Για τους λάτρεις της Σοκολάτας

Σπυριδούλα Παυλίδου

Σπυριδούλα Παυλίδου

Καλά κατάλαβες! Αυτό το άρθρο είναι για την σοκολάτα. Σο-κο-λά-τα! Ζεστή, κρύα, παγωμένη, υγρή, στερεή, μαύρη, λευκή, με στέβια, γάλακτος, χωρίς θερμίδες, με γεύση, σε κομματάκια, ολόκληρη, σταγόνες, σε όνειρα!

Η σοκολάτα δεν κάνει διακρίσεις. Έχει ποικιλία και είναι απόλαυση, εξάρτηση, αγάπη, παρηγοριά, τόνωση, δύναμη, γλυκιά ανταμοιβή, Έρωτας! Όπως θες πες το! Υπάρχει και όλοι την ξέρουν…

Πως ξεκίνησαν, όμως, όλα; Ξέρεις; Για πάμε να δούμε!

Έχει ως βασικό συστατικό το κακάο, που είναι ο καρπός του κακαόδεντρου. Κάθε κακαόδενδρο παράγει περίπου 2.500 καρπούς και χρειάζονται 400 καρποί κακάο για να φτιαχτούν 500 γρ. σοκολάτα. Οι πρώτες καλλιέργειες του κακαόδεντρου έγιναν από τους Μάγια (Κεντρική Αμερική, 2000 π.Χ.-1540 μ.Χ.), οι οποίοι έπιναν κακάο τουλάχιστον από το 600 π.Χ. Το άκουσες αυτό; Ήταν δημοφιλές ρόφημα πριν 500 χρόνια!  

Οι Αζτέκοι (Κεντρική Αμερική, 14ος-16ος αι.) που ζούσαν βορειότερα και λόγω κλίματος δεν καλλιεργούσαν, αλλά προμηθεύονταν κακάο, το χρησιμοποιούσαν τριμμένο για να παράγουν ένα δυναμωτικό και χωνευτικό ρόφημα, το “Choclatl”, δηλαδή “πικρό νερό”. Θεωρούσαν πως ήταν ένα φάρμακο για κάθε ασθένεια! Έτριβαν τους σπόρους του κακάο και με τη σκόνη τους αρωμάτιζαν ένα μίγμα από βανίλια, καλαμπόκι, κόκκινες καυτερές πιπεριές και ζεστό νερό. Το βραστό νερό ήταν απαραίτητο για να απελευθερωθούν οι ενεργές ουσίες του. Στο Μεξικό, υπάρχει η φράση  «Como agua para chocolate», που σημαίνει “όπως το νερό για σοκολάτα”.

Ποιος, όμως, έφερε τη σοκολάτα στην Ευρώπη; Όχι άλλος από τον Χριστόφορο Κολόμβο, που ύστερα από την τέταρτη επίσκεψή του στον «Νέο Κόσμο» μεταξύ του 1502 και 1504, μαζί με άλλους θησαυρούς μετέφερε και κακάο, το οποίο δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στην αρχή.  Ο πρώτος που συνειδητοποίησε την εμπορική τους αξία ήταν ο συνεξερευνητής του, Δον Χερμάν Κορτέζ, που έφερε τους κόκκους κακάο στην Ισπανία το 1528. Σταδιακά, το ρόφημα σοκολάτας εξαπλώθηκε πρώτα στην Ισπανία, που είχε μέχρι το 1606 το μονοπώλιο, μετά στην Αγγλία, στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία κ.α.

Η σοκολάτα είναι πολύτιμη και χρησιμοποιείται για πολλούς λόγους. Τα οφέλη της είναι πολλά. Σκέψου ότι υπάρχει η σοκολατοθεραπεία για ενυδάτωση, χαλάρωση και θρέψη του σώματος από τις φυσικές ιδιότητες της σοκολάτας. Περιέχει ωφέλιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές δράσεις, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, διεγείροντας την παραγωγή και έκκριση ενδορφινών, οι οποίες ενεργοποιούν τη φυσική διαδικασία εξάλειψης του λίπους και δημιουργεί ευεξία και χαλάρωση, μέσω της σεροτονίνης, η οποία είναι η ορμόνη που εκλύεται όταν μυρίζουμε ή τρώμε σοκολάτα και ονομάζεται και “ορμόνη της ευτυχίας”. Γι’ αυτό νιώθουμε χαρά τρώγοντας σοκολάτα!

Έχει κατακτήσει τους πάντες και αυτό σημαίνει πως δεν είναι απλά ένα ρόφημα. Είναι αγάπη και εξάρτηση τόσο μοναδική που καλλιεργείται, εμπορεύεται και, μάλιστα, θεωρείται ένας από τους κολοσσούς του εμπορίου, για πάρα πολλά χρόνια! Έχει άπειρα είδη, γεύσεις και ποικιλίες, σχήματα, χρώματα, συνδυασμούς.

Την αγαπάμε και φαίνεται!

Πηγές :
1) Madame Ginger – 14 Πράγματα που δεν ξέρεις για τη σοκολάτα

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...