Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το “Τσίμπα Ένα Χαμόγελο”

Picture of Νατάσα Μαραγκού

Νατάσα Μαραγκού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία για 6η συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ ευτυχίας “Τσίμπα Ένα Χαμόγελο” την Τρίτη 21 Μαρτίου. Με αφορμή την καθιερωμένη από τον Ο.Η.Ε. Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, το “Τσίμπα Ένα Χαμόγελο” ήταν και πάλι κοντά μας για να ευαισθητοποιήσει, να μοιράσει περισσότερα χαμόγελα και να συνεχίσει την ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους επιδίωξης της πραγματικής ευτυχίας.

Πριν την κύρια εκδήλωση έγινε μια εξωτερική δράση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου μια ομάδα εθελοντών του InfinityGreece με μπαλόνια και “τσιμποχαμόγελα” ενημέρωσαν τους περαστικούς για την παγκόσμια ημέρα ευτυχίας, αλλά τους κάλεσαν να παρακολουθήσουν και τις ομιλίες που θα ακολουθούσαν.

Αυτή τη χρονιά, το event ακολούθησε μία πιο επιστημονική κατεύθυνση, με πάνελ συζητήσεων αποτελούμενα από ειδικούς στους τομείς της ψυχικής και σωματικής υγείας, καθώς και του επαγγελματικού προσανατολισμού. Συνολικά στη φετινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του SpaceLab (Μοναστηρίου 14), παρευρέθηκαν 85 άτομα.

Tο 1ο πάνελ, με θέμα την ψυχική υγεία συντόνισαν η Καραγγέλη Κων/να (Ψυχολόγος) και η Νόικου Ιωάννα (Ψυχολόγος) από την ΑΜΚΕ Ίασις. Για το ζήτημα της ψυχικής υγείας μας aμίλησαν ειδικοί του χώρου, όπως η Βίκη Παππά (Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια), που μας μίλησε για το καίριο ερώτημα του αν μαθαίνουμε ή τη δημιουργούμε την ευτυχία μας, καθώς και ο Γιάννης Φλιάτης (Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής), που μας μίλησε σχετικά με τη σημασία του πώς σκεφτόμαστε.

Συντονιστής του 2ου πάνελ, με θέμα την ευεξία, ήταν ο Ανδρέας Χρυσόπουλος, που ήταν και ο υπεύθυνος διεξαγωγής της εκδήλωσης. Για το θέμα της σωματικής ευεξίας μας μίλησαν ο Λούβαρης Σταύρος (Προπονητής), ο Αριστείδης Πατρινός (Διαιτολόγος, Διατροφολόγος) και η Ευγενία Ιωαννίδου (Διατροφολόγος).

Συντονίστριες στο 3ο πάνελ, που αφορούσε τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ήταν η Λουκίδου Μάγδα (Κοινωνική Λειτουργός) και η Σαλτσίδου Ιωάννα (Ψυχολόγος) από την ΑΜΚΕ Ίασις. Ομιλητές του 3ου πάνελ ήταν ο ιδρυτης του InfinityGreece, Ιωάννης Χαρχαντής, θέμα της ομιλίας του το πού βρίσκεται η ισορροπία ανάμεσα στην καριέρα και την ψυχική υγεία. Τέλος, ο Δημήτρης Νίκου (Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας στο Employ Edu) με ομιλία που είχε ως θέμα το πώς ο επαγγελματικός προσανατολισμός μπορεί να φέρει χαμόγελο στη ζωή μας.

Με την ολοκλήρωση των πάνελ συζητήσεων, η εκδήλωση του Τσίμπα Ένα Χαμόγελο πέρασε στο επόμενο μέρος της, που ήταν ένα εργαστήριο (workshop), το οποίο επιμελήθηκαν οι Λουκίδου Μάγδα και Σαλτσίδου Ιωάννα από την ΑΜΚΕ Ίασις. Στόχος μας ήταν μέσα από μια βιωματική δράση με τέσσερις σταθμούς- ερωτήσεις, τα μέλη της κάθε ομάδας να συνεργαστούν και να συζητήσουν σχετικά με την ευτυχία στο χώρο εργασίας.

