Η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.), είναι μία μη κερδοσκοπική ένωση, χωρίς κομματικό ή οικονομικό χαρακτήρα και ιδρύθηκε στις αρχές του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Στόχος τους είναι η εξάλειψη των πάσης φύσεως διακρίσεων, η ευαισθητοποίηση για έμφυλα ζητήματα, η καταπολέμηση του σεξισμού και η προώθηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όχι μόνο εντός πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και εκτός.
Οι αρθρογράφοι του Infinity Greece ήρθαν σε επαφή με την οργάνωση ΦΥΛ.ΙΣ. Οι απαντήσεις τους ήταν κατατοπιστικές και διαφωτιστικές, δίνοντάς μας μία εικόνα για το υπέροχο αυτό εγχείρημα σε τόσο δύσκολους καιρούς. Ας τις διαβάσουμε:
Ερωτήσεις
Πώς πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε την οργάνωσης ΦΥΛ.ΙΣ; Ποια ήταν η αφορμή/τι σας ώθησε για να κάνετε το πρώτο βήμα;
ΕΛΕΝΑ: Η ιδέα για τη ΦΥΛ.ΙΣ. γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας, την περίοδο του εγκλεισμού, την περασμένη άνοιξη. Την περίοδο εκείνη σημειώθηκε ραγδαία αύξηση έμφυλης βίας, παράλληλα με την εκδίκαση της υπόθεσης Τοπαλούδη. Όλα αυτά συνέβαλαν στην απόφασή μας ότι είναι καιρός να δραστηριοποιηθούμε. Νιώσαμε ότι κάτι έπρεπε να γίνει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ: Πράγματι, καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μας διαδραμάτισε η συγκυρία μέσα στην οποία πάρθηκε. Η πανδημία ανέδειξε πλήθος ήδη υφιστάμενων ανισοτήτων, δημιουργώντας παράλληλα και νέες. Αναφορικά με το έμφυλο ζήτημα, προσωπικά, βιώνω καθημερινώς αυτή την ανισότητα, για την οποία ως ΦΥΛ.ΙΣ. μαχόμαστε, από το ντύσιμο και τον τρόπο διασκέδασης, έως το πανεπιστήμιο αλλά και την ευρύτερη κοινωνία. Αυτή η αδικία φτάνει σε σημείο να καταπνίγει την προσωπικότητα και τη δυναμική σου, με αποτέλεσμα να νιώθεις αποκομμένη από την ίδια σου την εαυτή.
Έχετε λάβει μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα τεράστια αναγνώριση, πράγμα εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Περιμένατε τέτοια αλληλεπίδραση τόσο άμεσα; Αυτό είναι βοηθητικό στην υλοποίηση του οράματος της ομάδας;
ΈΛΕΝΑ: Ήταν πράγματι συγκινητική η ανταπόκριση στο εγχείρημά μας. Ήρθαμε προ εκπλήξεως και καταλάβαμε την υπάρχουσα ανάγκη, που αντικατοπτρίζεται στην απήχηση μας και στο πόσες δράσεις δρομολογούνται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα από την δημιουργία μας, καθώς έχουμε πολλά θέματα να θίξουμε. Για τον λόγο αυτό, προβήκαμε σε εσωτερική αναδιάρθρωση, με σκοπό να εμπλέξουμε περισσότερα άτομα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ: Και φυσικά η μεγάλη ανταπόκριση σίγουρα συντείνει στην προώθηση του οράματός μας, στο να εξελιχθούμε, δηλαδή, σε έναν δυναμικό φορέα που θα συμβάλει στη άρση των έμφυλων ανισοτήτων. Αντίστοιχα ελπιδοφόρο είναι το ότι βλέπουμε ανθρώπους με διάθεση να συνδράμουν με τον οποιοδήποτε τρόπο. Πλησιάζουμε, μέσα σε ένα μήνα από την ίδρυσή μας, τα 500 εγγεγραμμένα μέλη και αυτό μόνο χαρά μπορεί να μας προσφέρει.
