5+1 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις!

Νατάσα Μαραγκού

Νατάσα Μαραγκού

Ίσως να μη σου αρέσει να διαβάζεις βιβλία. Ίσως να νιώθεις ότι δεν έχεις αρκετό χρόνο να αφιερώσεις ή αρχίζεις να βαριέσαι με το που ξεκινά η περιγραφή του Shire στον Άρχοντα των δαχτυλιδιών. Και αυτό δεν είναι κακό: Δεν είμαστε όλοι ταγμένοι φανς της ανάγνωσης για ψυχαγωγία. Αν, όμως, θέλεις να διαβάσεις κάτι που θα σε καθηλώσει, θα σε συγκινήσει, θα σου προκαλέσει ανατριχίλα, σου έχουμε συγκεντρώσει μερικά βιβλία που μας έχουν στιγματίσει και που, δυστυχώς, θα δυσκολευτούμε να διαγράψουμε από την μνήμη και την καρδιά μας.

Ιστορίες να σκεφτείς, του Χόρχε Μπουκάι

Ποιος είμαι τελικά; Τί θα συμβεί αν αποδεχτώ και συμπονέσω τον εαυτό μου; Πώς θα στηρίξω τη μοναδικότητά μου; Τί περιλαμβάνει το ταξίδι αυτοανακάλυψης;  Τί κρύβεται πίσω από την οργή; Ποιες είναι οι μορφές επικοινωνίας;

Στο βιβλίο αυτό, ο Χόρχε Μπουκάι χρησιμοποιεί τη μαγική τέχνη της αφήγησης απλών, καθημερινών ιστοριών δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να στοχαστεί για τον κόσμο, τον εαυτό και τα επιτεύγματά του, για το πού οδηγείται ο ίδιος και πού θα ήθελε να οδηγηθεί. Η ζωή, οι διαπροσωπικές μας σχέσεις, οι στάσεις και η συμπεριφορά μας μπαίνουν στο μικροσκόπιο, δίνοντας αφορμές για περαιτέρω προβληματισμό και σκέψη.

Ο Μπουκάι διδάσκει χωρίς να κάνει κήρυγμα. Αφήνει να ανακαλύψουμε και να συνειδητοποιήσουμε μόνοι μας πτυχές του εαυτού μας και των άλλων. Το έργο αυτό, ένα συνονθύλευμα της σοφίας, της πολυετούς θεραπευτικής εμπειρίας και στοχασμού του Αργεντινού γιατρού, ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα, αποτελεί τροφή για σκέψη και μια «πρόκληση» για όποιον το διαβάσει.

«Ελευθερία είναι να μπορώ να είμαι αυτό που είμαι, όχι αυτό που περιμένεις εσύ από εμένα».

Κάθε φορά που σταματούσα για μεγάλο διάστημα να διαβάζω βιβλία, ένας συγγραφέας με βοηθούσε να επανέλθω: Ο John Green. Ναι, μπορεί να ακούγεται mainstream, αλλά η απλότητα της γραφής του, οι συγκινητικές ιστορίες αγάπης και ο τρόπος που χτίζει τους χαρακτήρες ήταν αρκετά για να καθηλωθώ και να μην αφήνω το βιβλίο από τα χέρια μου. Γι’ αυτό και προτείνω τα βιβλία του σε άτομα που δεν διαβάζουν συχνά ή νιώθουν ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και πλήττουν. 

Συγκεκριμένα, η τελευταία μου «επαναφορά» έγινε πριν μερικά χρόνια με το βιβλίο «Αναζητώντας την Αλάσκα». Πολύ πιασάρικος τίτλος. Αυτός με τράβηξε αρχικά, έπειτα το εξώφυλλο και, τέλος, η πρώτη πρόταση της περίληψης: «Ο Μάιλς Χάλτερ γοητεύεται από τα τελευταία λόγια φημισμένων ανθρώπων…». Η ανεξίτηλη επίδραση που μπορεί να έχει πάνω σου ένας άνθρωπος που έρχεται τυχαία στη ζωή σου είναι κάτι το μαγικό και αυτό αποτυπώνεται τέλεια στο βιβλίο του John Green. Θα το πρότεινα μόνο σε όσους είναι έτοιμοι να δακρύσουν πάνω απ’ το βιβλίο.

«Δε χρειάζεται ποτέ να απελπιζόμαστε, γιατί είναι αδύνατο να υποστούμε ανήκεστη φθορά. Πιστεύουμε ότι είμαστε ακατανίκητοι γιατί είμαστε. Δεν είναι δυνατό να γεννηθούμε και δεν είναι δυνατό να πεθάνουμε»

“Η ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα…!”, του Mark Manson

«Αυτές οι στιγμές που τα στέλνουμε όλα στον διάβολο, είναι οι στιγμές που καθορίζουν περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες τις ζωές μας».

