5+1 λόγοι που χαμογελάμε!

Αναστασία Τζημαγιώργη

Αναστασία Τζημαγιώργη

Χαμογέλα, είναι το δεύτερο καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις με τα χείλια σου.

Γιατί χαμογελάμε;

Τι υποδηλώνει το χαμόγελο για εμάς ως προσωπικότητες; Πότε και πώς το χρησιμοποιούμε; Είναι, μήπως, υπερεκτιμημένο; Το άρθρο αυτό μπορεί να απαντήσει -ή και όχι- σε όλα αυτά τα ερωτήματα γύρω από το χαμόγελο και τους γελαστούς ανθρώπους. Πάμε, λοιπόν, να δούμε 5+1 λόγους, για τους οποίους χαμογελάμε, είτε ασυναίσθητα είτε συνειδητά.

1)  Το χαμόγελο εμπνέει εμπιστοσύνη

Σύμφωνα με έρευνες (Mehu et al., 2007), το συχνό χαμόγελο σε ανθρώπους τείνει να υποδηλώνει την γενναιοδωρία και την εξωστρέφειά τους. Καλώς ή κακώς, ένα φιλικό και συγκαταβατικό χαμόγελο δύναται να προσδώσει οικειότητα στη συνομιλία και, γενικά, στην επαφή. Προκαλεί συχνά ένα θετικό θυμικό, το οποίο προϊδεάζει τους ανθρώπους ευνοϊκά απέναντί σε αυτούς που το “φορούν”. Ενδεχομένως η όλη διαδικασία λειτουργεί κυκλικά, με το χαμόγελο να προκαλεί την ευνοϊκή στάση των άλλων απέναντί μας και την εμπιστοσύνη τους, αλλά και με την ίδια τους την θετική στάση να ενθαρρύνει το χαμόγελό μας, από την στιγμή που βοηθά σε καλύτερες κοινωνικές σχέσεις.

2) Είμαστε πιο επιεικείς σε ανθρώπους που χαμογελούν

Άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε, ουδείς αλάθητος και τα σχετικά. Όταν, ωστόσο, πραγματοποιείται μια λάθος ενέργεια, απόφαση ή εξωτερικευμένη σκέψη, πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση έχει συνήθως το άτομο που χαμογελάει, έναντι αυτού που δεν χαμογελάει. Αυτό το συμπέρασμα έχει αποδειχθεί και σε μια έρευνα με ανθρώπους που είχαν συλληφθεί. Το αξιοπερίεργο είναι ότι δεν είχε τόσο σημασία το είδος του χαμόγελου, δηλαδή αν ήταν αληθινό, ψεύτικο ή άσχημο, αλλά η διαρκής επανάληψή του. Καταλαβαίνουμε, επομένως, πόσο μεγάλη σημασία μπορεί να έχει κάτι τόσο απλό, ακόμα και σε σοβαρές καταστάσεις, όπως είναι ο εγκλεισμός σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα

χαμογελάμε

3) Ανάκτηση από κοινωνικά λάθη

Ποιος δεν ξεχνάει ένα σημαντικό γεγονός ή άτομο, ενώ δεν πρέπει; Πώς σώζεις το να μη θυμάσαι το όνομα του πελάτη σου ή την ημερομηνία επετείου με τον/την σύντροφό σου; Φυσικά με ένα χαμόγελο! Ένα χαμόγελο σε στιγμές που έχουμε κάνει “κοινωνικά ολισθήματα” είναι μια καλή λύση για να απομακρυνθεί το αίσθημα αμηχανίας και, ακολούθως, να δημιουργηθεί κάποιο είδος συμπάθειας προς το άτομό μας, ώστε να μας συγχωρέσουν και ευκολότερα για αυτό που έχουμε, για παράδειγμα, ξεχάσει. Με άλλα λόγια, αν εκπέμπεις ενοχή και άγχος, ο συνομιλητής σου είναι πιο πιθανό να υπονοήσει ότι ήταν κάτι αρκετά σοβαρό, ενώ αντίθετα αν δώσεις έναν τόνο χαλαρότητας με ένα ελαφρύ γέλιο που ισοδυναμεί εν μέρει με το “ουψ”, τότε είναι επίσης πιθανότερο να χαλαρώσει και η στάση του συνομιλητή. 

