Το Τρίγωνο των Βερμούδων, το μυστήριο που δεν λύθηκε ποτέ…

Σπυριδούλα Παυλίδου

Σπυριδούλα Παυλίδου

Σίγουρα έχεις ακούσει για το Τρίγωνο των Βερμούδων, είναι από εκείνες τις ιστορίες που ανατριχιάζουν αφού έχουν γεύση αιώνιου μυστηρίου. Μυστήριο που εξιτάρει και φοβίζει. Ας πάρουμε μια γεύση!

Τα όριά του ορίζονται στις κορυφές του Μαϊάμι στη Φλόριντα, το Σαν Χουάν στο Πουέρτο Ρίκο και η Βερμούδα, ένα απομονωμένο νησί στα δυτικά του Ατλαντικού ωκεανού. Άλλοι του δίνουν διαφορετικά όρια με συνολική έκταση που κυμαίνεται από 1.300.000 έως 3.900.000 km², ενώ το Συμβούλιο των Ηνωμένων Πολιτειών δεν το αναγνωρίζει.

Με αποδεκτά ή όχι όρια έδωσε έμπνευση σε πολλούς συγγραφείς που δημιούργησαν μύθους και ιστορίες με υπερφυσικές εξηγήσεις και πλάσματα σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τι συνέβαινε στην κάθε περίπτωση. Μύθοι τρομακτικοί και σκοτεινοί, ο τρόμος των ναυτικών και των πιλότων. Ποια, όμως, είναι τα γεγονότα που οδήγησαν στην δημιουργία αυτών των μύθων;

Πτήση 19

5 Δεκεμβρίου 1945. Μια ομάδα πέντε βομβαρδιστικών τορπιλών σε εκπαιδευτική αποστολή περνούν από την περιοχή των Βερμούδων. Τα 14 άτομα σε μια άσκηση ρουτίνας που ξεκίνησαν από το Φορτ Λοτερντέιλ του Μαϊάμι, η πτήση 19 όπως ονομάστηκε, δεν επέστρεψαν ποτέ.

15:45: “Ψάχνω να βρω το αεροδρόμιο και δεν μπορώ”. 

Όλα άλλαξαν όταν ο ηγέτης της πτήσης 19, Τσαρλς Τέιλορ πληροφόρησε πως οι δύο πυξίδες του ήταν εκτός λειτουργίας και έχασε τον προσανατολισμό του. Είχε 2.500 ώρες εμπειρίας από πτήσεις στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν κατάφερε να σώσει το πλήρωμά του στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Έχασε τον έλεγχο του αεροπλάνου του και ηττημένος από τις δυνάμεις της φύσης παραδόθηκε στο Θάνατο.

18:20:Δεν έχουμε καύσιμα. Πέφτουμε… Εισερχόμαστε σε άσπρο νερό, τίποτα δεν φαίνεται σωστό, δεν ξέρουμε πού είμαστε, το νερό είναι πράσινο, όχι λευκό”.

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του  Τσαρλς πριν χαθεί κάθε ίχνος του ίδιου και της ομάδας του. Τις επόμενες 5 μέρες το Ναυτικό κατέβαλε κάθε προσπάθεια να τους εντοπίσει παραβλέποντας τον κίνδυνο, μα δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Κατά την προσπάθειά του μάλιστα, ένα υδροπλάνο διάσωσης εξερράγη στον αέρα δίνοντας τραγικό θάνατο σε άλλους 13 επιβαίνοντες.

“Τα αεροπλάνα πέταξαν στον Άρη” .

Είπαν οι αξιωματούχοι της εξεταστικής επιτροπής του Ναυτικού. Κανείς δεν κατάλαβε τι έγινε ακριβώς, πως έχασαν τον έλεγχο, ποιες ήταν οι αιτίες της έκρηξης. Σίγουρα κανείς δεν θα ξεχάσει.

Γενικά, τα αεροπλάνα που έχουν συνολικά χαθεί στην περιοχή ξεπερνούν τα 300 ή 400. Το αεροσκάφος 680 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος (1965) και η εμπορική πτήση Σαν Χουάν-Μαϊάμι (1948) δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Άλλοι είπαν πως χάθηκαν σε απρόσμενη καταιγίδα, άλλοι έριξαν την ευθύνη στους πιλότους, άλλοι ισχυρίστηκαν πως τους κατάπιε η θάλασσα του Τριγώνου δίχως περαιτέρω εξηγήσεις. Η αλήθεια πλανάται ακόμα ανάμεσα σε λόγια και πραγματικά γεγονότα.

