Έχεις περάσει από δεκάδες συνεντεύξεις μέχρι σήμερα; Αν ναι, τότε σίγουρα θα ταυτιστείς με μία από τις κάτωθι, απρόσμενες και αλλόκοτες ερωτήσεις συνέντευξης. Είσαι ακόμη newbie ή δεν έχεις πάρει το βάπτισμα του πυρός στο δρόμο προς την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας; Ρίξε μια ματιά παρακάτω και ανακάλυψε τον αμερόληπτο και άκρως διακριτικό κόσμο των συνεντεύξεων για δουλειά.
Πέραν της πλάκας, υπάρχουν αρκετοί τύποι ερωτήσεων συνέντευξης που αξιολογούν ένα εύρος διαφορετικών ικανοτήτων και προσόντων ανάλογα με τον τομέα εξειδίκευσής σου. Ερωτήματα με υποθετικές καταστάσεις, τεστ ηθικής, brainteasers, συμπεριφορικές ερωτήσεις ή ερωτήσεις που βασίζονται στην απόδοση και στις προσωπικές προτιμήσεις, δύνανται να φανερώσουν στοιχεία που κρίνονται (α)κατάλληλα για την εκάστοτε εταιρεία. Άλλες πάλι, εμπίπτουν απλά στην κατηγορία του αλλόκοτου.
1. Τί δουλειά κάνουν οι γονείς σου;
Μια φαινομενικά ακίνδυνη ερώτηση που όμως μπορεί να σου στοιχίσει τη δουλειά για την οποία δηλώνεις ενδιαφέρον. Ναι, καλά διάβασες. Τώρα ίσως να διερωτάσαι: Πώς ακριβώς συγχέεται η επαγγελματική δραστηριότητα των γονιών μου με τη δική μου συνέντευξη; Και όχι, δε σχετίζεται πάντοτε με τη λογική του «κατά μάνα κατά κύρη, κατά γιο και θυγατέρα», αλλά με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις και τα αυθαίρετα συμπεράσματα του συνεντευξιαστή. Πολλοί υποψήφιοι απορρίπτονται στο στάδιο αυτό, διότι σύμφωνα με την κρίση του υπεύθυνου πρόσληψης ο συνεντευξιαζόμενος δε χρειάζεται διακαώς αυτή τη θέση, κοινώς δεν τους έχει και πολύ ανάγκη. Είναι, άλλωστε, αναμενόμενο και απολύτως λογικό να μην επιθυμείς μια επαγγελματική καριέρα όταν οι γονείς σου είναι εφοπλιστές, εισοδηματίες, δικηγόροι ή ασκούν οποιοδήποτε άλλο υψηλόμισθο επάγγελμα.
2. Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασες; Ποιο βιβλίο θα μου πρότεινες;
Σίγουρα μη αλλόκοτη, αλλά με βεβαιότητα απρόσμενη ερώτηση. Σε ελκύουν τα διηγήματα, η ποίηση, non-fiction, ή κάτι πιο absurd; Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται το βιβλίο αναφοράς να σχετίζεται με κάποιο τρόπο με τη θέση εργασίας. Αν, χάριν παραδείγματος, αιτείσαι για το ρόλο του software developer, μην αναφέρεις πρώτα τη λατρεία σου για τα απομνημονεύματα. Επίλεξε, αντ’ αυτού, να αναφερθείς αρχικά σε κάποιο βιβλίο Python, web development, machine learning κ.ο.κ. ώστε να καταδείξεις την προσήλωσή σου στο αντικείμενο εργασίας καθώς και την επιδίωξη επαγγελματικής εξέλιξης.
3. Πώς θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να αλλάξει δυνητικά τον κλάδο μας;
Ναι, το AI έχει μεταμορφώσει ήδη το τοπίο πολλών επαγγελμάτων και ναι, μάλλον θα φέρει αλλαγές σε πολλούς ακόμη τύπους εργασίας. Μην πέσεις, ωστόσο, στην παγίδα να αοριστολογήσεις. Αναλογίσου προσεκτικά το πεδίο ειδίκευσής σου. Αν, ας πούμε, ανήκεις στη βιομηχανία του marketing θα μπορούσες να απαντήσεις κάπως έτσι:
Εστιάζοντας συγκεκριμένα στον κλάδο της δημιουργίας περιεχομένου (content creation) και της βελτιστοποίησης διαφημίσεων (ads optimization) τα AI εργαλεία θα μπορούσαν:
- Να παράγουν plagiarism–free κείμενα για ιστοσελίδες, διαφημίσεις και άρθρα.
