2 Σειρές για τον πραγματικό έρωτα…

Γεωργία Υψηλού

Γεωργία Υψηλού

Σειρές για τον πραγματικό έρωτα; Τι πάει να πει αυτό; Μα σχεδόν κάθε σειρά δεν έχει love story;  Άρα κάθε σειρά δε θα μπορούσε δυνητικά να αφορά τον έρωτα; μπορεί εύλογα να αναρωτηθήκατε. Η απάντηση είναι: Ίσως. Οι σειρές και ταινίες που έχουμε συνηθίσει όμως, καλώς η κακώς, παρουσιάζουν μια ιδεατή μορφή του έρωτα, που δεν συναντά κανείς εύκολα στον κόσμο γύρω του. Κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε το πιο ερωτευμένο ζευγάρι γνωστών σας, τα άτομα αυτά που μετά από χρόνια αγαπιούνται ακόμα, που υπάρχουν στην πραγματική ζωή, και όχι πίσω από το γυαλί της οθόνης. Και τώρα αναλογιστείτε, θυμίζουν κάποιον ήρωα μέσα στο γυαλί; Τρέχουν αυτοί σε αεροδρόμια, ή κάνουν φαντασμαγορικές προτάσεις γάμου, ή ζουν το απόλυτο δράμα για να βιώσουν τον έρωτα τους; Η απάντηση φαντάζομαι πως είναι όχι.

To 2020 λοιπόν, εκτός από όλα τα στραβά που μας έφερε, μας έδωσε και δύο σειρές διαμάντια. Ε λοιπόν οι σειρές αυτές είναι εδώ για να μας δώσουν αυτό που πραγματικά είχαμε ανάγκη, μια ρεαλιστική απεικόνιση του έρωτα, του πραγματικού, αυτού που καταλήγει να γίνεται βαθιά αγάπη. Και το κάνουν με ένα τρόπο τόσο μοναδικό και τόσο δικό τους, που συγκινεί βαθύτατα και μιλά στην καρδιά μας.

Love life (2020)

Η σειρά αυτή αποτελεί μια ματιά σε ολόκληρη την ερωτική ζωή της πρωταγωνίστριας από την πρώτη μέχρι και την τελευταία της αγάπη. Ξεκινά ως μία αφήγηση των σημαντικών ερωτικών σχέσεων στη ζωή της, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την καθορίζουν, αλλά καταλήγει να μας παρουσιάζει το μωσαϊκό που τελικά συνθέτει τον ίδιο της τον χαρακτήρα κομμάτι κομμάτι. Οι σχέσεις αυτές είναι που την μεταμορφώνουν στον άνθρωπο που η ίδια θα ήθελε να είναι, ώστε να καταλήξει με τον άνθρωπο που πραγματικά της αξίζει.

Μέσα σε δέκα 30-λεπτα επεισόδια βλέπουμε κάθε στραβοπάτημα, κάθε όμορφη αλλά και άβολη στιγμή, κάθε πόνο αλλά και κάθε μάθημα που παίρνει. Η σειρά έχει μια ανάλαφρα ρεαλιστική οπτική, χωρίς υπερβολές, που σε κάνει να ταυτίζεσαι με την πρωταγωνίστρια. Φυσικά βοηθάει και η ερμηνεία της Anna Kendrick, της απόλυτης κοπέλας της διπλανής πόρτας, που δίνει αμεσότητα και το κάνει όλο πολύ οικείο. Εκτός από τις ερωτικές, εμβαθύνει και σε όλες τις σημαντικές σχέσεις αγάπης, από τη μητρική μέχρι και τη φιλία.  

Το Love life είναι μια βουτιά προς την ενήλικη ζωή και σε όλα όσα μας σημαδεύουν και μας κάνουν αυτό που είμαστε. Οι άνθρωποι μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, αλλά πάντα μας αφήνουν κάποιο κομμάτι τους πίσω, μικρότερο ή μεγαλύτερο. Και ίσως τελικά είμαστε μια ταπετσαρία αυτών των κομματιών, όλων όσων πέρασαν από τη ζωή μας. Η σειρά αυτή μας φωνάζει περίτρανα πως τα πράγματα σχεδόν ποτέ δε μας πηγαίνουν όπως τα περιμέναμε, και αυτά που μας δημιουργούν και μας σφυρηλατούν στους ανθρώπους που τελικά θα γίνουμε, είναι συνήθως αυτά που μας πληγώνουν παραπάνω, και έχουν να μας διδάξουν τα πιο σημαντικά μαθήματα. Αναμένουμε με αγωνία την δεύτερη σεζόν της, η οποία φημολογείται πως θα έχει ως κέντρο της κάποιο νέο αλλά γνώριμο πρόσωπο.

