Συνέντευξη από καλλιτέχνη: Ζωγράφοι ή Άνεργοι;

Picture of Αναστασία Τζημαγιώργη

Αναστασία Τζημαγιώργη

Ο άνθρωπος που δουλεύει με τα χέρια είναι εργάτης, με τα χέρια και το μυαλό, τεχνίτης, με τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά, καλλιτέχνης.

Τι είναι τέχνη; Για τον καθένα είναι, ομολογουμένως, κάτι διαφορετικό. Για άλλους είναι το μαχαίρι που ξύνει την πληγή, ενώ για άλλους είναι ένα φάρμακο γι’ αυτήν. Τι είναι, όμως, τέχνη για έναν σύγχρονο ζωγράφο, όπως ο Σοφοκλής Τσελεμπής, και πώς αυτή μπήκε στην ζωή του;

Ακολουθεί συνέντευξη, η οποία θα μας λύσει όλες τις απορίες.

Συνέντευξη

Έχεις αποφοιτήσει από την σχολή Καλών Τεχνών. Τι σε ώθησε να σπουδάσεις αυτό το αντικείμενο;

Θα μπορούσες να πεις ότι ήταν λίγο τυχαίο το ότι βρέθηκα στην Καλών Τεχνών (έτσι ονομάζεται μετά από μεγάλη μάχη). Με ώθησε το γεγονός ότι πάντοτε ζωγράφιζα και μου άρεσαν πολύ τα κόμικς. Δεν ήταν ποτέ το πάθος μου, γιατί τότε είχα την ζωή μου μοιρασμένη σε πολλούς τομείς. Έπρεπε να έρθω αντιμέτωπος με το τι θα μου δώσει να φάω, σε τι είμαι καλός και με το τι θέλω. Και από αυτά τα τρία επέλεξα να ακολουθήσω το τι θέλω. Έτσι, πήγα στην Καλών Τεχνών να δοκιμάσω την τύχη μου.

Πιστεύεις ότι ήταν καλή επιλογή δεδομένων των «ταμπού» που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά και των συνθηκών;

Δεν πιστεύω τίποτα, γιατί είναι ακόμα νωρίς για να το κρίνω. Κανένας δρόμος δεν είναι εύκολος και καμία επιλογή δεν πρέπει να κρίνεται από προυπάρχουσες εμπειρίες άλλων. Ναι, όντως οι συνθήκες αυτή την στιγμή δεν ευνοούν καθόλου τις τέχνες, καθώς ο κόσμος συχνά δεν μπορεί να έχει τα προς το ζην. Με άλλα λόγια, η τέχνη στην Ελλάδα περιορίζεται σε πιο απλά πράγματα. Οπότε το μόνο που μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σου είναι ότι ο χρόνος θα δείξει αν η επιλογή ήταν σωστή ή όχι.

Τι είναι τέχνη; Για τον καθένα είναι, ομολογουμένως, κάτι διαφορετικό. Για άλλους είναι το μαχαίρι που ξύνει την πληγή, ενώ για άλλους είναι ένα φάρμακο γι' αυτήν. Τι είναι, όμως, τέχνη για έναν σύγχρονο ζωγράφο, όπως ο Σοφοκλής Τσελεμπής, και πώς αυτή μπήκε στην ζωή του;

Ποιο θεωρείς ότι είναι το σημαντικότερο έργο σου;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Δεν ξέρω αν πρέπει να επικεντρωθώ στο σημαντικότερο ως προς την αναγνώρισή του, ως προς το τι σήμαινε για μένα ή ως προς το υλικό. Γιατί θεωρώ ότι το σημαντικότερο έργο μου δεν ήταν κάτι που κατασκεύασα, αλλά κάτι που μπόρεσα να περάσω στον εαυτό μου γύρω από το σκεπτικό της τέχνης. Τέχνη μπορούν να θεωρηθούν τα πάντα. Ωστόσο, ο κάθε καλλιτέχνης το βλέπει διαφορετικά. Δυστυχώς στις μέρες μας η τέχνη είναι πιο εμπορευματοποιημένη και το αφηρημένο-«κουλτουριάρικο» κομμάτι απευθύνεται σε λίγους. Το σκεπτικό μου είναι πλέον ότι θα εμπεριέχεται συνήθως ένα μήνυμα που θέλω να περάσω ή μια έκφραση συναισθήματος.

Με τι άλλο ασχολείσαι εκτός από την ζωγραφική;

Έχω ασχοληθεί μέσω της σχολής μου με την χαρακτική και την γλυπτική. Όμως, εκτός από την ζωγραφική, ασχολούμαι και με την φωτογραφία. Σε διαφορετικό πλαίσιο από τους περισσότερους φωτογράφους, αλλά θα θεωρούσα ότι είναι μια από τις άλλες ενασχολήσεις μου. Επίσης γράφω την δική μου ιστορία, ένα δικό μου κόμικ, το οποίο ευελπιστώ κάποια στιγμή όταν το τελειώσω, να είμαι και αυτός που θα κάνει την εικονογράφηση. Η όλη διαδικασία, βέβαια, έχει αναβληθεί προς το παρόν, μιας που είμαι πλέον καθηγητής Εικαστικών σε Ειδικό Σχολείο (ξέφυγα από το “σερβιτοριλίκι”). 

