέα μητέρα, ήδη από τα 20. Ούτε η γαμήλια ζωή, ούτε η μητρότητα την απομάκρυναν ποτέ από την αγάπη της για την επιστήμη. Ο σύζυγός της την υποστήριζε καθ’ολη την καριέρα της. Η ίδια γράφει στην μητέρα της:

«Κάθε μέρα διαβάζω μαθηματικά και είμαι απασχολημένη με την τριγωνομετρία και την εισαγωγή στις εξισώσεις δευτέρου και τρίτου βαθμού. Έτσι, βλέπεις ότι ο γάμος δεν έχει αμβλύνει τη όρεξη για αυτές τις επιδιώξεις, ούτε την αποφασιστικότητά μου να τις συνεχίσω»
Η πρώτη επαφή με τον Charles Babbage
Καθοριστική στην καριέρα της Ada ήταν η γνωριμία της με τον φιλόσοφο, αστρονόμο και μαθηματικό, Charles Babbage. Πρόκειται για τον άνθρωπο που σχεδίασε την πρώτη αριθμομηχανή (Διαφορική Μηχανή), η οποία, ωστόσο, ήταν πολύ ακριβή στην κατασκευή της, με αποτέλεσμα το σχέδιο της να απορριφθεί.
Η ιδέα, όμως, έφτανε για να ενθουσιάσει και να κινητοποιήσει το μυαλό και τη φαντασία της Ada. Ο Babbage εντυπωσιάστηκε από το μυαλό της δεκαεφτάχρονης τότε Ada. Εξελίχθηκε σε μέντοράς της και οι δυο τους διατηρήσαν αλληλογραφία για περίπου είκοσι χρόνια.

Μόλις της παρουσίασε την ιδέα του για την αναλυτική μηχανή, η Ada εκδήλωσε τεράστιο ενδιαφέρον. Πρόκειται μια πολύ πολυπλοκότερη μηχανή από τη διαφορική, η οποία θα ήταν σε θέση να κάνει αλγεβρικούς υπολογισμούς. Δυστυχώς, όλα τα σχέδια του Babbage και οι υπολογισμοί της Lovelace δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα. Η μηχανή δεν κατασκευάστηκε ποτέ, καθώς ο Babbage, επέμενε μέχρι τον θάνατο του να αλλάζει διαρκώς τα σχέδια.
Ποια είναι η συμβολή της Ada;
Το έργο της ξεκίνησε από τις σημειώσεις της για τον μηχανισμό του αναλυτικού υπολογιστή, τις ικανότητες του και μια σειρά από οδηγίες προγραμματισμού. Η μεγάλη συμβολή της Ada, ωστόσο, είναι απόρροια του δημιουργικού και γεμάτου φαντασίας μυαλού της. Ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που μπορέσαν να αντιληφθούν τις ικανότητες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η ίδια δηλώνει:
«…Η μηχανή θα μπορούσε να συνθέσει περίτεχνα και επιστημονικά, κομμάτια μουσικής οποιασδήποτε πολυπλοκότητας ή έκτασης».

Μιλώντας για αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως τεχνητή νοημοσύνη, προέβλεψε:
Η Αναλυτική Μηχανή δεν έχει καμία πρόθεση να γεννήσει τίποτα. Μπορεί να εκτελέσει ό,τι ξέρουμε πώς να τη διατάξουμε εμείς να το εκτελέσει. Μπορεί να ακολουθήσει την ανάλυση. Αλλά δεν έχει καμία δύναμη να προβλέψει οποιεσδήποτε αναλυτικές σχέσεις ή αλήθειες».
Πέρα από όλες τις παραπάνω προβλέψεις, η Ada καταγράφει στο άρθρο και ένα σχέδιο που αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Αναλυτική Μηχανή θα μπορούσε να υπολογίζει αριθμούς Μπερνούλ. Αυτό το σχέδιο θεωρείται σήμερα το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή.
Το τέλος
Παρά τις πολλές επιτυχίες, η Ada ήρθε αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που τελικά δεν μπόρεσε να λύσει. Η υγεία της δεν ήταν καθόλου καλή και μόλις στα 36 της (όπως και ο πατέρας της), πέθανε από καρκίνο της μήτρας. Παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν γνώρισε τον πατέρα της και παρά τις φήμες και την στάση της μητέρας της απέναντι του, η ίδια ζήτησε να ταφεί δίπλα του.

Αν και αργά, η τεράστια συμβολή της στην επιστήμη αναγνωρίστηκε. Το 1980 μια γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου ονομάστηκε προς τιμήν της, “Ada”. Επιπλέον, κάθε 13η Οκτωβρίου, στην «Ημέρα Λάβλεϊς» γιορτάζονται όλες οι γυναίκες στην επιστήμη.
Πηγαίνοντας ενάντια σε μια κοινωνία που απέκλειε τις γυναίκες από την επιστήμη, η Ada απέδειξε ότι το να κάνεις οικογένεια και να είσαι γυναικά δεν σημαίνει ότι θα σταματήσεις να κυνηγάς τα όνειρά σου. Αυτή είναι, λοιπόν, η Ada Lovelace, ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά στην ιστορία της τεχνολογίας και τον μαθηματικών. Το κορίτσι που -χωρίς καν να το ξέρει- έγραψε μόνο του και στο χέρι, μόλις στα 27 του, τον πρώτο κώδικα υπολογιστή.