Με το δεύτερο κύμα καραντίνας να μας έχει χτυπήσει σαν χαστούκι από τον λιγότερο αγαπημένο καθηγητή μας, η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε σε αυτήν την αναποδιά, είναι να περάσουμε τις μέρες αυτές ποιοτικά. Ένας τρόπος, από τους άπειρους, για να γίνει αυτό, είναι τα βιβλία. Και τί καλύτερο από μερικά βιβλία με αύρα Φθινοπώρου;
Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με προτεινόμενα βιβλία!
Photo by Annie Spratt on Unsplash
- “Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος” της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.
Ένα βιβλίο που απλά ΔΕΝ γίνεται να απουσιάσει από την εν λόγω λίστα. Λίγο η αισθητική του Χόγκουαρτς, λίγο η επιστροφή στα θρανία, που είναι, άλλωστε, και η έναρξη της ιστορίας του Χάρι στο πρώτο έτος της σχολής, θυμίζουν Φθινόπωρο. Ένα βιβλίο που έχει αγαπηθεί παγκοσμίως, από μικρούς και μεγάλους. Πάνω απ’ όλα, μια ιδιαίτερα ευχάριστη συντροφιά.
- “Χόμπιτ” του R.R. Tolkien.
Ποιος ή ποια δεν θέλει να διαβάσει για μια περιπέτεια σε μακρινούς, μαγικούς κόσμους; Το “Χόμπιτ” είναι η ιστορία γι’ αυτήν ακριβώς την δουλειά! Η αίσθηση του ταξιδιού και της περιπλάνησης, σε συνδυασμό με τις περιγραφές του Tolkien, δημιουργούν συχνά την αίσθηση του περιπάτου στην φθινοπωρινή φύση. Ένα αρκετά σύντομο βιβλίο, με νοσταλγική διάθεση για τους φανς του κόσμου του Tolkien.
- “Something wicked this way comes” του R. Bradbury.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα, επίσης σύντομη ιστορία, δύο μικρών παιδιών που έχουν ανακαλύψει τρομερά πράγματα. Μυστήριο, εξερεύνηση, μάγισσες, μαγικοί καθρέφτες και μια συναρπαστική περιπέτεια. Και μην ξεχνάς ότι αυτό το Φθινόπωρο… “Έρχεται καταιγίδα”.
- “To Kill a Mockingbird” της Harper Lee.
Ένα βιβλίο που θίγει μια πληθώρα κοινωνικών ζητημάτων των Η.Π.Α. της δεκαετίας του 1930, κυρίως του βιασμού και των φυλετικών ανισοτήτων, μέσα από τα μάτια και την αντίληψη ενός μικρού κοριτσιού. Μέσα από το κλασικό αυτό κομμάτι της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ένα μικρό κορίτσι περιγράφει την ζωή του και τις παρατηρήσεις του από την οικογένεια και τους γείτονές της.
- Έναν συλλογικό τόμο του E.A. Poe/
Μία αναμενόμενη συλλογή για την αισθητική της συγκεκριμένης λίστας. Με τις γεμάτες μυστήριο και μακάβριες ιστορίες του, δίκαια συγκαταλέγεται στο φάσμα dark academia. Αν σου αρέσουν τέτοιου είδους έργα, σου συστήνω ανεπιφύλακτα Poe!
- “Η Λάμψη” του Steven King.
Τί κι αν έχεις δει ήδη την ταινία και γνωρίζεις την πλοκή; Δεν συγκρίνεται με την εμπειρία του συγκεκριμένου θρίλερ μέσα από τις σελίδες. Οι περιγραφές, η πλοκή που διαδραματίζεται τους κρύους μήνες του χρόνου, η διάχυτη αίσθηση αγωνίας και μυστηρίου από τις πρώτες κιόλας σελίδες του έργου, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία ανάγνωσης.
- “Πειθώ” της Jane Austen.
Και κάτι για τους πιο ρομαντικούς. Το τελευταίο ολοκληρωμένο έργο της Austen, με έντονα νοσταλγική διάθεση, περιγράφει το πώς η πρωταγωνίστρια έχασε την ευκαιρία να παντρευτεί τον έρωτα της ζωής της. Με πολλές και, συχνά, ειρωνικές τροπές στα γεγονότα, πολλές περιγραφές συναισθημάτων, η “Πειθώ” αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της συγγραφέως.
- “Coraline” του Neil Gaiman.
Αν και, κατά βάση, παιδικό βιβλίο, είναι ίσως μία από τις πιο ευχάριστες στην ανάγνωση ιστορίες. Έκαστος στο είδος του, ο Gaiman μαγεύει με αυτό του το βιβλίο. Το σπίτι της Coraline έχει 13 πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν φυσιολογικά, ενώ η 14η, άλλοτε είναι κλειδωμένη, με μόνο τον τοίχο από πίσω της, κι άλλοτε οδηγεί σε ένα άλλο διαμέρισμα. Μοιάζει με αυτό όπου ζει ήδη η Coraline, αλλά όχι ακριβώς… Εκεί, ακριβώς, είναι που ξεκινά το ταξίδι της σε αυτόν τον μαγικό κόσμο.
Το Φθινόπωρο είναι σίγουρα η εποχή για βιβλία, παρέα με ένα ζεστό ρόφημα. Αλλά, στην περίπτωσή μας, είναι κι ένας ευχάριστος τρόπος για να περάσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, αλλά και με καλή συντροφιά, οι μέρες του εγκλεισμού. Άλλωστε, όπως λέμε συχνά, “τα βιβλία είναι ταξίδια” και αφού, προς το παρόν, τα ταξίδια είναι ένα δύσκολο εγχείρημα… Βιβλία!