Normal people (2020)

Μια ακόμα εκπληκτική μίνι σειρά, μόλις 12 επεισοδίων των 30 λεπτών, προσαρμοσμένη από best seller βιβλίο και διαφορετική από όλες τις άλλες. Τόσο απλή και ταυτόχρονα πολύπλοκη, με διακεκριμένο σκηνοθέτη στο τιμόνι της. Δύο έφηβοι που γνωρίζονται από την παιδική τους ηλικία μεγαλώνοντας στην ίδια μικρή πόλη της Ιρλανδίας, και παρά τα διαφορετικά τους υπόβαθρα, περιπλέκονται ο ένας στη ζωή του άλλου με τρόπο ανεπανόρθωτο. Έχοντας σημαδευτεί από τη ζωή με διαφορετικούς τρόπους, βρίσκουν ο ένας στον άλλο τον άνθρωπο που θα τους εξελίξει και θα τους βοηθήσει να φτάσουν στο επόμενο βασικό στάδιο της ζωής τους. Παρά το πέρασμα του χρόνου, ενώ χάνονται και ξαναβρίσκονται, τραβούν ο ένας τον άλλο, σαν πόλοι μαγνήτη, για να επιβιώσουν τις δυσκολίες που κάθε φορά αντιμετωπίζουν.

Το Normal people δεν έχει φαμφάρες, γρήγορη δράση, και συνεχόμενα “σαπουνοπερίστικα” δράματα απλά για να δημιουργήσουν ενδιαφέρον, γιατί δε τα χρειάζεται! Σε κρατά από μόνο του καθηλωμένο με μια ιστορία που ξεκινά ως έρωτας, αλλά καταλήγει να δείχνει τους δυνατούς δεσμούς που μπορούν να δημιουργηθούν μεταξύ των ανθρώπων, ενώνοντας τους για όλη τους τη ζωή. Τα δύο αυτά παιδιά, ενώ ενηλικιώνονται και μαθαίνουν να αγαπάνε μαζί, ξεκινούν με δυναμικές οι οποίες στην πορεία ανατρέπονται παραπάνω από μία φορές. Η σχέση τους ωριμάζει όπως και οι ίδιοι.

Σημαντικότερο ίσως στοιχείο της σειράς η δυνατή υποκριτική και η πραγματικά μαγευτική χημεία που έχουν μεταξύ τους οι πρωταγωνιστές. Σε κάνει να νιώθεις ότι εισβάλεις σε τόσο ιδιαίτερες στιγμές τους, τόσο προσωπικές, ωμές και ανθρώπινες, τόσο ανεπιτήδευτα όμορφες, πραγματικά ιδιωτικές. Η στυλιζαρισμένη και τετριμμένη μορφή των ρομάντζων που έχουμε συνηθίσει τσαλακώνεται μια και καλή με τη σειρά αυτή, που θα σας μάθει να απαιτείτε πλέον από τις σειρές σας να περνάνε, με τον ίδιο ήσυχο και αβίαστο τρόπο, πραγματικά βαριά και ρεαλιστικά συναισθήματα.

Είτε έχετε πραγματικά ερωτευτεί, είτε όχι, πιστεύω πως οι σειρές αυτές θα σας αγγίξουν πραγματικά, αν τους δώσετε την ευκαιρία, και θα σας κρατήσουν την κατάλληλη συντροφιά αυτό τον επίπονο για μερικούς, χαρμόσυνο για άλλους, μήνα των ερωτευμένων. Και ίσως μέσα από αυτές συνειδητοποιήσετε ότι:

Η πραγματική αγάπη δεν έρχεται με πυροτεχνήματα, μουσικές, τυμπανοκρουσίες και ανακοινώσεις του στυλ «είμαι εδώ και είμαι έρωτας», αλλά έρχεται ήσυχα και κατευναστικά, όταν σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε αν αξίζουμε να αγαπηθούμε και απλά ανοίξουμε τη ζωή μας σε έναν άλλο άνθρωπο.

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...