4+1 Διαφορετικά “Πρόσωπα” της Οικογένειας

Πριν από  ακριβώς 30 χρόνια ο ΟΗΕ όρισε την 15η Μαΐου ως την Διεθνή Μέρα Οικογένειας, μια μέρα εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην οικογένεια, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνίας από την απαρχή σχεδόν της ανθρώπινης ύπαρξης. Τί σημαίνει, όμως, στην πραγματικότητα η λέξη «οικογένεια»; Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη λέξη είναι ιδιαίτερα πολυδιάστατη, καθώς η σημασία της μπορεί να είναι βιολογική, κοινωνική συναισθηματική και άλλα πολλά. Ας δούμε λοιπόν ορισμένα από αυτά τα πιθανά νοήματα, που κάποιος μπορεί να αποδώσει στη λέξη «Οικογένεια».

  • Οι Βιολογικοί Γονείς/ Συγγενείς

Ο κάθε άνθρωπος έχει δύο βιολογικούς γονείς που τον έφεραν σε αυτό τον κόσμο, οι γονείς του έχουν και αυτοί τους δικούς τους γονείς, δημιουργώντας έτσι το γενεαλογικό δέντρο του κάθε ατόμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βιολογικοί γονείς είναι εκείνοι που δημιουργούν το εκάστοτε πλαίσιο ανάπτυξης των παιδιών τους, παρέχοντας την απαιτούμενη στήριξη και φροντίδα και είναι οι κύριοι φορείς κοινωνικοποίησης του. Το άτομο, λοιπόν, είναι συνδεδεμένο, βιολογικά, ψυχολογικά και κοινωνικά με την οικογένεια του και έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε αυτή όποτε αισθάνεται ότι το έχει ανάγκη κατά τη διάρκεια της ζωής του.

οικογένεια
  • Η Θετή Οικογένεια

Πολύ συχνά, ένα αγαπημένο ζευγάρι δεν είναι σε θέση να φέρει στον κόσμο ένα παιδί και να δημιουργήσει μια οικογένεια. Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως διαθέτουν μεγάλη θέληση και τρυφερότητα και συνεπώς προβαίνουν στην υιοθεσία ενός παιδιού που μεγαλώνει χωρίς τους βιολογικούς του γονείς. Ως αποτέλεσμα, ένα παιδί δέχεται αγάπη, ζεστασιά και ασφάλεια και είναι ισχυρά συνδεδεμένο με τους ανθρώπους, που αν και δεν το έφεραν στον κόσμο, του παρέχουν όλα τα απαιτούμενα εφόδια, υλικά και ψυχικά, ώστε να πορευτεί στην ζωή.

οικογένεια
  • Ο Σύντροφος μας

Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια ερωτική σχέση, είναι σύνηθες το φαινόμενο να αναπτύσσουν δυνατά συναισθήματα σύνδεσης και τρυφερότητας ο ένας για τον άλλον. Μέσα σε αυτό το ζεστό κλίμα συχνά ακούγεται η φράση «είσαι η οικογένεια μου», που σημαίνει ότι τα δύο άτομα έχουν χτίσει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς και τρέφουν μια δυνατή αγάπη προς το πρόσωπο ο ένας του άλλου. Τόσο οι ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί όσο και η εκφραζόμενη αγάπη, αποτελούν βασικά στοιχεία της οικογένειας και, συνεπώς, ο άνθρωπος που επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί πράγματι να αποτελεί οικογένεια μας.

οικογένεια
  • Οι Φίλοι μας

Οι φίλοι μας, οι παρέες μας αποτελούν επίσης ένα πλαίσιο που διαδραματίζει σημαντικό ρολό στη ζωή μας. Οι άνθρωποι αυτοί, με τους οποίους μας έφερε κοντά η ζωή μπορούν επίσης να μας αγαπήσουν, να μας φροντίσουν και να μας βοηθήσουν να σταθούμε στα πόδια μας όταν το έχουμε ανάγκη. Οι αυθεντικοί, λοιπόν, φίλοι μας μπορούν με αυτό τον τρόπο να αποτελέσουν την «δεύτερη οικογένεια μας», χαρίζοντας πέρα από όμορφες αναμνήσεις και διασκέδαση, πράγματα όπως ασφάλεια, ευτυχία, αποδοχή και στήριξη.

οικογένεια
  • Ο ίδιος μας ο Εαυτός

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο εαυτός μας, εμείς οι ίδιοι, αποτελούμε επίσης οικογένεια μας. Παρά τις δυσκολίες και την ανασφάλεια που ο κάθε άνθρωπος βιώνει, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο εαυτός μας μπορεί να αποτελέσει το προσωπικό μας καταφύγιο, στο οποίο μπορούμε να καταφεύγουμε, ώστε να αποσυνδεθούμε και να μαζέψουμε τα κομμάτια μας. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να δείχνουμε στον εαυτό μας την απαραίτητη φροντίδα και να μειώσουμε την αυτό-αυστηρότητα που πολύ συχνά εκδηλώνουμε. Όπως ακριβώς θα κάναμε, άλλωστε και για ένα αγαπημένο πρόσωπο της οικογένεια μας, αν τυχόν βρισκόταν σε δεινή θέση.

οικογένεια

Σήμερα λοιπόν, 15 Μαΐου η οικογένεια μας «γιορτάζει», όποια και αν είναι η μορφή ή η φύση της, πυρηνική ή μονογονεϊκή, αναδοχή και θετή και άλλα πολλά που προαναφέρθηκαν. Συνεπώς, σήμερα μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο και ενέργεια στη δική μας οικογένεια, να σκεφτούμε τι σημαίνει για εμάς και να εκδηλώσουμε ένα είδος ευγνωμοσύνης για τους ανθρώπους μας.

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...