Ποιο μήνυμα θα θέλατε να απευθύνετε προσωπικά σε όλους αυτούς τους φοιτητές και μη, που φοβούνται ή διστάζουν να μιλήσουν για εμπειρίες τους που θίγουν το έμφυλο ζήτημα και τους έχουν στιγματίσει;
ΟΛΥΜΠΙΑ: Και προσωπικά αλλά και ως ΦΥΛ.ΙΣ., θα λέγαμε στο κάθε άτομο εκεί έξω που βιώνει οποιασδήποτε μορφής διάκριση ή παρενόχληση και φοβάται να μιλήσει, πως καταλαβαίνουμε και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται το ίδιο. Κανένα άτομο δεν θα έπρεπε να απαιτείται να είναι ιδιαιτέρως γενναίο, για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Σαφώς, σε ανάλογες περιπτώσεις το να μιλάμε είναι συνήθως μονόδρομος. Όμως, δεν μπορούμε να απαιτούμε μόνο από τα άτομα να διαθέτουν τα τεράστια ψυχικά αποθέματα, που λόγω της απουσίας ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να δημιουργηθεί ο κατάλληλος μηχανισμός υποστήριξης για την αντιμετώπιση έμφυλων θεμάτων εντός και εκτός πανεπιστημίου. Και σε αυτό θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε ως ένωση με κάθε δυνατό τρόπο.
ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ: Ακριβώς αυτό! Μέσα από την δράση μας προσεγγίζουμε το έμφυλο ζήτημα και εμπειρικά και βιωματικά. Εκτός από ομάδα πίεσης και φορέα ευαισθητοποίησης, θέλουμε να αποτελέσουμε έναν ασφαλή χώρο έκφρασης και κατάθεσης βιωμάτων και αντιλήψεων γύρω από το έμφυλο ζήτημα. Γι’ αυτό παρακινούμε κάθε άτομο που έχει ανάλογα βιώματα και ασπάζεται το όραμά μας -κατανοώντας ταυτόχρονα και τη δυσκολία του- να μας συνδράμει σε αυτό το πολύ όμορφο ξεκίνημα!
Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν πολλά σχέδια για δράσεις ή έρευνα από την ομάδα. Εν μέσω καραντίνας και πανδημίας, πώς σκοπεύετε να κινηθείτε;
ΟΛΥΜΠΙΑ: Έχουμε ξεκινήσει ήδη την ενημερωτική και ερευνητική μας δράση, ωστόσο δεδομένων των συνθηκών, όλες μας οι δράσεις διεξάγονται προς το παρόν διαδικτυακά. Αυτό είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς από τη μια εξασφαλίζει μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων ατόμων, από την άλλη όμως δεν προσφέρει την αλληλεπίδραση μιας δράσης με φυσική παρουσία. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διάδραση, διοργανώνοντας δράσεις ποιοτικές και ενδιαφέρουσες, θίγοντας καίρια ζητήματα. Παράλληλα, δεδομένου ότι απευθυνόμαστε σε άτομα που φοιτούν σε οποιοδήποτε ελληνικό ίδρυμα μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το διαδίκτυο επιτρέπει την επικοινωνία μας με όλα τα μέλη.
Έχετε δεχτεί ως ομάδα έως τώρα κάποια λεκτική και μη απειλή ή χλευασμό ως προς το έργο σας;
ΜΑΡΙΑΝΝΑ: Απειλές δεν έχουμε δεχτεί, τουλάχιστον όχι ακόμα! Χλευασμό, ωστόσο, θα έλεγα πως έχουμε λάβει ουκ ολίγο, και μάλιστα από άτομα προερχόμενα από κάθε πολιτικό χώρο. Το αναφέρω, γιατί πολλές φορές θεωρούμε – κακώς – τον σεξισμό μονοπώλιο συντηρητικών πολιτικών χώρων. Ωστόσο, αν και σε τέτοιους χώρους όντως είναι πιο συχνός, πολλές φορές ακόμα και άτομα με τα οποία συμφωνούμε στα υπόλοιπα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, εκφράζονται με αρκετά προβληματικό τρόπο που απηχεί συντηρητικές καταβολές ως προς το έμφυλο ζήτημα ή διαφωνώντας ως προς τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων μας. Να αναφέρουμε επίσης ότι την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας μας, η σελίδα μας στο Facebook «έπεσε» λόγω μαζικών αναφορών. Εννοείται πως και στα social media δεχόμαστε προσβλητικά σχόλια, τα οποία, όμως, καθώς κατά βάση δεν έχουν υποστεί κάποια λογική επεξεργασία και είναι απλώς γεμάτα άγνοια και μίσος, προσπαθούμε να αγνοούμε.
ΑΝΤΖΥ: Από τα περιστατικά που ανέφερε η Μαριάννα αναδεικνύεται και η ανάγκη ύπαρξης μιας ένωσης σαν τη ΦΥΛ.ΙΣ. Αφενός, υπάρχει από μεγάλη μερίδα ατόμων η πεποίθηση πως κάνουμε κάτι «περιττό», πως «γκρινιάζουμε» χωρίς λόγο. Αφετέρου, τα σχόλια στις δημοσιεύσεις μας φανερώνουν πως υπάρχει μεγάλο ζήτημα παραπληροφόρησης και μίσους απέναντι στις μειονοτικές ομάδες, και πως τα άτομα που εκφράζουν αυτό το μίσος υποκαθιστούν τον διάλογο με την αναπαραγωγή καταπιεστικού και υβριστικού λόγου.
