Το ταξίδι της ευτυχίας

Αναστασία Τσιανοπούλου

Αναστασία Τσιανοπούλου

Ευτυχία. Μια έννοια γνωστή σε όλους άλλα τόσο μακρινή ως πραγματικότητα. Μία έννοια που αποκτά ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον ως μετεωρίτης της σύγχρονης εποχής προβλημάτων και της χαοτικής καθημερινότητας. Ένα άπιαστο όνειρο ή μία πραγματικότητα που απέχει μονάχα ένα βήμα απο εμάς;

ευτυχία

Η ευτυχία πρόκειται για ένα συναίσθημα αρκετά διαφοροποιημένο από την χαρά. Ενώ η χαρά εμπεριέχει τον ενθουσιασμό και την παροδικότητα, η ευτυχία είναι ένα συναίσθημα περισσότερο μόνιμο. Θα ήταν αρκετά τολμηρό να το ονομάσουμε και “κατάσταση” το συναίσθημα της ευτυχίας. Είναι λογικό, επομένως, να νιώθουμε συχνά χαρούμενοι με κάτι, όχι όμως στον βαθμό που να το ονομάζουμε ευτυχία. Ακόμα, θα έλεγε κανείς, πως η ευτυχία πηγάζει απο μέσα μας. Είναι το βαθύτατο αυτό συναίσθημα που τόσο πλημμυρίζει την καρδιά που ξεχύνεται προς τα έξω και φανερώνεται στους γύρω μας. Είναι αδιαμφισβήτητα, το “άνθος” το εαυτού μας.

Η ευτυχία, όμως, πρόκειται για ένα κυνήγι της ζωής ή επέρχεται σταδιακά; Το κυνήγι της ευτυχίας-έχοντας αποτυπωθεί τόσο στις σελίδες των βιβλίων όσο και στις μεγάλες οθόνες- πρόκειται για μια προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει τις δυνατότητές του και μέσω αυτών να ορίσει με δικούς του όρους την έννοια της ευτυχίας. Ξεπερνώντας δυσκολίες και επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους του, το άτομο μέσα απο μία σειρά βημάτων πλησιάζει και απολαμβάνει την πληρότητα της ευτυχίας. Άλλοι, θα ισχυρίζονταν, πως η ευτυχία επέρχεται ως φυσικό επακόλουθο της ζωής. Ένας άνθρωπος, δηλαδή, έχοντας ζήσει τη ζωή του χωρίς να επιδίδεται στο ατέρμονο κυνήγι της τελειότητας, κάποια στιγμή θα αγγίξει την ευτυχία. Δύο σκεπτικά εκ διαμέτρου αντίθετα, όμως, εξίσου εφικτά στη σημερινή πραγματικότητα.

ευτυχία

Το περιεχόμενο της ευτυχίας; Ο καθένας είναι ελεύθερος να την ορίσει όπως επιθυμεί. Είτε η ευτυχία συνίσταται στην αγάπη μεταξύ ατόμων, στην επαγγελματική επιτυχία είτε στα απλά καθημερινά πράγματα για τα οποία είσαι εσύ ευγνώμων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: αφθονία ευχαρίστησης και ψυχική ηρεμία. Το ζήτημα της ευτυχίας, ακόμα, έχει αρκετά συχνά αποτελέσει αντικείμενο επιστημόνων, τόσο ψυχολόγων όσο και κοινωνιολόγων και παιδαγωγών. Μάλιστα, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο που είναι πλέον δυνατό να μετρήσει τα επίπεδα της ευτυχίας και να καθοδηγήσει τους ανθρώπους προς την επίτευξή της. Μήπως πλέον κάνουμε λόγο για επιστήμη της ευτυχίας;

Αυτό και άλλα πολλά ερωτήματα περιτριγυρίζουν το θέμα της ευτυχίας στη σύγχρονη εποχή. Έχοντας αποτελέσει έμπνευση για πολλούς και κυνήγι ζωής για άλλους τόσους, η ευτυχία παρουσιάζεται ως ιδανικός προορισμός. Ιδανικός και όχι ανέφικτος προορισμός, θα έλεγε κανείς, καθώς δεν προβλέπεται κάποια “συνταγή”. Τα “υλικά” της ευτυχίας τα προσθέτεις εσύ και συνθέτεις μια δική σου εκδοχή με την οποία πορεύεσαι στη ζωή. Το σημαντικό είναι να μη ψάχνεις το νόημα της ευτυχίας, αλλά η ευτυχία να νοηματοδοτήσει τη ζωή σου.

“Ευτυχία είναι να πηγαίνεις στο κρεβάτι σου κάθε βράδυ με ήσυχη συνείδηση” 

Paulo Coelho

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας, το InfinityGreece διοργανώνει για 7η συνεχόμενη φορά το φεστιβάλ “Τσίμπα ένα χαμόγελο”. Το φεστιβάλ ξεκινάει στις τις 19/3 και ολοκληρώνεται στις 22/3 και περιλαμβάνει workshops, ομιλίες απο ειδικούς, δράσεις δρόμου και πολλές άλλες δραστηριότητες. Ελάτε να περάσουμε υπέροχα!

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...