Οι 4 σταθμοί-ερωτήσεις είναι οι εξής:

  • Τί σημαίνει ευτυχία στο χώρο εργασίας για μένα;
  • Ποια είναι τα προβλήματα που συναντάμε στο χώρο εργασίας;
  • Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων στο χώρο εργασίας;
  • Ποιες σκέψεις ή/και συναισθήματα που μου δημιουργούνται, όταν φεύγω από
    την εργασία;

Επίσης, εκτός από τις ομιλίες, έγινε και ένα workshop από την ΑΜΚΕ Ίασις, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε ομάδες και συνεργάστηκαν, ώστε να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις,οι οποίες αφορούσαν τον εργασιακό τομεα.

Αναλυτικότερα για τους ομιλητές του Τσίμπα Ένα Χαμόγελο

Βίκη Παππά: Ψυχολόγος-Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Πραγματοποίησε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο Management Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έπειτα μετεκπαιδεύτηκε στο πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης «Κλινική Ψυχολογία Παιδιού & Εφήβου» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο παρόν εκπαιδεύεται στη Συστημική – Οικογενειακή Θεραπεία από το Ινστιτούτο Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Θεσσαλονίκης.

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε για 1 χρόνο ως εκπαιδεύτρια στον όμιλο «Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ» διδάσκοντας μαθήματα ψυχολογίας. Για 2,5 χρόνια απασχολήθηκε ως Ψυχολόγος σε προγράμματα της UNICEF παρέχοντας εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά, εφήβους και γονείς. Εργάζεται ιδιωτικά παρέχοντας ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες.

Γιάννης Φλιάτης – Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής

Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκπαιδεύτηκε ως Γνωστικός Συμπεριφορικός Ψυχοθεραπευτής στο 3ετές πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας στη Θεσσαλονίκη. Εξειδικεύεται στην ψυχοθεραπεία και ειδικότερα στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT), μία μορφή ψυχοθεραπείας παγκοσμίως αναγνωρισμένη και ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών.

Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συγκεκριμένα με το Κέντρο Συμβουλευτικής και Στήριξης Φοιτητών του πανεπιστημίου σχετικά με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στους φοιτητές του ιδρύματος. Επιπλέον, συνεργάζεται με το Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο ΝΟΥΣ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο παρέχει εξειδικευμένη ψυχοθεραπεία μέσα από τη διεπιστημονική συνεργασία ιατρών, ψυχολόγων και διατροφολόγων.

Σταύρος Λουβάρης – Προπονητής εμφάνισης/δύναμης, αθλητής

Απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, ειδικεύεται στην άρση βαρών, ενώ παράλληλα δουλεύει με ασκούμενους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και εξ αποστάσεως (virtual coaching).Τα τελευταία 10 χρόνια έχει αφοσιωθεί στην κατανόηση των μηχανισμών του σώματος γύρω από την αύξηση μυϊκής μάζας, τη μείωση λίπους και τη μεγιστοποίηση της δύναμης με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια από ερευνητές και προπονητές της Ελλάδας και της Αμερικής (Brad Schoenfeld, Mike Israetel, Kassem Hanson κ.α.) και εργάζεται σε προπονητικό κέντρο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης τα τελευταία 5 χρόνια έχοντας φέρει πανελλήνιες διακρίσεις σε δυο αθλητές στα αγωνίσματα του δυναμικό τριάθλου (powerlifting).

Αριστείδης Πατρινός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αποφοίτησε από το Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Η ερευνητική του μελέτη είχε θέμα “Ανάλυση μετάλλων και ιχνοστοιχείων στο τρίχωμα της κεφαλής των φοιτητών”, η οποία αναδείκνυε την σημασία της εξατομίκευσης της διατροφής. Για την πρακτική, του επέστρεψε στη γενέτειρά του τη Θεσσαλονίκη και την ολοκλήρωσε στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ., συμμετέχοντας σε περιστατικά Διατροφικών Διαταραχών και αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες σε καθημερινή πράξη.

Η γνωριμία του με την nutrimed ξεκίνησε το 2017, όταν παρακολούθησε το σεμινάριο “Τεχνικές Τροποποίησης Συμπεριφοράς και ‘Έλεγχος Βάρους”, καθώς θεωρεί πως η ψυχική κατάσταση του ατόμου και το περιβάλλον του καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά και τις σκέψεις του γύρω από το φαγητό. Παράλληλα, ενημερώνεται διαρκώς για τα νέα επιστημονικά δεδομένα μέσα από πανελλήνια και πανευρωπαϊκά συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια.