USS Cyclops

Πολλά είναι και τα πλοία που εξαφανίστηκαν. Το Μάρτιο του 1918 το USS Cyclops χάθηκε στα φουρτουνιασμένα νερά με πάνω από 304 ναύτες. Ήταν η μεγαλύτερη απώλεια του Ναυτικού της Αμερικής. Συνέβη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην αρχή θεώρησαν πως έπεσε σε ομηρία των Γερμανών, επειδή κουβαλούσε 10.800 τόνους μαγνησίου το οποίο χρησιμοποιούσαν για παραγωγή πυρομαχικών. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, δεν βρέθηκε κανείς για να δώσει απαντήσεις.

Marine Sulphur Queen

Επιπλέον, το 1963 από το πλοίο Marine Sulphur Queen, το οποίο πέρασε από την περιοχή των Βερμούδων βρέθηκε μόνο ένα σωσίβιο που έπλεε στη θάλασσα. Το πλοίο εξαφανίστηκε μαζί με τα 39 μέλη του πληρώματος. Εξηγήσεις δόθηκαν πολλές, όπως ότι το πλοίο δεν ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση ή ότι δεν ήταν σωστά κατασκευασμένο, άρα ήταν φυσικό να μην αντέξει σε μια τρικυμία στην θάλασσα. Ήταν, όμως, οποιαδήποτε τρικυμία;

Είναι φυσικό όλα αυτά τα γεγονότα να οδηγήσουν σε χείμαρρο σχολίων και δημοσιεύσεων. Το 1952 το περιοδικό Fate δημοσίευσε το “Sea Mystery at Our Back Door”, ένα σύντομο άρθρο του George X. Sand που καλύπτει την απώλεια αρκετών αεροσκαφών και πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της πτήσης 19. Το ίδιο θέμα θα ξαναζωντανέψει στο τεύχος Απριλίου 1962 του περιοδικού American Legion, ενώ το 1965 ο Γκάντι έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Αόρατοι Ορίζοντες”. Και ακόμη πιο παλιά, ο Χριστόφορος Κολόμβος ισχυρίστηκε ότι είδε φωτιά στο νερό και περίεργα φώτα από μακριά, ενώ άλλοι υποστήριζαν πως οι ψυχές των νεκρών ναυτικών τραβούν τα καράβια στο βυθό. Ο Σαίξπηρ λένε ότι εμπνεύστηκε από την περιοχή και τις ιστορίες γύρω απ’ αυτή το έργο του “Τρικυμία”.

Ενδιαφέρον αποδεικνύεται και το παρακάτω βίντεο που δίνει μια σκοπιά των γεγονότων:

Ποια είναι, ωστόσο, η επιστημονική εξήγηση για όλα αυτά τα γεγονότα;

Επιστημονικά εξηγούν πως το μαγνητικό πεδίο του Βορρά επηρεάζει τις πυξίδες και το μεθάνιο της θάλασσας στην περιοχή εκτοξεύεται δημιουργώντας πίδακες αερίων στην επιφάνεια του νερού που καταπίνει τα πλοία, ενώ οι κινητήρες των αεροπλάνων σταματούν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Επίσης, τα ρεύματα της περιοχής είναι πολύ δυνατά, λόγω των υπόγειων στοών που υπάρχουν στη θάλασσα και δημιουργούνται τεράστιες ρουφήχτρες.

Αόρατοι Ορίζοντες, μυστηριώδη άνεμοι, αβαθή νερά, απρόσωπα τέρατα και μαινόμενα κύματα. Μια θάλασσα που προσωποποιείται, μια Χάρυβδη που ζωντανεύει και ιστορίες που δημιουργήθηκαν από ανεξήγητα ή περίεργα γεγονότα. Μαύρα ή πράσινα νερά που καταπίνουν ό,τι τολμήσει να τα αγγίξει ή μαύροι ουρανοί που ξερνούν νερό και κεραυνούς!

Είναι παραμύθια, ιστορίες, μύθοι ή αλήθειες; Κανείς δεν ξέρει. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως το Τρίγωνο των Βερμούδων ή του Διαβόλου είναι ένας τόπος μυστήριων θανάτων και εξαφανίσεων που προκαλεί ανατριχίλα. Είναι το μυστήριο του Ατλαντικού, επικίνδυνο και σκοτεινό.

Συμφωνείς;

Πηγή:
1) Newsbeast – Τι συμβαίνει στο Τρίγωνο των Βερμούδων;

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...