5 τρόποι να αγαπάς και να αγαπιέσαι (Άγιος Βαλεντίνος edition)

Picture of Δήμητρα Κανδύλα

Δήμητρα Κανδύλα

Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι μια μέρα αφιερωμένη στην αγάπη, όπως κι αν αυτή εκδηλώνεται: Στη μορφή πολύχρωμων καρδιών, με μηνύματα λατρείας, σε πράξεις φροντίδας, σε κατακόκκινα περιτυλιγμένα δώρα και σε όλα μαζί ταυτόχρονα! Άλλωστε, η αγάπη είναι φτιαγμένη να βιώνεται στην ολότητα και την ατελή τελειότητά της.

Μεγαλώνοντας κάθε άτομο, μέσα στη δική του καθημερινότητα, κανονικότητα και διαφορετικότητα, περιτριγυρίζεται και, κάποιες φορές, αγκαλιάζεται από πάμπολλα, άλλα εξίσου διαφορετικά άτομα, μεγαλωμένα κι αυτά με τη σειρά τους από άλλα, άτομα αντίστοιχα. Οκέι, καταλάβατε το point, δεν προσθέτω άλλα. Είναι, συνεπώς, λογικό κι εντελώς φυσικό το καθένα από εμάς να αγαπάει με μοναδικό τρόπο και να επιθυμεί ή περιμένει να αγαπιέται και το ίδιο ξεχωριστά. Κάθε συνθήκη, συγκυρία και πρόσωπο που συνέβαλλε στην κοινωνικοποίηση μας και στη  βασική «εκπαίδευση» που προαπαιτείται για την συνύπαρξη με άλλα άτομα, τη δημιουργία σχέσεων και δεσμών, είτε οικογενειακών, είτε φιλικών, είτε ερωτικών, είναι αυτά που σμίλεψαν την ιδέα μας για την αγάπη.

Έτσι, σημειώνονται κυρίως 5 τρόποι να αγαπάς και αγαπιέσαι:

  1. Λόγια επιβεβαίωσης (words of affirmation)
  2. Σωματική στοργή (physical touch)
  3. Ποιοτικός χρόνος (quality time )
  4. Πράξεις παροχής υπηρεσιών ( acts of service)
  5. Δώρα (gifts)

Λόγια επιβεβαίωσης (words of affirmation)

Εκειν@ που λιώνουν σαν κεράκι ρεσό (focus στην ταχύτητα) με ένα κομπλιμέντο για την εξωτερική τους εμφάνιση, έναν καλό λόγο για τη συμπεριφορά και την προσωπικότητά τους, έστω ένα απλό, λιτό και απέριττο «σ’ αγαπώ» γραπτό ή/ και προφορικό, είναι που έχουν ως γλώσσα αγάπης τους τα λόγια επιβεβαίωσης. Αυτές οι υπενθυμίσεις της εκτίμησης του συντρόφου τους για αυτ@ επιβεβαιώνει την ανάγκη και αίσθηση της κατανόησης μέσα σε μία σταθερή σχέση.

Άγιος Βαλεντίνος

Σωματική στοργή (physical touch)

Μια αγκαλιά, δυο φιλιά, ένα χάδι είναι αυτά που προσφέρουν απλόχερα την αγάπη στα άτομα που η σωματική στοργή είναι η γλώσσα αγάπης τους. Η σωματική επαφή είναι μέσο συναισθηματικής σύνδεσης και ένωσης, καθώς μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά παρηγορητικά προσφέροντας ασφάλεια και επιβεβαίωση. Είναι εκειν@ που προτιμούν τα cuddles και το χουχούλιασμα στο σπίτι, που εκτιμούν έστω ένα χάδι ή αγκαλιά όταν βρίσκεστε κάπου έξω, ή με παρέα, ή μετά από μια κουραστική και στρεσογόνα ημέρα, αφού η ζεστασιά αυτής της έκφρασης της στοργής δηλώνει πως «α, με σκέφτεται!».