Υπάρχει ανδρικός πληθυσμός στην ομάδα; Αν ναι, ποια είναι η αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών;
ΕΛΙΣΑΒΕΤ: Σίγουρα υπάρχει ένα αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό θηλυκοτήτων μεταξύ των μελών μας, ενώ ο ανδρικός πληθυσμός αγγίζει μόλις το 10%. Είναι αρκετά στενάχωρο αυτό, γιατί δείχνει πως δεν έχει εμπεδωθεί στις συνειδήσεις πως η πατριαρχία πλήττει σε μεγάλο βαθμό, αν όχι εξίσου, και την αρρενωπότητα και πως η διεκδίκηση της έμφυλης ισότητας και της εξάλειψης των ανισοτήτων πάσης φύσεως, είναι μεν αγώνας των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από αυτές, αλλά χρειάζεται σύμμαχους και τους cis straight άνδρες.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ: Αυτό ακριβώς το μικρό ποσοστό, αναιρεί μια ανόητη αντιφεμινιστική ρητορική που εκφράζεται σε σχετικές συζητήσεις: «αφού ο φεμινισμός προάγει την ισότητα των φύλων, γιατί επικεντρώνεται στα προβλήματα των γυναικών;». Εμείς απαντούμε πως οι γυναίκες είναι οι θιγμένες όσον αφορά τα έμφυλα ζητήματα. Αν οι cis ετεροφυλόφιλοι άντρες θεωρούσαν ότι είναι αδικημένοι ως κοινωνική ομάδα, προφανώς θα εμπλέκονταν πιο έντονα σε τέτοιες δράσεις. Δεν αμφιβάλλουμε ότι και αυτοί πλήττονται από την πατριαρχία μέσω κοινωνικών προσδοκιών για πιο «ματσό» συμπεριφορές. Αλλά νιώθουμε ότι «θυμούνται» τα προβλήματα αυτά, κυρίως, όταν γυναίκες ή ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ίσα ίσα για να αποπροσανατολίσουν από τη διεκδίκηση αυτή.
Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν είδατε ότι έκλεισε η σελίδα σας από αναφορές; Πώς θα το αντιμετωπίσετε στη συνέχεια;
ΜΑΡΙΑΝΝΑ: Όταν το συνειδητοποιήσαμε, παγώσαμε. Ήμασταν τότε στην αφετηρία μας και ελλείψει λοιπών δράσεων, η παρουσία μας στα social media ήταν ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας με τον κόσμο, το μόνο μέσο που ουσιαστικά μας έδινε υπόσταση. Είχαμε, μόλις, ανεβάσει και το πρώτο promo βίντεό μας που ενώ συγκέντρωσε μεγάλη απήχηση, είχε πλέον χαθεί. Ενόψει της πρώτης ενημερωτικής μας εκδήλωσης, που θα διεξαγόταν λίγες μέρες αργότερα και έχριζε προώθησης, δεν προλαβαίναμε να περιμένουμε να επανέλθει η αρχική σελίδα και έτσι δημιουργήσαμε καινούρια, η οποία μάλιστα μέσα σε μία ημέρα συγκέντρωσε όσα likes είχε η προηγούμενη. Ίσως, το γεγονός συνέβαλε στο να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι όντως υπάρχουν άτομα που αντιμάχονται το όραμα και τους στόχους μας και έτσι θέλησε να μας στηρίξει.
