5 λόγοι για να ξεκινήσεις την ποιητική γραφή

Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να ξεκινήσει κάποιος την ποιητική γραφή. Μάλιστα, το ξεκίνημα ενός συγγραφικού έργου, συγκεκριμένα, η επαφή με την ποιητική γραφή, επιτυγχάνεται συχνά αβίαστα και σε οποιαδήποτε ηλικία. Η συγγραφή του συγκεκριμένου άρθρου έχει ως βασικό σκοπό να ευαισθητοποιήσει την αναγνωστική κοινότητα και να θέσει ορισμένους προβληματισμούς για το μέλλον της ποιητικής συνέχειας. Επιπροσθέτως, θέτει τον αισιόδοξο στόχο να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει τους νέους να κάνουν το πρώτο τους βήμα στον κόσμο της ποιητικής γραφής ή και να τους προτρέψει να συνεχίσουν την συγγραφική τους προσπάθεια σε αυτό το ταξίδι. Ξεκινώντας την απαρίθμηση παρατίθενται 5 λόγοι για να ξεκινήσεις και εσύ τα πρώτα σου βήματα!

1. Μαθαίνουμε για τον εαυτό μας 

Αρχικά,  η ενασχόληση με την ποιητική γραφή μας προσφέρει μία σημαντική ευκαιρία, όπως να γνωρίσουμε τις βαθύτερες εσωτερικές προεκτάσεις του εαυτού μας και να έρθουμε σε επαφή με την συναισθηματική μας φύση. Μας δίνεται, επίσης, η ευκαιρία να εκφράσουμε τον εαυτό μας και να αποτυπώσουμε στο “χαρτί” τα αισθήματα μας. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι πρόκειται για μία αυτό-θεραπευτική διαδικασία, η οποία μετουσιώνεται σε μία εσωτερική αναζήτηση του νοήματος, τόσο του εαυτού μας, όσο και του κόσμου γύρω μας. Ουσιαστικά, η συγγραφή ποιημάτων διαμορφώνει το κλίμα για να ανακαλύψουμε πτυχές του εαυτού μας, τις οποίες δεν γνωρίζαμε. Θα ήθελες να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου; Ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία να ξεκινήσεις!

2. Βελτιώνει τις γλωσσικές ικανότητες  

Σημαντική πτυχή της ποιητικής διεργασίας είναι η αναζήτηση της κατάλληλης λέξης. Η λέξη-κλειδί η οποία θα ταιριάζει καλύτερα στο νόημα ενός ποιήματος και θα δίνει μία μοναδική πνοή στον αναγνώστη. Η ενασχόληση με την ποίηση δημιουργεί ένα αίσθημα ανάγκης να εκφραστείς με ακρίβεια. Αυτό το αίσθημα σε συνδυασμό με την ανάγνωση δυσεύρετων λέξεων εντός του ποιήματος αποτελεί το κατάλληλο “μείγμα”, το οποίο δίνει στον ποιητή την ευκαιρία να επιλέξει την οδό της γλωσσικής ολοκλήρωσης. Ένα ατελές ταξίδι τελειοποίησης της γλωσσικής έκφρασης. Αναζητάς και εσύ τις κατάλληλες λέξεις για να εκφραστείς; Ίσως η ποίηση να σου δώσει την λύση σε αυτό.

poetry ποίηση
Photo by Álvaro Serrano Unsplash

3. Συνδέει τον ποιητή με το παρελθόν  

Ο ποιητής μπορεί να αντλήσει ιδέες και συναισθήματα από προηγούμενες γενιές. Ειδικότερα, έχει την δυνατότητα να αποτυπώσει με πλείστους τρόπους τις προσωπικές φιλοδοξίες και, κατ’ επέκταση, τις κοινωνικές συνθήκες στον εκάστοτε τόπο και χρόνο. Με αυτό τον τρόπο η παρουσία της ποίησης γίνεται αισθητή διαχρονικά και αποτελεί βασικό θεμέλιο πολιτισμικής κληρονομιάς. Με αυτόν τον τρόπο η ποίηση μας ταξιδεύει στο παρελθόν και μας θυμίζει τις δυσκολίες που υπήρχαν διαχρονικά. Μας δημιουργεί το αίσθημα ότι δεν είμαστε μόνοι και το πώς οι προηγούμενες γενιές αντιμετώπιζαν ανάλογες συνθήκες. Εν ολίγοις, το έργο ενός ποιητή αποτελεί έργο πολιτισμικής κληρονομιάς της εποχής του με βάση το πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Έτσι, η απαρχή ενός έργου έχει αξία ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου.  

4. Προσφέρει πλουραλισμό νοημάτων  

Ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να ξεκινήσεις σήμερα είναι ότι η ποίηση μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε είδους νοηματικό περιεχόμενο. Ένα ποίημα μπορεί να σε συγκινήσει περισσότερο από ένα άλλο. Αυτό οφείλεται τόσο στο περιεχόμενο του ποιήματος, όσο και στην μορφή του. Επιπροσθέτως, υπάρχουν ποικίλα διαφορετικά είδη γραφής ποιημάτων, από τα παραδοσιακά ποιήματα σε συνδυασμό με την μουσικότητα έως τον ελεύθερο στίχο και την εσωτερίκευση του νοήματος. Ο ποιητής έχει την δυνατότητα να επιλέξει το προσωπικό του στυλ και να καθορίσει το μεταφυσικό σύμπαν εντός του ποιητικού συγκείμενου. Εν κατακλείδι, ο ποιητής μετατρέπεται σε δημιουργός του δικού του σύμπαντος μέσα στο ποίημα. Μπορείς και εσύ να διαμορφώσεις τον δικό σου κόσμο!

ποίηση poetry
Photo by Toa Heftiba on Unsplash

5. Διεγείρει την φαντασία και ενισχύει την διορατικότητα  

Τελευταίος λόγος αποτελεί η εστίαση τόσο στην διορατικότητα, όσο και στην φαντασία, τις οποίες προσφέρει η ποίηση. Η διορατική ικανότητα οφείλεται στο γεγονός ότι το νόημα στην ποίηση πολλές φορές δεν είναι προφανές και αυτονόητο. Ιδιαίτερα η ανάγνωση ποιημάτων προσφέρει αυτή την ικανότητα. Όσον αφορά την φαντασία, η φαντασίωση επιτυγχάνεται με την προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε έναν ποιητικό κόσμο μέσα στο συγκείμενο. Με αυτόν τον τρόπο μέσω της αφηρημένης σκέψης διαμορφώνουμε το δικό μας ποιητικό ταξίδι. Έτσι ,η ποίηση ολοκληρώνει τον ποιητή και τον ανυψώνει σε ένα υψηλό πνευματικό και φαντασιακό επίπεδο .

Συμπερασματικά, η ποίηση είναι σημαντική για όλους μας και θα συνεχίσει να είναι. Δεν θα μπορούσα σε λίγες μόνο γραμμές να αποδώσω το νόημα της ποίησης στην καρδιά του κάθε ανθρώπου. Αγάπη, ελπίδα, κατανόηση, συμπόνια είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που αντιπροσωπεύουν την σπουδαία κοινότητα μας. Η κατανόηση του εαυτού μας και των συναισθημάτων μας, η ανάδειξη της γλώσσας, η σύνδεση με το παρελθόν, ο πλουραλισμός των νοημάτων και η διέγερση της φαντασίας και της διορατικότητας, αποτελούν μερικούς από τους λίγους λόγους για να ξεκινήσει κάποιος αυτό το ταξίδι της ποίησης. Ένα ταξίδι αγάπης.  

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...