*Σημαντικό και απαραίτητο σε τέτοιου είδους εκφράσεις να υπάρχει η συναίνεση όλων των μερών.*

άγιος βαλεντίνος

Ποιοτικός χρόνος (quality time)

«Θέλω να είμαι μαζί σου, ακόμα κι αν κάνουμε το τίποτα», αυτό πες κι όλοι εμείς οι ρομαντικοτσαχπινογαργαλιάρηδες πέφτουμε στα πατώματα. Αν τόσο η απόλυτη τεμπελιά, όσο και η από κοινού συμμετοχή σε κάποια ομάδα ή δραστηριότητα, π.χ. κάτι απλό, όπως το bungee jumping, σε ενθουσιάζουν το ίδιο εφόσον είναι με το/ τα σωστά άτομα, τότε η γλώσσα αγάπης σου είναι ο ποιοτικός χρόνος. Εκειν@ που απολαμβάνουν αυτή τη μορφή στοργής εκτιμούν το active listening, την οπτική επαφή και την πλήρη παρουσία στη στιγμή χωρίς αντιπερισπασμούς από οθόνες, τηλέφωνα, ή ό,τι άλλο.

Πράξεις παροχής υπηρεσιών (acts of service)

Σε αυτή τη μορφή έκφρασης της αγάπης σου αρέσει να σε περιποιούνται, να αποδεικνύονται με τρόπο πρακτικό και χειροπιαστό, όχι μόνο στα λόγια. Η ανιδιοτελής πράξη του να ελαφρύνεις τ@ αγαπημέν@ σου από μια δουλειά που αναβάλει συνεχώς ή δυσκολεύεται να τελειώσει ή και απλά να το φροντίσεις σε κάποια στιγμή αδυναμίας, σωματικής και ψυχικής, είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της γλώσσας αγάπης.

άγιος βαλεντίνος

Δώρα (gifts) 

Σημασία έχει η κίνηση, η συναισθηματική και η υλική αξία του δώρου που το ξεχωρίζουν. Τα άτομα που ταυτίζονται με αυτό το love language εστιάζουν στην όλη διαδικασία επιλογής και παράδοσης ενός δώρου, από το «Α, θυμάμαι είχε πει πως το θέλει αυτό» ή «Πόσο θα τ@ πήγαινε αυτό!», μέχρι και το περιτύλιγμα. Τα δώρα, λοιπόν, αποκτούν μια πιο συμβολική αξία, αφού ενσαρκώνουν τη σκέψη και την στοργή κάποιου για το αγαπημένο του.

Το να αγαπάς και αγαπιέσαι σίγουρα δεν μπορεί να συνοψιστεί σε 5 απλά βήματα. Κάθε άνθρωπος είναι περί- και πολύ- πλοκος, με διαφορετικές ανάγκες κι επιθυμίες. Αν αντιληφθούμε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως ημέρα αγάπης, συμπεριλαμβανομένων και των εγωιστών ερωτευμένων, που την έχουν μονοπωλήσει με τα κόκκινα φρου-φρου κι αρώματά τους, μπορούμε να κάνουμε μια απλή ερώτηση στους κοντινούς μας: «Πώς θέλεις να σε αγαπώ;». Ίσως, με το να μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο αγαπάμε τους άλλους, να μάθουμε πώς πρέπει να αγαπιόμαστε από αυτούς, αλλά και από τον εαυτό μας.

REMINDER + TASK: Σήμερα, αύριο και μεθαύριο να πεις πολλά σ’ αγαπώ, να δίνεις τουλάχιστον 8 αγκαλιές ημερησίως, να αφιερώσεις χρόνο στους ανθρώπους σου, α φροντίσεις τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου.

Αν αναρωτιέσαι ποια είναι η κύρια γλώσσα αγάπης σου, ορίστε ένα κουιζάκι για τα 5 love languages, για να σου λύσει την απορία!

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...