ΦΡΕΙΔΕΙΡΙΚΗ: Σίγουρα το γεγονός μας ξάφνιασε, αλλά, κυρίως, μας απογοήτευσε. Όταν με καλές προθέσεις και ενθουσιασμό ξεκινάς ένα εγχείρημα που στα δικά σου μάτια φαίνεται ως μια αισιόδοξη και ενθαρρυντική πνοή, δεν σκέφτεσαι πως θα προσπαθήσουν να ανακόψουν την δράση σου. Προφανώς γνωρίζαμε ότι υπάρχουν άτομα που δεν συμμερίζονται το όραμα και τους σκοπούς μας, αλλά δεν περιμέναμε να ενοχληθούν τόσο ώστε να προβούν σε δραστικές λύσεις. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή μας απέδειξε για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικό είναι το έργο μας και μας πείσμωσε ακόμα περισσότερο! Σίγουρα μεγάλο ρόλο σ’ αυτό έπαιξε και η άμεση ανταπόκριση του κόσμου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Ποια ήταν η αντιμετώπιση των εργαζόμενων στο ΑΠΘ (καθηγητών/κοινωνικών λειτουργών κλπ), εάν υπήρχε, και εάν όχι, πως σκοπεύετε να τους ευαισθητοποιήσετε στο να σας αναφέρουν/ενσωματώσουν στις ομιλίες τους;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς το γεγονός πως από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας, δεχτήκαμε την ενεργή στήριξη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ. Η Πρόεδρος, κα Δήμητρα Κογκίδου, καθώς και η κα Κυριακή Κουρούνη, μέλος της Επιτροπής, έδωσαν μάλιστα, το παρόν στην πρώτη μας ενημερωτική εκδήλωση και στήριξαν το έργο μας με ιδιαίτερη θέρμη. Τους είμαστε φυσικά ευγνώμονες!
ΟΛΥΜΠΙΑ: Υπήρξαν, επίσης, καθηγήτριες που ενημέρωσαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος το φοιτητικό κοινό για εμάς ή ζήτησαν πληροφορίες για τη δράση μας, ενώ λάβαμε και συγκινητικά μηνύματα από διδακτικό προσωπικό σε διάφορες σχολές! Ευελπιστούμε πως η ΦΥΛ.ΙΣ. θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, συνεργαζόμενη στενότερα με φορείς και ατομικότητες, ιδίως στο ΑΠΘ.
Ποια θεωρείτε ως σημαντικότερη πηγή προβληματικής συμπεριφοράς ενός ατόμου, σε σχέση με τις φυλετικές κ.ά. διακρίσεις που ενδεχομένως να κάνει ενάντια σε κάποιο συνάνθρωπό του; Φτάνει, δηλαδή, η πανεπιστημιακή ευαισθητοποίηση, ή είναι δώρο άδωρο, εφόσον έχουν ήδη παγιωθεί τέτοιες συμπεριφορές στο άτομο;
ΕΙΡΗΝΗ: Σίγουρα η διαμόρφωση στερεοτυπικών απόψεων ξεκινά από την παιδική ηλικία, και σε αυτό καθοριστικό ρόλο παίζουν κυρίως οι πρώιμοι φορείς κοινωνικοποίησης – οικογένεια, σχολείο κλπ. Μπαίνοντας, όμως, στο Πανεπιστήμιο, ένα άτομο που φέρει τέτοιες αντιλήψεις και έχει λίγο-πολύ εσωτερικεύσει πατριαρχικά πρότυπα, δύναται να έρθει σε επαφή με ερεθίσματα και γνώσεις που προσφέρουν μία διαφορετική οπτική. Δεν θεωρούμε πως ένα άτομο που ακόμα βρίσκεται στις αρχές της ενήλικης ζωής του, δύναται να έχει ήδη πλήρως αποκρυσταλλωμένες και μη αναστρέψιμες απόψεις. Εξαρτάται, φυσικά, και από το ίδιο το άτομο, όσο και από το περιβάλλον του που το τροφοδοτεί με ερεθίσματα, το να απαλλαγεί από προβληματικές αντιλήψεις, και ακριβώς εκείνο το εύφορο περιβάλλον που ευνοεί την κατάρριψή τους επιδιώκει να διαμορφώσει η ΦΥΛ.ΙΣ.
Σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα του ΑΠΘ (και όχι μόνο), υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος φορέας στον οποίο θα κατευθύνετε κάποιον άνθρωπο, εφόσον σας εμπιστευτεί με ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει; (πχ βία).
ΑΝΤΖΥ: Δυστυχώς, οι φορείς που μπορούν να προασπίσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έναντι των διακρίσεων είναι ελάχιστοι, ιδίως στη Θεσσαλονίκη. Αυτό έχει να κάνει τόσο με την οπισθοδρομική αντίληψη της μεγαλύτερης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, όσο και με την έλλειψη ορατότητας της κοινότητας. Υπάρχει αδιαμφισβήτητα ανάγκη δημιουργίας περισσότερων ανάλογων φορέων, καθώς τα περιστατικά ομοφοβικής και τρανσοφοβικής βίας είναι συχνά, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν επαρκή δημοσιότητα. Πάγιο αίτημά μας είναι, μάλιστα, η δημιουργία ενός Γραφείου Ισότητας εντός του ΑΠΘ -αίτημα που προωθείται και από την ΕΙΦ- για την υποστήριξη της φοιτητικής κοινότητας στη διαχείριση έμφυλων ζητημάτων.