«Το να μην δίνεις δεκάρα σημαίνει να κοιτάζεις κατάματα, τις πιο τρομακτικές και δύσκολες προκλήσεις της ζωής, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία».   

Υπογραμμισμένες με μπλε στυλό, ένα ζεστό καλοκαιριάτικο μεσημέρι, αυτές οι προτάσεις έμελλε να ταρακουνήσουν, έστω, επιδερμικά, τον κόσμο μου. 

Ένα βιβλίο αντισυμβατικό, που αποκλίνει από τις γνώριμες και χιλιοειπωμένες θεωρίες  αυτοβελτίωσης, αντιπροσωπεύοντας, έτσι, μια διαφορετική στόφα βιβλίων. “Η ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα…!” , δε χαρίζεται σε κανέναν.  Αν εσύ, μελλοντικέ αναγνώστη, ευελπιστείς έστω ασύνειδα, σε ένα ακόμη εγχειρίδιο όπου θα βρίσκεις το “good vibes only” σαν το μαγικό ραβδάκι που θα επιλύσει τα προβλήματα σου, θα σε συμβούλευα καλύτερα, να αποχωρήσεις, όσο προλαβαίνεις. Ο Manson, δεν μασάει τα λόγια του, ούτε καταφεύγει σε ανούσιο sugar coating. 

Το ίδιο το βιβλίο κατορθώνει να ιντριγκάρει ήδη από το πρώτο κεφάλαιο. Πώς; Με τίτλο κεφαλαίου: «μην προσπαθείς», η περιέργεια εξάπτεται, αφού είναι φράση ανορθόδοξη για ένα self help βιβλίο. Μέσα σε 9 κεφάλαια, ο συγγραφέας κατορθώνει να ξεδιπλώσει την προσωπική του φιλοσοφία και να μυήσει τους αναγνώστες στο νόημα όσων μοιράζεται. Αντλώντας τα  παραδείγματα του είτε από αληθινά πρόσωπα που πέρασαν τον κόσμο, όπως γνωστούς συγγραφείς, μουσικούς, είτε από την χειμαρρώδη ωμότητα που τον διακατέχει, καταφέρνει να γίνει εξαιρετικά παραστατικός. Παράλληλα, αποδομεί έξυπνα, την έννοια της αυτοβελτίωσης, εξηγώντας εν τέλει, τί είναι αυτό που πραγματικά σημαίνει.

Έξυπνο, καλογραμμένο και με  αφοπλιστική ειλικρίνεια, το βιβλίο αυτό αξίζει να κερδίσει μια θέση στη βιβλιοθήκη σου!

“Η Αγριόχηνα”, του Paul Gallico

Μια όμορφη αν και, δυστυχώς, σύντομη ιστορία είναι και “Η Αγριόχηνα” του P. Gallico. Ένας παραμορφωμένος άνδρας, που ζει απομακρυσμένος από την κοινωνία, θα γνωρίσει την φιλία, τη συντροφικότητα και την αγάπη, στα πρόσωπα μιας νεαρής κοπέλας και μιας αγριόχηνας. Τόσο ιδιαίτερη και μοναδική είναι η μεταξύ τους σχέση, τόσο βαθιά η αφοσίωση του ενός προς τον άλλον. Η ιστορία τοποθετείται λίγο πριν και κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Βρετανία και, δυστυχώς, τίποτα δεν παραμένει σίγουρο ή σταθερό στην καρδιά του πολέμου.

Μέσα σε μερικές μόλις σελίδες, ο Gallico έχει καταφέρει να μας μεταδώσει το χτίσιμο των δεσμών φιλίας και αγάπης που διαπλέκουν τους τρεις πρωταγωνιστές. Αποτελεί απόδειξη ότι τα φαινόμενα απατούν και πως μια δυσοίωνη εμφάνιση δεν έχει καμία σημασία, τελικά, αν συνοδεύεται από μια αγνή καρδιά. Η ανάγνωση της ιστορίας μου προκάλεσε θλίψη, πίκρα, αλλά και ευτυχία, γαλήνη, συγκίνηση για την αυτοθυσία και αυταπάρνηση του πρωταγωνιστή, σκέψεις για το πώς τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά, αν και αν…

“Το δέμα”, του Sebastian Fitzek

Ένας συγγραφέας, πολλά αντίτυπα και χιλιάδες θαυμαστές. Ο πρώτος συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων που θα σας βυθίσει στον κόσμο του μυστηρίου και του ψυχολογικού θρίλερ. Το ένα βιβλίο έφερε το άλλο και η μία επιτυχία διαδέχτηκε την άλλη. Για 29 εβδομάδες στην κορυφή της λίστας των best sellers της Γερμανίας, Ευρωπαϊκό βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας το 2016, 35.000 κριτικές των 4 αστέρων στο Goodreads και 10.000.000 και αντίτυπα σε 29 χώρες ανήκουν στο βιβλίο με τίτλο “Το δέμα”

Σε αυτό το δέμα δεν θέλετε να είσαι ο παραλήπτης. Δεν επιθυμείτε να είστε ούτε ο θεατής, παρά μονάχα ο αναγνώστης. Η φαντασία και το αναπάντεχο τέλος θα σας συγκλονίσουν, ιδιαίτερα σε μία τέτοια περίοδο που διανύουμε. Μία περίοδο γεμάτη ψέματα, αλήθειες αλλά και πολλά μυστικά. Ο Fitzek μπαίνει στο μυαλό ενός δολοφόνου, ενός ψυχολογικά διαταραγμένου ανθρώπου και ενός παθολογικού ψεύτη.

