Ποια είναι η θέση της τέχνης στη ζωή μας εν έτει 2021; Μπορεί πολλοί από εμάς να μην επισκεπτόμαστε συχνά ένα μουσείο ή μια gallery, αλλά η αλήθεια είναι ότι η τέχνη βρίσκεται παρούσα σε πολλές καθημερινές μας δραστηριότητες. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα περνούσατε την καραντίνα χωρίς ταινίες, μουσική, βιβλία και ζωγραφική;
Quarantine mode: art
Μένοντας στο σπίτι για 3 μήνες- μετρώντας ακόμη το πρώτο lockdown- οι ατελείωτες ώρες στο facebok και το instagram άρχισαν να δίνουν θέση σε online θεατρικές παραστάσεις μικρών θιάσων, ταινίες και σειρές στο netflix, βιβλία και ζωγραφική. Ο χρόνος της καραντίνας έδωσε σε πολλούς τη δυνατότητα να αναζητήσουν νέα χόμπυ μέσα στο σπίτι, ακόμη κι αν είχαν να ζωγραφίσουν από το σχολείο ή άφηναν αδιάβαστα λογοτεχνικά βιβλία να σκονίζονται στα ράφια. Η άνθιση του θεάτρου στην καραντίνα- έστω και διαδικτυακά- έκανε τους μεν να νοσταλγούν το θέατρο και τους δε να μετανιώνουν για τον καιρό που έμεναν μακριά του.
Ποια είναι όμως η ανάγκη που μας έκανε να στραφούμε με τόσο έντονο ενδιαφέρον στην τέχνη που μέχρι χθες είχε μπει σε δεύτερο πλάνο, όταν οι άλλες επιλογές διασκέδασης ήταν ανοιχτές;
Αρχικά, ο άπλετος χρόνος μέσα στους τέσσερις τοίχους μας οδήγησε στην αναζήτηση νέων δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εντός σπιτιού. Σε αυτό, έρχεται να προστεθεί και η συσσωρευμένη ενέργεια και δημιουργικότητα, που καταπιέζονταν λόγω του εγκλεισμού, της έλλειψης μιας καθημερινής ρουτίνας και επαφής με αγαπημένα πρόσωπα. Πολλές φορές, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μας κάνουν να ξεχνάμε την ανάγκη για έκφραση, δημιουργικότητα και εξέλιξη του εαυτού μας. Δεν είναι, εξάλλου, λίγοι εκείνοι που στην καραντίνα άρχισαν να εξερευνούν την τέχνη της αυτοβελτίωσης μέσα από αντίστοιχα βιβλία. Οι online θεατρικές παραστάσεις είναι ένα ακόμη παράδειγμα που ανέδειξε την ανάγκη μας να βγούμε έξω από τη δική μας κατάσταση και να ταυτιστούμε με έναν άλλον ήρωα που ζει στην κανονικότητα που μέχρι και σήμερα εμείς έχουμε χάσει.
Ιδιαίτερα δημοφιλείς στο lockdown έγιναν οι περιηγήσεις σε μουσεία και πινακοθήκες σε όλο τον κόσμο, καθώς με ένα μόνο κλικ μπορείς να ταξιδέψεις εύκολα και γρήγορα σε όποια χώρα επιθυμείς για θαυμάσεις τα έργα τέχνης που εσύ θα διαλέξεις. Θα έκανες, όμως, μια επίσκεψη σε μουσείο ή πινακοθήκη κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού πριν την πανδημία; Just food for thought! Ενδεικτικά, μερικά από αυτά, στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε είναι: Πινακοθήκη Tate στο Λονδίνο, Μουσείο Βαν Γκονγκ στο Άμστερνταμ, Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης στην Ουάσινγκτον, όπερα στου Σίδνεϊ στην Αυστραλία (Stay tuned for more)!
Και μετά ήρθε το mandala! Το mandala ως μορφή τέχνης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη βουδιστική τέχνη στην Ινδία και περιλαμβάνει μια γεωμετρική διαμόρφωση συμβόλων και σχημάτων, η οποία ολοκληρώνεται με την προσθήκη πολλών χρωμάτων. Πλέον χρησιμοποιείται ως εργαλείο anti-stress για χαλάρωση και πνευματική συγκέντρωση. Εξάλλου, η λεπτομέρειες στα σχήματα και τα χρώματα είναι αρκετές για να σας κάνουν να αφοσιωθείτε σε αυτό για ώρες και να χάσετε τον χρόνο!
Η θέση των καλλιτεχνών στην πανδημία και το κίνημα "SUPPORT ART WORKERS"
Παρόλο που η συμβολή της τέχνης στην ψυχολογική ενδυνάμωση των πολιτών τονίστηκε ήδη από την αρχή της πανδημίας, η μεγαλύτερη μερίδα των καλλιτεχνών βρέθηκαν αβοήθητοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των κλειστών θεάτρων, χώρων συναυλιών, μουσείων και κάθε άλλης καλλιτεχνικής εστίας.
Έτσι, με αφορμή και την Ημέρα Πολιτισμού στις 21 Μαϊου 2020, δημιουργήθηκε το ακτιβιστικό κίνημα “Support Art Workers”. Κεντρικό ερώτημα του κινήματος ήταν το εξής “Τι θα κάνατε στην καραντίνα χωρίς ταινίες, παραστάσεις, μουσική και βιβλία”;
Τότε ήταν που πολλοί από εμάς αρχίσαμε να αναθεωρούμε τη δεδομένη στάση μας απέναντι στους καλλιτέχνες. Λόγω της αίγλης του επαγγέλματος κάτω από τα φώτα της σκηνής, οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζονται ως “διάσημοι” ή “επώνυμοι” παραλείποντας συχνά το όρο “επαγγελματίες”. Μέσα από αυτή τη δράση σύσσωμος ο ελληνικός καλλιτεχνικός κόσμος- κάποια χρόνια μετά τον ευρωπαϊκό- άρχισε να διεκδικεί το φως που ο ίδιος απλόχερα προσφέρει στους ανθρώπους του.