2021: Διεθνές έτος εξάλειψης της παιδικής εργασίας

Picture of Μαρία Κυριακίδου

Μαρία Κυριακίδου

”Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας” (Ζίγκμουντ Φρόυντ, 1856 -1939). Ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει αυτή τη φράση και ποιος θα μπορούσε να προβάλει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα επιβεβαίωσης της δήλωσης του Αυστριακού ψυχιάτρου από αυτό των παιδιών εργατών; Διανύουμε τον 21ο αιώνα, τον αιώνα της εξέλιξης, της προόδου και των τεχνολογιών και είναι μάλλον στενόχωρο να γίνεται λόγος για ανήλικα άτομα, τα οποία, συνήθως παρά τη θέλησή τους, ωθούνται στην εργασία, στερούμενα όλων των δικαιωμάτων που συνεπάγεται η παιδική τους ηλικία. Πρόκειται για μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως, το 2021 σημειώθηκε ένα βήμα προόδου με την κήρυξή του ως Διεθνές έτος Εξάλειψης της Παιδικής Εργασίας.

Αρχικά, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Unicef, η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες στερούνται αυστηρών μέτρων αναφορικά με την προστασία των παιδιών. Το νομικό πλαίσιο συχνά δεν εφαρμόζεται και αυτό συνεπάγεται την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. 

Σχετικά με τα παγκόσμια δεδομένα, ο αριθμός των παιδιών που εξαναγκάζονται να εργαστούν αγγίζει σήμερα τα 160 εκατομμύρια παγκοσμίως, όπως υπολογίστηκε και αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και της Unicef. Μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό αυτών προέρχονται από οικογένειες που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και κατέληξαν στην εργασία, διεκδικώντας την επιβίωσή τους. Όσο η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί μια πραγματικότητα, τόσο υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης του ποσοστού των εργαζόμενων παιδιών.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΟΗΕ ανακήρυξε το 2021 Διεθνές έτος εξάλειψης της παιδικής εργασίας. Αναφορικά με την κήρυξη του μάλλον θα μπορούσε να γίνει λόγος για ένα ευτυχές γεγονός. Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος συμπληρώνονται 31 χρόνια από τη σύναψη και επικύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με αυτό τον τρόπο ανοίγεται ο δρόμος για την σύντομη επίτευξη του στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον τερματισμό της παιδικής εργασίας σε κάθε μορφή της έως και  το 2025. Μάλλον πρόκειται για ένα μη εφικτό στόχο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μολαταύτα, αυτό δεν αναιρεί τη σπουδαιότητα του γεγονότος. Επιπροσθέτως, για την ημέρα αυτή, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) ανέφερε τα εξής: 

«Είναι η πρώτη παγκόσμια ημέρα, μετά την επικύρωση της Σύμβασης 182 της ΔΟΕ για την απαγόρευση των χειρότερων μορφών εργασίας των παιδιών και την άμεση δράση, με σκοπό την εξάλειψή τους και λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η κρίση COVID-19 απειλεί να αντιστρέψει χρόνια προόδου στην αντιμετώπιση του προβλήματος». 

Καταλήγοντας, το 2021 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα. Μολοντούτο, αυτό που λείπει για την ουσιαστική αντιμετώπισή του είναι η εφαρμογή ορθών πολιτικών. Το ζητούμενο είναι να εξαλειφθεί η παιδική εργασία και σε όλα τα παιδιά να δίνεται η δυνατότητα να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους, να μπορούν να αναπτυχθούν, να καλλιεργηθούν, να δημιουργήσουν.

“Kάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας”

Pablo Picaso.

Διάβασε επίσης: Παγκόσμια ημέρα του παιδιού

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...