5 αγαπημένα γερμανικά τραγούδια

Picture of Πετρίνα Γεωργούση

Πετρίνα Γεωργούση

Μπορεί η γερμανική γλώσσα να μην είναι ιδιαίτερα εύηχη και ευχάριστη στην εκμάθηση ή την εκφορά για αρκετούς, αξίζει, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι έχουν γραφτεί τραγούδια που ξεχώρισαν με τη πάροδο των τελευταίων δεκαετιών.

Scorpions, Rammstein, Peter Schilling, NENA, Alphaville, Die Ärzte, Sportfreunde Stiller είναι μερικά μόνο από τα γνωστά γερμανικά συγκροτήματα ή μεμονωμένοι καλλιτέχνες που διέπρεψαν στο χώρο της μουσικής.

Ακολουθούν παρακάτω πέντε αγαπημένα δημοφιλή κομμάτια, που φέρουν από ένα ξεχωριστό μήνυμα και αξίζουν μια ευκαιρία για να τα ακούσεις!

Ένα από τα τραγούδια της δεκαετίας του ’80 που γράφτηκε για να επισημάνει την παράνοια γύρω από το ζήτημα του πολέμου.

Αναφέρεται στην τραγουδίστρια, Νένα, και τον ακροατή που αγοράζουν 99 κόκκινα μπαλόνια και τα αφήνουν να φύγουν στον ουρανό για πλάκα. Αυτά τα μπαλόνια εμφανίζονται στο ραντάρ ως άγνωστα αντικείμενα και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν μια αντιληπτή πυρηνική επίθεση.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι τα 99 αυτά μπαλόνια αντιπροσωπεύουν τα πολλά όνειρα του γερμανικού λαού που χάθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πάτα εδώ για την αγγλική version του τραγουδιού.

2. Juli - Perfekte Welle [2004] – «Το τέλειο κύμα»

Το “Perfekte Welle” είναι ένα τραγούδι του γερμανικού συγκροτήματος Juli και παροτρύνει τον/την ακροατή/ακροάτρια να μην εγκαταλείπει τα όνειρά του/της, όσο δύσκολο κι αν είναι, γιατί τελικά μπορεί να έρθει η τέλεια ευκαιρία να τα κάνει πραγματικότητα.

Τον Δεκέμβριο του 2004, μετά το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία, πολλοί γερμανικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ανακοίνωσαν ότι δεν θα έπαιζαν πλέον το τραγούδι ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα της φυσικής αυτής καταστροφής.

3. Münchener Freiheit - Ohne Dich [1989] – «Χωρίς εσένα»

Πρόκειται για ένα ερωτικό ροκ τραγούδι στο οποίο ο κύριος χαρακτήρας επιβεβαιώνει στον/την εραστή του/της ότι «Αυτό που θέλω είσαι εσύ». Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα πατήματα της κιθάρας παραπέμπουν σε Adult Oriented Rock (ροκ προσανατολισμένο σε ενήλικες), είδος ροκ που άκμασε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Πάτα εδώ για την αγγλική version του τραγουδιού.

4. Nicole – Ein bisschen Frieden (1982) – «Λίγη ειρήνη»

Πιο επίκαιρο από ποτέ αυτό το τραγούδι με τίτλο «Λίγη ειρήνη». Η 17χρονη τότε Nicole το τραγούδησε στον ετήσιο ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού «Eurovision» του 1982 κατακτώντας τη πρώτη θέση στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας σε όλο τον κόσμο.

«Λίγη ειρήνη, λίγος ήλιος

Στη Γη στην οποία ζούμε

Λίγη ειρήνη, λίγη χαρά

Λίγη ζεστασιά, μόνο αυτό θέλω»

5. Udo Jürgens - Griechischer Wein (1971) – «Ελληνικό κρασί»

Η μελωδία του γράφτηκε από τον Udo Jürgens σε μόλις 20 λεπτά μετά από διακοπές του στο ελληνικό νησί της Ρόδου με στίχους του Michael Kunze. Το τραγούδι κατέκτησε το νούμερο 1 στα γερμανικά charts το 1974.

Σε αυτό περιγράφεται η λαχτάρα και η νοσταλγία των Ελλήνων φιλοξενούμενων εργατών στη Γερμανία τη δεκαετία του 1970 να γυρίσουν από το εξωτερικό σε «πράσινους λόφους, θάλασσα και άνεμο», στη γυναίκα και το παιδί τους.

Αφηγείται κάποιον που μπαίνει σε μια ταβέρνα ένα σκοτεινό, δροσερό βράδυ και συναντά «άντρες με καστανά μάτια και μαύρα μαλλιά». Παίζει «ξένη και νότια» μουσική και τον καλούν να πιει κρασί, το «αίμα της γης», για να τονίσει τη θλίψη και την αίσθηση μοναξιάς των Ελλήνων, γιατί «εδώ, στην πόλη, θα αισθάνονται πάντα ξένοι και μόνοι».

Πάτα εδώ για τη Locomondo version!

Εσένα ποιο τραγούδι σου αρέσει περισσότερο;

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...