Ακόμη και με τις παρούσες συνθήκες, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι αντίδρασης. Το πρώτο βήμα όταν δέχεσαι κάποιου είδους βία είναι να μιλήσεις. Είμαστε εδώ να ακούσουμε και στηρίξουμε κάθε θύμα έμφυλης βίας. Εννοείται είναι σημαντικό να καταγγελθεί το περιστατικό, αλλά πάντα προέχει η ασφάλεια και ψυχική υγεία του θύματος. Ως ΦΥΛ.ΙΣ. θα σταθούμε δίπλα του και θα το παραπέμπψουμε σε κάποιον από τους, σίγουρα ελάχιστους, φορείς προάσπισης ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, στηρίζοντάς το σε κάθε απόφαση που θα πάρει αναφορικά με το αν θα προβεί ή όχι σε καταγγελία.
ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ: Ωστόσο, να αναφέρουμε πώς υπάρχει η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης «11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» που απευθύνεται σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αλλά και κάθε άτομο που έχει ερωτήματα σχετικά με ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας. Μια υπέροχη πρωτοβουλία για οποιοδήποτε άτομο αναζητά στήριξη, υφίσταται διακρίσεις ή αναζητά συμβουλές.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο σας για αυτήν την ομάδα; Υπάρχει κάποιο ταβάνι για την ΦΥΛ. ΙΣ;
ΟΛΥΜΠΙΑ: Το όραμά μας είναι να κατορθώσουμε να εξελιχθούμε σε έναν δυναμικό φορέα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αναπτύσσοντας παράλληλα και ερευνητική, κοινωνική και κινηματική δράση. Θεωρούμε πως πρέπει να προσεγγίσουμε το ζήτημα σε κάθε του πτυχή και αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο για την προώθηση των αιτημάτων μας. Βασικός μας στόχος είναι να κατορθώσουμε να προωθήσουμε την ενσωμάτωση της οπτικής φύλου σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής και των επιμέρους πολιτικών. Ο παραγκωνισμός της διάστασης φύλου και η έλλειψη ενημέρωσης από τους αρμόδιους στα συναφή ζητήματα, μας απομακρύνει από την κατάκτηση της έμφυλης ισότητας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+. Στην ΦΥΛ.ΙΣ. δεν βλέπουμε κανένα ταβάνι! Ευελπιστούμε πως θα κατορθώσουμε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε ως ένωση, για όσο καιρό υπάρχει ανάγκη στο συγκεκριμένο πεδίο και διάθεση για δημιουργία και αλλαγή!
Η οργάνωση ΦΥΛ. ΙΣ, λοιπόν, έκανε ένα δυναμικό ξεκίνημα. Το δυναμικό της ίδιας της ομάδας, καθώς και των πρώτων υποστηρικτών της, απέδειξε με συγκινητική αμεσότητα ότι μία μικρή “πτώση” δεν αρκεί για να σε αποτρέψει από το να συνεχίσεις τον αγώνα σου. Διότι, όταν με φυσικότητα αγωνίζεσαι για το ορθό, δεν υπάρχει περίπτωση να βγεις ηττημένος. Μας δίνουν το έναυσμα να πιστέψουμε σε ένα αύριο που θα ξημερώσει με ισότητα. Αυτή τη φορά θα είναι πραγματικά διαφορετικά όμως, γιατί η προσπάθεια ξεκινά σήμερα. Η ομάδα του Infinity Greece ευχαριστεί θερμά τη ΦΥΛ. ΙΣ και τα μέλη της για την προθυμία τους για ενημέρωση. Αλλά, κυρίως, για την πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας που αποτελούν για όλους μας. Τους ευχόμαστε μία ακόμη πιο δυναμική και δημιουργική συνέχεια.
Εσύ ακόμη να τη γνωρίσεις;
Διοικητικό Συμβούλιο ΦΥΛ.ΙΣ.:
Ολυμπία Γαϊτανίδη, Αγγελική Παντζαρτζίδη, Αναστασία Ερνεάνου, Ελισάβετ Κρητικού, Έλενα Χατζηκώστα, Μαριάννα Νικολαΐδου, Ειρήνη Βλησσάρη, Φρειδερίκη Γκαμζάρη
*Μπορείτε να βρείτε την ΦΥΛ.ΙΣ. και πληροφορίες για την online εκδήλωση “Η Έμφυλη Ισότητα στην Καλλιτεχνική Δημιουργία” (28/11/2020) στο:
Η σελίδα της ΦΥΛ. ΙΣ. στο Facebook