Χριστούγεννα 2021: Οδηγός επιβίωσης των φετινών γιορτών

Χριστούγεννα: εποχή γιορτής, χαράς, συνάντησης με συγγενείς και φίλους, φαγητού και θαλπωρής.

Χριστούγεννα: εποχή γιορτής, χαράς, συνάντησης με συγγενείς και φίλους, φαγητού και θαλπωρής.

Χριστούγεννα 2021: αναθεώρηση των προηγούμενων και επαναπροσδιορισμός του εαυτού μας και των ορίων μας με τους άλλους.

Δυστυχώς, αυτές τις γιορτές κανείς δεν μας εγγυάται ότι όλα θα είναι ρόδινα, ότι θα ξαναδούμε τους αγαπημένους μας ή ότι θα βγούμε να γιορτάσουμε ξέγνοιαστα. Σε μια περίοδο αστάθειας, ωστόσο, οφείλουμε αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε το περιβάλλον μας, τουλάχιστον να ελέγξουμε το πώς αντιδράμε εμείς σε αυτό.

Το ερώτημα επομένως, έγκειται στο πώς να «επιβιώσουμε» στη διάρκεια των φετινών γιορτών. Και με τον όρο επιβίωση, αναφέρομαι σε εκείνες τις μικρές πράξεις που μας κρατούν σε επαφή με τον εαυτό μας, ακούν τα θέλω μας και μας βοηθούν να εκτιμήσουμε το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς –ναι υπάρχει και τέτοιο.

  • Καταρρίπτοντας το καταναλωτικό πρότυπο

Όχι δεν εννοώ τα στολίδια. Εμπορευματοποίηση δεν είναι *μόνο* το στόλισμα του σπιτιού τα Χριστούγεννα. Είναι η γενικότερη εικόνα της ευτυχισμένης οικογένειας, του τεράστιου τραπεζιού με τα άπειρα αγαθά, του γεμάτου δώρα στολισμένου δέντρου και των τεράστιων χαμόγελων, το άθροισμα των οποίων ορίζει την ευτυχία. Ναι, σίγουρα όλα αυτά μπορούν να ορίσουν την ευτυχία, εφόσον πρόκειται για μια στιγμή οικογενειακής ένωσης και αλίμονο αν κάποιο παιδί δεν χαίρεται με τα δώρα και τη φασαρία.

Παρόλα αυτά ξεχνάμε τα επιμέρους. Αξία δεν έχει μόνο το άθροισμα των παραπάνω. Αξία έχει να μπορείς να δεις τους δικούς σου μετά από μια κουραστική χρονιά, αξία έχει να στολίζεις το δέντρο σου και να ανατρέχεις σε αναμνήσεις ετών, αξία έχει να τρως νόστιμα φαγητά. Ας μην τρελαινόμαστε αν δεν τα έχουμε όλα φέτος, ή όσα προσδοκούσαμε εν πάση περιπτώσει, οι καιροί θέλουν προσοχή και υπομονή.

  • Πάρε χρόνο για τον εαυτό σου

Καλώς ή κακώς δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για να διασκεδάζουν συμβατικά, βγαίνοντας σε κέντρα, ή συναναστρεφόμενοι με όλους τους γνωστούς ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το να παίρνεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου για να ανασυνταχθείς, να ηρεμήσεις, να ακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι ή να διαβάσεις ένα βιβλίο, κάθε άλλο παρά βλαπτικό δεν είναι. Αντιθέτως, η μοναχικότητα –όχι η μοναξιά- φημίζεται για τις ευεργετικές της ιδιότητες στην ψυχική ηρεμία, την καθαρή σκέψη και την συγκέντρωση ενέργειας προκειμένου να ξαναβγείς στον «έξω κόσμο» και να απολαύσεις, πιο γνήσια τώρα, τις στιγμές με τους συνανθρώπους σου.

Ακόμη, δεν είναι κακό να μην έχεις όρεξη να συμμετάσχεις σε ένα οικογενειακό τραπέζι ή να μην χαίρεσαι πάντα με την άφιξη ενός συγγενούς-φίλου. Άνθρωποι είμαστε και έχουμε προτιμήσεις. Εκεί ακόμη περισσότερο χρειάζεται η θέσπιση ορίων. Πάνω απ’ όλα η δική σου ψυχική υγεία και ησυχία (and I cannot stress this enough).