- Να προσαρμόζουν τον προϋπολογισμό και να διακόπτουν καμπάνιες που δεν έχουν απόδοση.
- Να χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία αγοράς και τοποθέτησης διαφημίσεων σε πραγματικό χρόνο.
Προσπάθησε να αναφερθείς σε τομείς της ειδικότητάς σου στους οποίους δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί AI τεχνολογίες και απόδειξε τη διορατικότητα και την ευρηματικότητά σου.
4. Ποιο είναι το χρώμα των χρημάτων;
Η εταιρεία PolyOne, που αργότερα ονομάστηκε σε Avient, θέτει αυτή την ερώτηση σε εκείνους που στοχεύουν θέσεις σχετικές με τον οικονομικό τομέα. Στόχος είναι να αξιολογήσουν εάν ο υποψήφιος διαθέτει μια ολοκληρωμένη άποψη για την οικονομία. Μπορεί, λοιπόν, να πιστεύεις πως το «πορτοκαλί», «πράσινο» κ.ο.κ. είναι η σωστή απάντηση. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά θα ήθελε ο recruiter να ακούσει θα ήταν: «Εξαρτάται από τη χώρα» και όχι όλη τη χρωματική παλέτα. Μια τέτοια απάντηση θα μπορούσε να δηλώσει ακριβέστερη αξιολόγηση των αγορών και ασφαλέστερη λήψη παγκόσμιων οικονομικών αποφάσεων.
5. Έχεις ένα μπουκέτο λουλούδια. Όλα εκτός από δύο είναι τριαντάφυλλα, όλα εκτός από δύο είναι μαργαρίτες και όλα εκτός από δύο είναι τουλίπες. Πόσα λουλούδια έχεις;
Ναι, είναι αίνιγμα. Όχι, δεν απαιτεί μόνο μαθηματικές ικανότητες. Πρόσεξε τη μορφολογία των λέξεων και τη συντακτική δομή των προτάσεων. Τί θα απαντούσες;
6. Ποιο κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο σε εκνευρίζει;
Είτε πρόκειται για τη μετανάστευση, την εισοδηματική ανισότητα, την ξενοφοβία είτε για την υποτίμηση του νομίσματος, μια τέτοια ερώτηση έχει σχεδιαστεί για να τσεκάρει διάφορες πτυχές σου, όπως:
- Την επίγνωση και την κατανόηση σου για τα ευρύτερα κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά ζητήματα.
- Το αν διαθέτεις γνήσιο ενδιαφέρον για τον κόσμο πέρα από τις άμεσες εργασιακές του ευθύνες.
- Το αν ευθυγραμμίζεσαι με τις αξίες και την αποστολή της εταιρείας, καθώς και τη δυνητική σου προσαρμογή στην οργανωτική της κουλτούρα.
- Το πώς χειρίζεσαι την ασάφεια, καθώς η ερώτηση αυτή δεν έχει σωστή ή λανθασμένη απάντηση.
7. Αν σου έδιναν μια δωρεάν ολοσέλιδη αγγελία στην εφημερίδα και έπρεπε να πουλήσεις τον εαυτό σου σε έξι λέξεις ή λιγότερες, πώς θα έμοιαζε η διαφήμιση;
Δεν αποτελεί αναδιατύπωση του «Απαρίθμησε κάποια ισχυρά στοιχεία της προσωπικότητάς σου», ιδίως αν ανήκεις στον τομέα του marketing. Πέραν της επιλογής των λέξεων που σε αντιπροσωπεύουν, αναφέρσου στη μορφή τοποθέτησης των λέξεων, στα γραφικά, σε φωνολογικές και σημασιολογικές ιδιαιτερότητες ή ακόμα και στη δημιουργία κάποιου pun (don’t ever (p)underestimate the power of puns in marketing…).
8. Αν ήσουν ένα από τα προϊόντα μας, ποιο θα επέλεγες να ήσουν;
Εύστοχη ερώτηση που μπορεί να φανερώσει στη στιγμή αν έχεις μελετήσει επιμελώς τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες της εταιρείας-στόχου. Είναι προφανές πως ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις δεν παρέχουν πραγματικά έναν δίκαιο και ισότιμο τρόπο προσδιορισμού μιας καλής έναντι μιας κακής απάντησης. Μπορούν, ωστόσο, η αφοσίωση και το πείσμα να υπολογιστούν σε βαθμολογικές κλίμακες;
Εσύ ποιες ερωτήσεις θα έθετες στους υποψηφίους σου;