Το καρναβάλι της Βενετίας

Picture of Μαρία Γεωργίτσα

Μαρία Γεωργίτσα

Μιας και πλησιάζει ο καιρός των εορτασμών του καρναβαλιού, ας γνωρίσουμε καλύτερα ένα φαντασμαγορικό καρναβάλι διαφοροποιημένο από τα τοπικά. Και δεν μιλάμε για άλλο από το καρναβάλι της Βενετίας. Είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα στην Βενετία της Ιταλίας και εορτάζεται ως φόρος τιμής στη νίκη της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας» έναντι του Πατριάρχη της Ακυληίας το 1162. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και άρχισαν να χορεύουν προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή την ανάμνηση της νίκης. Το 1797 η χρήση των μασκών και οι εορτασμοί απαγορεύονται αυστηρά και όλες οι εκδηλώσεις τίθενται σε παύση από τον βασιλιά της Αυστρίας. Με παροδικές επανεμφανίσεις τον 19ο αιώνα, φθάνουμε στο σημείο, όπου το παραδοσιακό καρναβάλι επισημοποιείται ως γιορτή το 1979, μετά από απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής την ιστορία και τον πολιτισμό της Βενετίας.

καρναβάλι

Οι περίτεχνες μάσκες και οι εντυπωσιακές στολές των Βενετών απεικονίζουν την επιβλητικότητα αυτού του εθίμου και την καλλιτεχνική πνοή γύρω από το καρναβάλι. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να εκφρασθούν, δίχως περιορισμούς και να συμβάλλουν με την προσωπική τους πινελιά σε ένα τόσο θεαματικό έθιμο. Φέτος ο τίτλος που επιλέχθηκε για το φετινό δρώμενο είναι «Θυμηθείτε το μέλλον». Τίτλος εμπνευσμένος από το απόσπασμα του Σαλβαδόρ Νταλί «Και πάνω απ’ όλα θυμάμαι το μέλλον».

Ένας τίτλος που μας προσκαλεί να οραματιστούμε το μέλλον, αφού πρώτα θυμηθούμε το παρελθόν μας. Έτσι, λοιπόν, και η Βενετία, μια πόλη με πλούσιο παρελθόν προσπαθεί να δημιουργήσει ελπίδες για το μέλλον. «Είναι, πραγματικά, ένα μέρος, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή αντίφαση, όπου τα όνειρα και η πραγματικότητα συγχωνεύονται», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Massimo Checchetto, σκηνογράφος του Tetro La Fenice και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Με τις άκρως δημιουργικές στολές που φέρουν μια νότα αριστοκρατίας, οι άνθρωποι σκορπίζονται στους δρόμους και μας φέρνουν εικόνες από μια άλλη εποχή με πάνω από 3.000.000 επισκέπτες. Εικόνες από θέατρο, αναγέννηση και έντονα χρώματα δεν λείπουν από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες! Σίγουρα αξίζει να ρίξεις μια ματιά στις εκδηλώσεις αυτού του καρναβαλιού!

καρναβάλι

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...