Τα 5 πιο περίεργα μουσεία του κόσμου

Τα εκθέματα ενός μουσείου μπορούν να σου διηγηθούν πολλές ιστορίες. Κάθε έκθεμα είναι ικανό να σε ταξιδέψει. Μπορείς να ανακαλύψεις το παρελθόν, να μάθεις καινούργια πράγματα για τον δικό σου αλλά και άλλους πολιτισμούς, να δεις την εξέλιξη της ανθρωπότητας…και την παραξενιά της.

Υπάρχουν κάποια μουσεία που διαφέρουν από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Μουσεία, που όταν τα επισκέπτεσαι, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι ”what the actual …” (κατάλαβες ποια λέξη εννοώ) . Μπορεί να είναι περίεργα και να μην φαίνονται τόσο ”σοβαρά” , αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν γνώσεις και χαμόγελα στους επισκέπτες.

Αυτά είναι ,λοιπόν, 5 από τα πιο περίεργα μουσεία στον κόσμο!

  1. Μουσείο Αλατιέρας & Πιπεριέρας ( The Salt and Pepper Shaker Museum) .

Όλα ξεκίνησαν όταν μια αρχαιολόγος, η Adrea (η ιδιοκτήτρια του μουσείου),  πριν από 35 χρόνια δεν είχε μύλους αλατιού και πιπεριού στο σπίτι της που να δουλεύουν. Έτσι ξεκίνησε την έρευνα. Στην πορεία, όμως,  γοητεύτηκε από την ιστορία αυτών των εργαλείων κουζίνας, τα διάφορα σχέδια, χρώματα και τις διάφορες εκδοχές. Ακολουθώντας το μότο της ”keep collecting” μάζεψε  τη συλλογή της και άνοιξε το 2001, το  μουσείο στο Τέξας της Αμερικής, μαζί με την οικογένεια της. Σήμερα έχει πάνω από 20.000 εκθέματα.

salt and peper shaker museum
salt and peper shaker museum,vegetables collection

2. Μουσείο με καπάκια τουαλέτας (Τoilet seat Museum).

Ο Barney Smith 1992, μετά από ένα αεροπορικό ταξίδι, είδε σε μια γωνία κάποια καπάκια τουαλέτας, τα οποία το προσωπικό του αεροδρομίου ετοίμαζαν να πετάξουν. Πήρε αυτά τα καπάκια και τα χρησιμοποίησε ως καμβάδες. Τα διακόσμησε με διάφορα σχέδια και χρώματα, εικόνες από την καθημερινότητα, δημόσια πρόσωπα και άλλα γεγονότα. Ο Barney, μεγάλωσε τη συλλογή του και έφτασε περίπου τις 1.400 δημιουργίες. Άνοιξε το μουσείο του έξω από το σπίτι του στο Τέξας, στο οποίο έδειχνε τις δημιουργίες του στο κοινό. Μετά τον θάνατο του το 2019, η συλλογή του πέρασε σε μια τοπική αλυσίδα μπαρ, η οποία συνεχίζει το legacy του Barney Smith.

toilet seat museum
Bernie Smith’s toilet seat museum

3. Το μουσείο της αποτυχίας (Museum of Failure).

Το μουσείο αυτό βρίσκεται στη Σουηδία και δημιουργός του είναι ο ψυχολόγος Dr. Samuel West. Γιατί φέρει αυτό το όνομα; Γιατί εκθέματα του είναι αποτυχημένα προϊόντα που βγήκαν στην αγορά. Η Clear Pepsi, το επιτραπέζιο -τύπου μονόπολι- ” Γίνε πλούσιος σαν τον Τράμπ”, τα λαζάνια της colgate, είναι από λίγα από τα εκατοντάδες αποτυχημένα προϊόντα που βρίσκονται στο μουσείο.

Ο West αναφέρει ότι για να φτάσει κανείς στην επιτυχία της καινοτομίας, πρέπει πρώτα να αποτύχει. Αλλά, ίσως, αυτές οι καινοτομίες να ήταν απλά ”κακά αστεία” των εταιριών.

Museum of failure
Museum of failure, colgate’s fail

4. . Βρετανικό Μουσείο Χλοοπτικών  Μηχανών (British Lawnmower Museum).

Η ιδέα ξεκίνησε από τον Brian Radam, ο οποίος επηρεάστηκε από την οικογενειακή επιχείρηση, που ασχολούταν με εργαλεία κήπου. Το μουσείο αυτό βρίσκεται στο Southport του Merseyside, με εκθέματα του μηχανές του γκαζόν και σχετικά είδη κήπου. Τα εκθέματα είναι περίπου 300, μεταξύ των οποίων βρίσκονται κάποιες αντίκες και οι μηχανές που χρησιμοποιούνταν στους κήπους της Πριγκίπισσας Diana και του Πρίγκιπα Charles.

British lawnmower museum
British lawnmower museum

5. Μουσείο αποτυχημένων σχέσεων ( Museum of Broken Realationships).

Όταν η παραγωγός Ολίνκα Βίστιτσα και ο γλύπτης Ντράζεν Γκρούμπβιτς χώρισαν, δεν μπορούσαν να χωρίσουν τα αντικείμενα που είχαν από κοινού ως ζευγάρι. Έτσι αποφάσισαν να τα κάνουν εκθέματα. Άνοιξαν, λοιπόν, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας (και αργότερα στο Λος Άντζελες), το μουσείο το οποίο μας παρουσιάζει τις ιστορίες ζευγαριών μέσα από τα ”απομεινάρια” της σχέσης.

Ένα από τα πιο διάσημα εκθέματα του μουσείου αυτού είναι ένα τσεκούρι…Το τσεκούρι που χρησιμοποίησε μια γυναίκα από το Βέλγιο για να σπάσει τα έπιπλα του συντρόφου της, όταν εκείνος τη χώρισε. #πολύ_φίλη_μας

Υπάρχουν κάποια μουσεία που διαφέρουν από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Μουσεία, που όταν τα επισκέπτεσαι, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι ''what the actual ..." (κατάλαβες ποια λέξη εννοώ) . Μπορεί να είναι περίεργα και να μην φαίνονται τόσο ''σοβαρά'' , αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν γνώσεις και χαμόγελα στους επισκέπτες.
How to break up with your girlfriend 101

Τα μουσεία είναι χώροι που μας προκαλούν πολλά ανάμεικτα συναισθήματα, δείχνοντας μας την εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ ταυτόχρονα μας ψυχαγωγούν ή μας δίνουν μαθήματα ζωής. (βλ. κυρία με τσεκούρι). Αυτά τα πέντε παραδείγματα, μας δείχνουν πως ένα χόμπι, μια συλλογή ή ένα γεγονός μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάτι αξιοθαύμαστο. Επίσης, την επόμενη φορά που θα νιώσεις άχρηστος, σκέψου ότι η Pringles έβγαλε πατατάκια με χαμηλά λιπαρά…

Πηγές:

sacurrent, valueforlife, thesaltandpeppershakermuseum, economistas, museumoffailure,lawnmowerworld, brokenships

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...