Χαρά Μπαξεβάνη

Χαρά Μπαξεβάνη

“Ε.Π. (Ενωμένες Πάντα)”, της Ζωρζ Σαρρή

Για τους ανθρώπους που διαβάζουν, λένε πως είναι ευαίσθητοι, ανήσυχοι και αμφισβητούν τα πάντα. Ακόμη λένε πως ίσως είναι κάπως περίεργοι. Κάποιοι διαβάζουν καθώς απλώς προσπαθούν να χαλαρώσουν από μία δύσκολη μέρα μέρα στη δουλειά, ή γιατί ψάχνουν μία ιστορία και έναν χαρακτήρα να ταυτιστούν.

Aκόμη και να μην έχεις διαβάσει ποτέ λογοτεχνία ακόμη κι αν έχεις δοκιμάσει και δεν έχεις βρει το είδος που σε αντιπροσωπεύει, σίγουρα σαν άνθρωπος έχεις γεγονότα, αξίες και εμπειρίες, που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα σου. Ίσως λοιπόν μία ιστορία βγαλμένη στο μεγαλύτερο μέρος της από την αληθινή ζωή να μπορούσε να ενεργοποιήσει την αγάπη σου για την λογοτεχνία. Για μία τέτοια ιστορία θα σου μιλήσω σήμερα.

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην αγάπη και την φιλία. Τις εφηβικές τρέλες, ζήλειες και εντάσεις, αλλά και την θέληση για ζωή, συγχώρεση και συμφιλίωση. Το βιβλίο περιγράφει σε μεγάλο βαθμό την πραγματική εφηβική ζωή της συγγραφέως και την πραγματική, αδελφική της αγάπη με την φίλη της και επίσης συγγραφέα, Άλκη Ζέη.

Η ιστορία διαδραματίζεται λίγα χρόνια πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ζωρζ αλλάζει σχολείο, λόγω της μετάθεσης του καθηγητή πατέρα της σε μία σχολή θηλέων, όπου τον ακολουθεί για να ολοκληρώσει το γυμνάσιο, γεγονός που θα της χαρίσει τρία χρόνια γεμάτα εμπειρίες, φίλες, ζήλιες και παιχνίδια. Ό,τι δηλαδή χαρακτηρίζει εκείνη την ηλικία. Βέβαια, οι περιγραφές του βιβλίου δεν σταματούν εκεί. Περιγράφονται με εξίσου γλαφυρό χαρακτήρα τα χρόνια της κατοχής, την οργάνωση της Ζωρζ και αναγόρευση της σε λοχίτισσα της ΕΠΟΝ, αλλά και την μικρή «σχάση» της φιλίας με την Άλκη.

Μία τρυφερή και δυνατή ιστορία που δείχνει ότι η αγάπη όλα τα νικά και τα μπορεί. Μία ιστορία, γραμμένη σε απλή, καθημερινή γλώσσα, που μεταφέρει τον αέρα της εποχής και την αμεσότητα των βιωμάτων της συγγραφέως. Εξάλλου, η Σαρρή, είναι γνωστή για την απλότητα της γραφής και τον αυτοβιογραφικό χαρακτήρα των διηγημάτων της, καθώς και για την ικανότητα τους να αγγίζουν μικρούς, αλλά και μεγάλους.

Μπορεί να μην έχεις χρόνο, ούτε το ψυχικό απόθεμα να διαβάσεις. Ίσως να σε τρομάζουν οι ατελείωτες λίστες βιβλίων ή ο αριθμός των σελίδων, οι βαρύγδουπες εκφράσεις ή το ποιητικό, λογοτεχνικό λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν. Σε πιάνει ανία και πλήξη στην ιδέα ότι θα απομονωθείς από τον υπόλοιπο κόσμο για να «βυθιστείς» στον κόσμο ενός βιβλίου. Σκέψου, όμως, ότι διαβάζοντας νέες ιστορίες, μπαίνοντας στη θέση του πρωταγωνιστή και προσπαθώντας να ξετυλίξεις το μυστήριο αποκτάς ενσυναίσθηση, ψυχική ευελιξία, προσαρμοστικότητα, δημιουργικότητα και ορθολογισμό! Εξάλλου, για όλους υπάρχει το κατάλληλο βιβλίο αρκεί να υπάρχει προθυμία να το ανακαλύψει!

Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει.

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...