Υπερθέρμανση: η παγκόσμια κρίση που απαιτεί δράση

Βάγια Παπαρίζου

Βάγια Παπαρίζου

Η υπερθέρμανση, στον σημερινό κόσμο, έχει εξελιχθεί από αφηρημένη έννοια σε καταιγιστική πραγματικότητα. Η αυξανόμενη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, η καταστροφική αποψίλωση των δασών και η αδιανόητη κατανάλωση φυσικών πόρων έχουν οδηγήσει τον πλανήτη μας σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως σίγουρα θα παρατήρησες, το φετινό καλοκαίρι, αλλά και ολόκληρο το έτος, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο από άποψη θερμοκρασιών. Έχοντας ως σημείο αναφοράς την προβιομηχανική περίοδο (1850-1900), προτού, δηλαδή, αρχίσει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου, το 2023 κρίνεται ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί παγκοσμίως. Η παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 14,98 Co ενώ ξεπεράστηκε και η σταθερά του 1,5 βαθμού που θεωρούνταν ως ο πλέον ασφαλής πριν τις τεράστιες επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής. Οι σοβαρότατες αυτές αλλαγές στο παγκόσμιο θερμόμετρο προκαλούν, όπως είναι λογικό, το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική γεγονός που επηρεάζει και τον ρυθμό με τον οποίο περιστρέφεται η γη, καταγράφοντας φέτος μια πρωτοφανή επιβράδυνση.

υπερθέρμανση

Οι επιπτώσεις αυτών των μεταβολών θα είναι ανυπολόγιστες. Συγκεκριμένα στην χώρα μας η ετήσια έκταση δασών που πρόκειται να καεί λόγω της υπερθέρμανσης θα ενισχυθεί κατά 41%. Επιπλέον, οι ακραίοι καύσωνες προβλέπεται να σημειώσουν αύξηση κατά 173% καθώς και οι ξαφνικές βροχοπτώσεις κατά 10%. 

Έχοντας επίγνωση αυτών των δεδομένων, πρέπει σε όλους μας να γεννάται εύλογα η απορία, αν μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς ως άτομα, προκειμένου να συμβάλλουμε στην αποτροπή ή τουλάχιστον στον περιορισμό του φαινομένου της υπερθέρμανσης. Κάποιες προτάσεις που μπορεί να φανούν αποτελεσματικές είναι:

  1. Να μειώσουμε την χρήση πλαστικού στην καθημερινότητά μας προκειμένου να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν το οικολογικό μας αποτύπωμα, εφόσον η ανακύκλωση είναι αρκετά δύσκολη στην πράξη καθώς όλα τα πλαστικά πρέπει να ταξινομούνται, να αναλύονται και να επεξεργάζονται διαφορετικά.
  2. Να χρησιμοποιούμε βιολογικά σαπούνια και να μην αγοράζουμε πλαστικά μπουκάλια για αφρόλουτρο.
  3. Να επιλέγουμε χάρτινες ή γυάλινες συσκευασίες για τα καθημερινά μας προϊόντα.
  4. Να έχουμε πάντα μαζί μας μια επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα για τις αγορές μας.
  5. Να διαθέτουμε ένα παγούρι ώστε να μη αγοράζουμε πλαστικά μπουκάλια νερού ή τα χρησιμοποιούμε για take away. Έτσι, εξοικονομούμε χρήματα από την μη αγορά πλαστικών μπουκαλιών νερού. Επίσης, μπορούμε να ζητήσουμε την αφαίρεση του περιβαλλοντικού φόρου σε μαγαζιά με take away για το ρόφημά μας.
  6. Στα σούπερ μάρκετ, αγοράζουμε μια φορά επαναχρησιμοποιούμενα σακουλάκια για τα λαχανικά και δεν χρειαζόμαστε ξανά τις “βιοδιασπώμενες” σακούλες για να αγοράσουμε χύμα λαχανικά.
  7. Στον πλανήτη υπάρχουν ρούχα για να ντύσουν έξι γενιές. Ας δώσουμε μία ευκαιρία στα μαγαζιά με ρούχα από δεύτερο χέρι· λιγότερο κόστος και το ίδιο αποτελεσματικό.
υπερθέμανση

Πέραν της ατομικής πρωτοβουλίας που είναι καθοριστικής σημασίας, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει και μια πολιτεία που θα την υποστηρίξει. Το ελληνικό κράτος έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον θεσπίζοντας πλήθος νόμων για τον περιορισμό του φαινομένου. Πιο συγκεκριμένα ο κλιματικός νόμος 4936/2022 της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνει:

  1. Οι εκπομπές αερίων πρέπει να μειωθούν στο 46,5 εκατομμύρια τόνους 
  2. Απαγορεύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα από την 31η Δεκεμβρίου 2028 
  3. Από το 2026 ξεκινά η σταδιακή μετάβαση σε οχήματα μηδενικών ρύπων. Προβλέπονται χρονοδιαγράμματα για ταξί, οχήματα εκμίσθωσης και εταιρικά οχήματα. Από 1/1/2024 το ¼ τουλάχιστον των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται ανά εταιρεία σωρευτικά, είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα
  4. Από 1/1/2023 οι αιτήσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια ή προσθήκες με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ. υποχρεούνται να τοποθετούν συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά σε ποσοστό τουλάχιστο 30% της κάλυψης
  5. Από 1/1/2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης σε όλη τη χώρα 

Συνολικά, είναι κρίσιμο να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Απαιτείται δράση τώρα, ώστε να αλλάξουμε την πορεία του πλανήτη μας και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Το άρθρο συνέγραψαν οι: Βάγια Παπαρίζου και Βασιλική Ίζδρα.

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...