4) Χαμόγελο για λεφτά

Προχωράμε τώρα σε ακόμα πιο πρακτικούς λόγους για τους οποίους χαμογελούν οι άνθρωποι. Μολονότι είναι ιδιαίτερα χρησιμοθηρικό το να χαμογελάς, συχνά ψεύτικα, προκειμένου να αρέσεις ή να είσαι σωστός σε μια δουλειά, συμβαίνει. Συγκεκριμένα, οι δουλειές της εστίασης, όπως σερβιτόροι, οι αεροσυνοδοί, αυτοί που εργάζονται στα τουριστικά και στον τομέα της ψυχαγωγίας καταβάλλουν καθημερινά μεγάλες προσπάθειες να είναι φιλικοί και υπομονετικοί με τον κόσμο, να τους υποδέχονται πάντα με ένα χαμόγελο και να είναι προσιτοί. Μάλιστα, σε έρευνα των Tidd και Lockard (1978) φάνηκε ότι οι χαμογελαστές σερβιτόρες έβγαζαν περισσότερα φιλοδωρήματα. Το τίμημα, βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως, δεδομένου ότι πρόκειται για συναισθηματική εργασία, ο εργαζόμενος ενδέχεται να κουραστεί, έως εξαντληθεί, ψυχικά. 

Τι υποδηλώνει το χαμόγελο για εμάς ως προσωπικότητες; Πότε και πώς το χρησιμοποιούμε; Είναι, μήπως, υπερεκτιμημένο; Το άρθρο αυτό μπορεί να απαντήσει -ή και όχι- σε όλα αυτά τα ερωτήματα γύρω από το χαμόγελο και τους γελαστούς ανθρώπους. Πάμε, λοιπόν, να δούμε 5+1 λόγους, για τους οποίους χαμογελάμε, είτε ασυναίσθητα είτε συνειδητά.

5) Χαμόγελο για σεξ

Ναι, η βλεμματική επαφή είναι ωραία, αλλά τι πιο σεξυ και ταυτόχρονα γλυκούλι από ένα αμοιβαίο χαμόγελο; Για πολλούς ανθρώπους το χαμόγελο είναι το πρώτο που κοιτάνε σε κάποιον και, πράγματι, είναι κάτι που σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον άλλον. Βλέπεις την ομορφιά του, τις εκφράσεις, τους μορφασμούς του και πολλές φορές την πρόθεσή του. Γενικότερα, το αμοιβαίο χαμόγελο θεωρείται κοινωνική απόλαυση. Πόσο μάλλον όταν πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και μπορείς να δεις αυτό το χαμόγελο ξανά και ξανά…

6) Χαμόγελο για μακροζωία 

Πέρα από όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά ακόμα, το χαμόγελο υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με την μακροζωία. Αν δεν με πιστεύετε χωρίς έρευνα, τότε θα σας παραπέμψω στην έρευνα του Abel & Kruger(2010), κατά την οποία με βάση τα 7 χρόνια μέσο όρο, από τους παίκτες του μπέιζμπολ το 1952 επιβίωσαν αυτοί που ήταν χαμογελαστοί έναντι των υπολοίπων. Το νόημα, κατά την γνώμη μου, δεν είναι πόσο θα ζήσεις αν θα χαμογελάς, αλλά τι ποιότητα ζωής θα έχεις. Λίγο χαμόγελο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω με τον αξιαγάπητο John Lennon:

“Να μετράς την ηλικία σου με τους φίλους, όχι με τα χρόνια.
Να μετράς τη ζωή σου με τα χαμόγελα, όχι με τα δάκρυα.”

Ας μετράμε την ζωή μας, λοιπόν, με φίλους και χαμόγελα!

χαμογελάμε

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...