Χριστούγεννα: εποχή γιορτής, χαράς, συνάντησης με συγγενείς και φίλους, φαγητού και θαλπωρής.

  • Μοναξιά στη διάρκεια των γιορτών

Εκ νέου χρειάζεται να τονιστεί ότι οι φετινές γιορτές δεν είναι οι ιδανικές για όλους. Πολλές οικογένειες αποξενώθηκαν, έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, εργάζονται ή νοσούν. Οι μεγαλύτερες δόσεις υπομονής χρειάζονται τώρα, περισσότερο από ποτέ. Θα περάσει ο καιρός και θα έρθουν καλύτερες μέρες. Ξέρω ότι δεν είμαι η κατάλληλη να πω κάτι τέτοιο (ποια η εξουσία μου τέλος πάντων;). Αλλά πέραν της υπομονής, εδώ θα ήταν καλή και η πίστη. Και για να προλάβω: πίστη στη δύναμη του ίδιου του ανθρώπου να ξεπερνάει τα εμπόδια και να συνεχίζει να προχωρά κοιτάζοντας μπροστά. Ίσως αυτό να είναι και το νόημα των γιορτών, η πίστη ότι παρά τις κακουχίες μια νέα ζωή γεννιέται που ενδέχεται να είναι πιο ευχάριστη από την προηγούμενη. Θα μιλούσα και για θαύματα, αλλά ίσως το παρατραβάω…

  • Κάνε ό,τι έκανες και πριν

Μη χαλάς το πρόγραμμα και τη σειρά που έχει βάλει στη ζωή σου. Μια δόση κανονικότητας πάντα σε επαναφέρει στην πραγματικότητα. Ειδικά με την αλλαγή περιβάλλοντος που σε πολλούς φέρει η περίοδος των γιορτών, είναι λογικό να αποσυντονιζόμαστε. Γι’ αυτό, κράτα κάποιες από τις συνήθειές σου, συνδέσου με το περιβάλλον σου και επικεντρώσου στις 5 βασικές αισθήσεις σου. Με τον τρόπο αυτό, ο οργανισμός σου θα «θυμηθεί» πώς λειτουργούσε και θα σε βοηθήσει να διατηρείς την ενέργειά σου, αφού δεν θα έχει ανάγκη να σπαταλήσει περισσότερη από το συνηθισμένο για να προσαρμοστεί σε ένα νέο –για αυτόν- περιβάλλον.

Και κάτι τελευταίο: μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου. Όσο και να μας αρέσει η κανονικότητα, θα ξεφύγουμε από αυτή, θα αλλάξουμε συνήθειες, θα χάσουμε deadlines. Όλα καλά! Δεν είμαστε τέλειοι όσο και αν θέλουμε να το πιστεύουμε. Μικρά βήματα κάθε μέρα.

  • Πρόσεξε την υγεία σου

Όσο κι αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε, θα συναναστραφούμε περισσότερο από όσο υπολογίζουμε με ανθρώπους γύρω μας. Η περίοδος που διανύουμε εξακολουθεί να μας δοκιμάζει, ενώ δεν ξέρουμε ακόμα τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Καλό θα ήταν λοιπόν, να γίνονται όλα με μέτρο κι αν όχι, τουλάχιστον να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας με τις κατάλληλες βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες. Τείνουμε να ξεχνάμε την αξία την υγιεινής διατροφής, ειδικά σε περιπτώσεις που η κατανάλωση αλκοόλ και junk food αυξάνεται. Προσοχή σε εμάς, πρωταρχικά, αλλά και στους γύρω μας.

Κλείνοντας, είναι δεδομένο ότι δεν μας αρέσει να ακούμε συμβουλές. Πολλές φορές όμως, και έχοντας καταλήξει κι εγώ προσωπικά σε αυτό το συμπέρασμα, το να ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικές οπτικές γωνίες διευρύνει τον τρόπο σκέψης μας αναφορικά με γιατί επιλέγουμε να φερθούμε όπως φερόμαστε. Ίσως να είναι ευεργετικό από ένα σημείο και μετά, να δρούμε με άξονα το κοινό καλό, αλλά με κέντρο το προσωπικό ευ ζην. Σε αυτές τις γιορτές η ενσυναίσθηση αφενός και η αγάπη προς τον εαυτό αφετέρου, ας είναι οι άξονες δράσεις μας.

Καλές γιορτές με αγάπη!

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...