Μετά από δυο χρόνια, σχεδόν, εγκλεισμού και απομόνωσης, έπειτα από την πανδημία που έπληξε τον κόσμο μας, σιγά-σιγά προσπαθούμε όλοι να “πάρουμε πίσω” την ζωή μας. Η δική μας ζωή λίγο-πολύ περιλάμβανε το θέατρο. Θεατρικές παραστάσεις κάθε είδους, από την κωμωδία μέχρι και το πιο βαρύ δράμα. Έτσι, σήμερα, δεν θα μπορούσαμε παρά να εκλάβουμε παγκόσμια ημέρα θεάτρου ως μια ευκαιρία για να απολαύσουμε μια παράσταση. Παρακάτω μοιραζόμαστε ορισμένους λόγους που πιστεύουμε ότι η θέαση μιας παράστασης είναι η καλύτερη επιλογή “απόδρασης” για σήμερα!
- Για να ψυχαγωγηθείς
Ένα από τα είδη παραστάσεων, με το οποίο μπορείς να περάσεις μια ανάλαφρη και χαλαρωτική βραδιά, είναι αυτό της “επιθεώρησης” και γενικότερα της σάτιρας, που στους σύγχρονους καιρούς ταιριάζει με το λεγόμενο “stand up comedy”. Το stand up comedy αποτελεί ένα σύγχρονο είδος θεατρικών παραστάσεων το οποίο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του ’60. Είναι ένας τρόπος να περάσεις εποικοδομητικά τον χρόνο σου, να γελάσεις πολύ και για πολλή ώρα, ακόμα και να αναρωτηθείς για ορισμένα ζητήματα, χωρίς ωστόσο να πέσεις στα πατώματα.
2. Για να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τους φίλους σου.
Μια παράσταση είναι η καλύτερη αφορμή για να συναντηθείς με τους φίλους και να πραγματοποιήσετε μια ουσιαστική συζήτηση. Μετά την παρακολούθηση μιας παράστασης, θα προκύψουν σκέψεις, ιδέες και -γιατί όχι;- αμφιβολίες. Αυτά είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν εσένα και την παρέα σου σε μια μπυραρία ή σε ένα τσιπουράδικο (όπου θέλει ο καθένας και προϋπόθεση να μην γίνετε κουρούμπελα) να συζητάτε και να ανταλλάσσετε απόψεις για ώρες.
3. Για να κλάψεις
Πολλές είναι οι φορές που τα προβλήματα της καθημερινότητας έρχονται το ένα πάνω στο άλλο, σαν να σου κάνει το σύμπαν πλάκα. Πρόκειται για πίεση που συσσωρεύεται και ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να εκτονωθεί. Το τί είναι αυτό που, ενδεχομένως, χρειάζεται ο καθένας για να νιώσει καλύτερα, το ξέρει μόνο ο ίδιος. Ωστόσο, ένας καλός τρόπος να απελευθερώσεις την πίεση σου, είναι πάντα το κλάμα. Ναι, σίγουρα είναι κάτι που μπορείς να κάνεις και στο σπίτι σου, στο κρεβάτι σου. Δεν είναι το ίδιο όμως. Δοκίμασε να πας σε μια παράσταση που βλέπεις ότι θα σε αγγίξει και άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο μαζί με το υπόλοιπο κοινό. Πίστεψέ με, θα καταλάβεις την διαφορά.
4. Για να ταυτιστείς
Ένας από τους βασικούς σκοπούς της τέχνης -κάθε μορφής- είναι η ταύτιση. Παρακολουθώντας μια παράσταση, σου δίνεται η ευκαιρία να ταυτιστείς με έναν ρόλο, με μία συνθήκη, με ένα συναίσθημα που νιώθει κάποιος. Ενδεχομένως, θα σου δοθεί η ευκαιρία να δεις μια άλλη οπτική αντιμετώπισης για ένα θέμα που σε βασανίζει. Είναι πάντα βοηθητικό να παίρνουμε συμβουλές από φίλους, πόσο μάλλον να διαδραματίζεται μπροστά σου μια κατάσταση μη πραγματική, την οποία εσύ αβίαστα κατάφερες να ενσωματώσεις στα δικά σου βιώματα. Μέσα από τα λόγια του Άρθουρ Μίλερ: “Το θέατρο είναι τόσο ατελείωτα συναρπαστικό επειδή είναι τόσο τυχαίο. Μοιάζει τόσο πολύ με τη ζωή“.
5. Για να γελάσεις
Μέσα από μια σειρά από έντονων συναισθημάτων που μπορείς να νιώσεις παρακολουθώντας μια παράσταση, δεν γίνεται να παραβλέψεις αυτό της χαράς. Υπήρξαν στιγμές που κατά τη διάρκεια μιας παράστασης ένιωθα πραγματικά ευτυχισμένη που βρισκόμουν εκεί, αλλά και ευγνώμων που επέλεξα αυτή τη διέξοδο. Η ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ κοινού και ηθοποιού είναι ξεχωριστή και, σε καμία περίπτωση, δεν συγκρίνεται με την παρακολούθηση μιας ταινίας. Το γέλιο δημιουργείται άμεσα, πολλές φορές, μέσω αυτής της σχέσης. Είναι μοναδικό και οφείλεται στην στιγμή. Ενδεχομένως, η ίδια σκηνή, να μην προκαλέσει γέλιο σε μια επόμενη παράσταση.
Κάθε παράσταση είναι σαν ένα φάντασμα. Είναι εδώ για λίγο”
Maggie Smith
+1. Για να συλλογιστείς
Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε μια από τις πιο καίριες ικανότητες του θεάτρου. Αυτή δεν είναι άλλη από την δυνατότητα που σου δίνει να στοχάζεσαι πάνω σε αυτό που είδες. Μην ξεχνάμε, ότι για τον Σωκράτη, η έλλειψη σκέψης είναι η αρχή του κακού. Τα θεατρικά έργα που ανεβαίνουν, σχεδόν πάντα, -έμμεσα ή άμεσα- θέτουν πλήθος ερωτημάτων, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης.
Αυτοί και άλλοι τόσοι λόγοι πέρασαν από το μυαλό μας. Ελπίζουμε να σας πείσαμε και να αποφασίσετε και εσείς να δείτε μια παράσταση σύντομα! Άλλωστε, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε διά στόματος Καρόλου Κουν: “Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας.”