Το 2018 ξεκίνησε την συνεργασία του με το διαιτολογικό γραφείο Nutrimed Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνοντας τη διατροφική αντιμετώπιση ατόμων με παθολογικές καταστάσεις, καθώς και ατόμων που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και το βάρος τους, σε όποιο στάδιο της ζωής κι αν βρίσκονται (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, έγκυες, θηλάζουσες, υπερήλικες). Μέσα σε αυτό το διάστημα, έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα “Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ”, προσφέροντας συμβουλές και καθοδήγηση διατροφικού επιπέδου στα παιδιά των ακαδημιών.

Ευγενία Ιωαννίδου – Διατροφολόγος

Απόφοιτη της Σχολής Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.ΤΕ.Ι.Θ., έγινε μέλος της οικογένειας του Restart Diet to 2019, όπου δοκίμασε και ανακάλυψε νέες δεξιότητες. Ειδικεύεται στον τομέα του Intuitive Eating, μια διαιτητική προσέγγιση για την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.

Με σύμμαχο τα χρόνια εμπειρίας της, σε βοηθάει να εμπιστεύεσαι το σώμα σου και να κάνεις σωστές επιλογές τροφίμων. Σου μαθαίνει τρόπους ώστε να αποφεύγεις την κριτική του εαυτού σου. Το αγαπημένο κομμάτι της δουλειάς της είναι η δυνατότητα που της δίνεται να βοηθάει τον κόσμο να αποκτήσει μια υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα του.

Δημήτρης Νίκου – Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας στο Employ Edu

Ο Δημήτρης Νίκου είναι απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικού του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί ως καθηγητής Μαθηματικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πλέον, είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας στο Employ Edu. Έχει μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό μαθημάτων, στην προετοιμασία εξετάσεων, στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών, στη διδασκαλία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η επιστημονική ομάδα του EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας είναι από τις πρώτες που εδραίωσαν τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό στην Ελλάδα, με 15ετή εμπειρία στο χώρο. Έχουν συνεργαστεί με δημόσια Πανεπιστήμια αλλά και ιδιωτικά ιδρύματα, με καταξιωμένους επιστήμονες και συμμετέχουν στα μεγαλύτερα events επαγγελματικού προσανατολισμού και όχι μόνο.

Ιωάννης Χαρχαντής – Ιδρυτής InfinityGreece

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μεταπτυχιακός φοιτητής διοίκησης επιχειρήσεων (MBA) στο American College of Thessaloniki.

Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του “InfinityGreece ΚΟΙΝΣΕΠ”, μιας βραβευμένης κοινωνικής επιχείρησης με αντικείμενο τα digital media και το marketing βοηθώντας καθημερινά νέους μέσα από προγράμματα εθελοντισμού, εκπαίδευσης και κινητικότητας και επιχειρήσεις μέσα από την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών (SALDOagency.com).

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προγραμμάτων επιχειρηματικότητας όπως “VentureGarden”, “CruiseInn”, “SEN Junior Achievement” κ.α. και ως εισηγητής ή κριτής σε διοργανώσεις όπως το “Internet Government Forum Greece”, το “we4change Hackathon” το “Παγκόσμιο Συνέδριο Εθελοντισμού – IVCO” της ActionAid, το “European Startup Universe Greece 2022”, και το “International Youth Conference – Krusevo”.

Μέσα από την επαγγελματική συνεργασία με διάφορες επιχειρήσεις και οργανισμούς, έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης στρατηγικής, επιχειρηματικότητας και διαχείριση προγραμμάτων ενδυνάμωσης νέων, παρουσιάζοντας μάλιστα πλέον την αντίστοιχη ενημερωτική στήλη για ζητήματα νεολαίας στην Δημοτική Τηλεόραση της Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, ανταλλάσσοντας καλές επιχειρηματικές πρακτικές και αναδεικνύοντας την κοινωνική διάσταση των media στην σύγχρονη εποχή, ενώ συχνά πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις για τα παραπάνω σε κλειστά groups εργαζομένων/επιχειρήσεων/φοιτητών ή σε συνεργαζόμενους εκπαιδευτικούς φορείς.”

Αναλυτικότερα για την εκδήλωση μπορείς να διαβάσεις στο facebook event του “Τσίμπα Ένα Χαμόγελο”.

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...