Μέσα από την τέχνη σου προσπαθείς να περάσεις κοινωνικοπολιτικά μηνύματα; Γιατί ναι/όχι;

Και ναι και όχι. Θα με ρωτήσεις γιατί απαντάω κατ’ αυτόν τον τρόπο, με μία διαλλακτική απάντηση. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα και ίσως έχω περάσει κάποιες φορές κοινωνικοπολιτικά μηνύματα μέσα από την τέχνη μου. Η τέχνη είναι μήνυμα. Η τέχνη είναι έκφραση. Και εκτός αυτού, στην τέχνη πρέπει να εκθέτεις τον εαυτό σου. Σε αυτήν την έκθεση μπορεί να μπαίνει ανάμεσα κάποια πεποίθησή μου. Αυτήν την πεποίθησή μου δεν προσπαθώ να την περάσω στον άλλον, απλώς υπάρχει. Η τέχνη είχε πάντοτε σχεδόν να κάνει με την επικαιρότητα. Το κοινωνικό πλαίσιο του κάθε καλλιτέχνη σίγουρα τον επηρεάζει ως προς το τι θα δείξει. Επομένως, ακόμα και να μην ήθελα, ενδεχομένως θα υπάρχει ένα ίχνος των κοινωνικοπολιτικών επιρροών.

Τι είναι τέχνη; Για τον καθένα είναι, ομολογουμένως, κάτι διαφορετικό. Για άλλους είναι το μαχαίρι που ξύνει την πληγή, ενώ για άλλους είναι ένα φάρμακο γι' αυτήν. Τι είναι, όμως, τέχνη για έναν σύγχρονο ζωγράφο, όπως ο Σοφοκλής Τσελεμπής, και πώς αυτή μπήκε στην ζωή του;

Θα πρότεινες σε έναν έφηβο που του αρέσει λ.χ. η γλυπτική να στοχεύσει στην Σχολή Καλών Τεχνών, γνωρίζοντας ότι είναι πολύ προβληματισμένος για το επαγγελματικό του μέλλον;

Προτείνω στον καθένα να κάνει αυτό το οποίο θέλει πραγματικά. Το να έχεις ταλέντο σε κάτι (π.χ. ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία) συνήθως στην Ελλάδα συγκαταλέγεται στα χόμπι. Μπορείς να κάνεις κάτι που να είναι λίγο πιο σίγουρο και αν θέλεις αργότερα να ασχοληθείς με αυτό, ώστε να έχεις κάποιο επιπλέον εισόδημα. Συνεπώς, καταλήγουμε ξανά στο χρήμα, το οποίο δεν θα έπρεπε να σχετίζεται με την τέχνη. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να το ησυχάσουν αυτό το πράγμα μέσα τους. Δε θα έκοβα τα φτερά σε κανέναν. Όλα τα επαγγέλματα έχουν εξάλλου μια δυσκολία.

Θεωρείς ότι υπάρχουν «κλίκες» στον καλλιτεχνικό χώρο; Πόσο εύκολο είναι να ενταχθείς σε αυτές;

Θεωρώ ότι υπάρχουν κλίκες σε διαφορετικές βαθμίδες. Το πόσο εύκολο είναι να ενταχθείς σε αυτές είναι αναλόγως την βαθμίδα στην οποία ανήκεις και απευθύνεσαι, το ταλέντο που έχεις και την αναγνώριση της δουλειάς σου. Εάν είσαι πολύ εργατικός και έχεις πλήθος έργων, με δυο-τρεις καλές γνωριμίες μπορείς να ανέλθεις. Από εκεί και πέρα, κλίκες στην Ελλάδα υπάρχουν σε όλους τους τομείς, απλώς στην τέχνη είναι πιο ιδιόρρυθμες. Βέβαια είναι ευκολότερο πλέον μέσω του διαδικτύου να ακολουθήσεις τον δικό σου δρόμο. Μπορείς να “διαφημιστείς” διαφορετικά. Αλλά είμαι ακόμα σε ένα στάδιο άρνησης της ύπαρξης αυτής των κλικών και προσπαθώ να δω πιο θετικά, ρίχνοντας την ευθύνη σε έμενα και στην δική μου προσπάθεια.

Τι είναι τέχνη; Για τον καθένα είναι, ομολογουμένως, κάτι διαφορετικό. Για άλλους είναι το μαχαίρι που ξύνει την πληγή, ενώ για άλλους είναι ένα φάρμακο γι' αυτήν. Τι είναι, όμως, τέχνη για έναν σύγχρονο ζωγράφο, όπως ο Σοφοκλής Τσελεμπής, και πώς αυτή μπήκε στην ζωή του;

Αυτός ήταν, λοιπόν, ο Σοφοκλής Τσελεμπής, “ο καλλιτέχνης της διπλανής πόρτας”, όπως αυτοπροσδιορίζεται μερικές φορές. Μας εξέφρασε τις απόψεις του και μας έδωσε την δική του οπτική αναφορικά με διάφορα ζητήματα. Τον ευχαριστούμε πολύ και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στις φιλοδοξίες και τα όνειρά του.

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...