Πώς καθιερώθηκε η 25η Μαρτίου;

Ελισάβετ Χρυσανθάκη

Ελισάβετ Χρυσανθάκη

Η εθνική εξέγερση των Ελλήνων το 1821 αποτελεί ένα από τα γεγονότα που σφράγισαν ανεξίτηλα τις σελίδες όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας. Αυτό, όμως, που οι περισσότεροι ίσως δεν γνωρίζουμε είναι το πώς η ημέρα της 25ης Μαρτίου καθιερώθηκε ως η επίσημη ημέρα της έναρξης της Επανάστασης.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου του 1821, όταν οι Έλληνες κλήθηκαν για πρώτη φορά στα όπλα από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας και της Επανάστασης, Αλέξανδρο Υψηλάντη. Έκτοτε ακολούθησαν κι άλλες επαναστατικές ενέργειες, όπως η εξέγερση στην Επαρχία Καλαβρύτων στις 14 Μαρτίου, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της Επανάστασης και η κήρυξη της Επανάστασης στη Μάνη στις 17 Μαρτίου, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, η οποία ήταν και η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από την τουρκική κυριαρχία.

.https://infognomonpolitics.gr/wp-content/uploads/2021/03/102032_kyriksi-epanastasis-1821.jpg

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η επιλογή της ημέρας της 25ης Μαρτίου ως ημέρα έναρξης της Επανάστασης είχε καθαρά θρησκευτικό υπόβαθρο, καθώς την ημέρα αυτή δεν έχει καταγραφεί καμία επαναστατική ενέργεια. Ο κλήρος, λοιπόν, σε συνεργασία με το παλάτι, συνέδεσαν την Επανάσταση με τον θρύλο της ύψωσης του λάβαρου στη Μονής της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Επίσης, είναι προφανές ότι θεμελιώδη ρόλο στη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων έπαιζε η θρησκεία και γι’ αυτό τον λόγο επιλέχτηκε η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ως εναρκτήρια της Επανάστασης. Μετά από τη μακροχρόνια υποδούλωση στον οθωμανικό ζυγό, οι Έλληνες είχαν την ανάγκη να επιστρέψουν στις ρίζες τους και στον πολιτισμό τους και για να το πετύχουν αυτό επέλεξαν να βασιστούν στη θρησκεία και στον αρχαίο πολιτισμό τους.

.https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/Epanastasi.jpg/250px-Epanastasi.jpg

Η καθιέρωση της 25ης Μαρτίου είχε επίσης υποστηρικτές και από τον κόσμο της λογοτεχνίας και της πολιτικής, καθώς υποστηρίχθηκε τόσο από τον ποιητή Παναγιώτη Σούτσο, ο οποίος την θεωρούσε ως ημέρα γενίκευσης της Επανάστασης, όσο και από τον Ιωάννη Κωλέττη, που πρότεινε στον Όθωνα τον εορτασμό της τη συγκεκριμένη ημέρα . Ο πρώτος λοιπόν εορτασμός της Επανάστασης πραγματοποιήθηκε μετά από 17 χρόνια, στις 25 Μαρτίου 1838, με το Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα και εορτάστηκε από τον ελληνικό λαό με μεγάλη υπερηφάνεια.

https://blog.psichogios.gr/wp-content/uploads/2019/03/Peter_v_Hess_Empfang_K%C3%B6nig_Otto_768x460.jpg

Η ελληνική επανάσταση, επομένως, δεν αποτελεί ένα γεγονός που έγινε μέσα σε μία ημέρα, αντιθέτως χαρακτηρίζεται από την ακολουθία πολλών εξεγέρσεων. Σήμερα, 25 Μαρτίου του 2021, συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση του 1821, που οδήγησε στην απελευθέρωση και στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και παρόλο που όλοι βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση που μας κάνει να αισθανόμαστε ανελεύθεροι, οφείλουμε να μη χάνουμε την ελπίδα μας και να συνεχίσουμε και εμείς τον δικό μας αγώνα για να αντιμετωπίσουμε την κάθε πρόκληση που εμφανίζεται στον δρόμο μας!

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...