Διεθνής ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά

Πετρίνα Γεωργούση

Πετρίνα Γεωργούση

Έχει νυχτώσει, κάνει κρύο και πεινάω… Γιατί δεν είναι κανένας εδώ που βρίσκομαι; Μα πού πήγαν όλοι; Πού είναι η μαμά μου; Θέλω τη μαμά μου… Φοβάμαι…

AMBER ALERT… Ένα παιδί εξαφανίστηκε… Εάν γνωρίζετε οτιδήποτε καλέστε στο 100 ή στο 116000.

Τί είναι το Amber Alert και πότε ενεργοποιείται;

Με βάση το «Χαμόγελο του Παιδιού», το Amber Alert Hellas είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων. Σύμφωνα με το νόμο, ανήλικος θεωρείται κάθε άτομο που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ζωής του. Το Amber Alert ενεργοποιείται από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας. Ειδικότερα, στόχος αποτελεί η παροχή εξειδικευμένης προστασίας σε άτομα:

  • Που διατρέχουν κίνδυνο (π.χ λόγω νοητικής στέρησης, ψυχολογικών προβλημάτων κ.α).
  • Που αγνοούνται μετά από ατυχήματα και φυσικές καταστροφές.
  • Που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Διεθνής ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά

Τί γίνεται σε περίπτωση που εξαφανιστεί ένα παιδί;

Ειδοποιείται το «Χαμόγελο του Παιδιού» ή η αστυνομία από τους γονείς ή το παιδί. Αφού δηλωθεί η εξαφάνισή του, αρχίζουν οι κινητοποιήσεις για την εύρεσή του.

Σε περίπτωση που το παιδί βρίσκεται σε άλλη χώρα, το «Χαμόγελο του Παιδιού» δημοσιοποιεί σε όλες τις συνεργαζόμενες αρχές και τους αντίστοιχους φορείς με διακρατική συνεργασία, τα στοιχεία.

Μάλιστα, όσον αφορά νέες τεχνολογικές εφαρμογές και μέσα που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών, παραδείγματα αποτελούν τα εξής:

  • Η εφαρμογή Missing Alert App: Με τη νέα πρωτοποριακή mobile εφαρμογή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλοι μπορούν να συμβάλουν στον ταχύτερο εντοπισμό αγνοουμένων στη χώρα μας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας.
  • Η πλατφόρμα GMCNgine, όπου αναρτώνται όλες οι πληροφορίες και φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών, στην οποία έχουν πρόσβαση οι συνεργαζόμενοι φορείς και οι διωκτικές αρχές, και όπου, στο πλαίσιο συνεργασίας με την εταιρεία Amazon Web Services, γίνεται αναζήτηση και αναγνώριση σε βάσεις δεδομένων και στο deep & dark web. Σε περίπτωση που τα παιδιά εντοπιστούν, κινητοποιούνται διασυνοριακά όλες οι αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό των παιδιών όσο και για τη δίωξη των δραστών.

Τί γιορτάζουμε την 25η Μαΐου;

Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children’s Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το παγκόσμιο ζήτημα της εξαφάνισης ανηλίκων και, ειδικότερα, των γονέων, ώστε να λάβουν μέτρα για την προστασία των παιδιών τους.

Αναφορικά με τα δεδομένα στην Ελλάδα, το 2021 το «Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε 124 αιτήματα για την αναζήτηση 124 παιδιών, εκ των οποίων βρέθηκαν τα 109.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), το 2019 αναφέρθηκαν 7.582 υποθέσεις εξαφάνισης παιδιών (55% φυγές, 23% γονικές αρπαγές, δηλαδή όταν ο γονιός δεν ασκεί νόμιμα το δικαίωμα να έχει το παιδί, και 3% εξαφανίσεις μεταναστών και προσφύγων).

Ως πολίτες της χώρας, αλλά και του κόσμου, έχουμε ευθύνη να ενημερωνόμαστε για τα εξαφανισμένα παιδιά, αλλά και να απευθυνθούμε στις αρμόδιες αρχές, αν εντοπίσουμε ένα εξαφανισμένο παιδί (100, 116000, 1056 ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ). Τέλος, είναι σημαντικό να φροντίσουμε τα παιδιά του περιγύρου μας να μεγαλώνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι επιφυλακτικά με αγνώστους στον δρόμο, καθώς και να γνωρίζουν τη διεύθυνση κατοικίας και το τηλέφωνο των γονιών τους, ώστε σε περίπτωση που χαθούν να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ξέρει τι σημαίνει ζωή, δεν μπορεί να ξέρει τι σημαίνει κόσμος, τι σημαίνει οτιδήποτε, ώσπου ν’ αποκτήσει ένα παιδί και να τ’ αγαπάει.

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...