Πόλεμος και Ειρήνη στο 2022

Picture of Νατάσα Μαραγκού

Νατάσα Μαραγκού

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες που επικρατούν έχουν μεταβάλει άρδην τον τρόπο ζωής και αντίληψής μας. Λίγο η οικονομική κρίση, της οποίας τα αποτελέσματα φθάνουν μέχρι το σήμερα, λίγο η κλιματική αλλαγή, η πανδημία του κορωνοϊού που έφερε τα πάνω κάτω και, τώρα, ένας πόλεμος που χτυπά απειλητικά την πόρτα μας. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων επηρεάζουν το πώς βλέπουμε την ζωή, το ποια βήματα θα ακολουθήσουμε. Δυστυχώς, επηρεάζουν, ιδιαίτερα, και τους νέους, μαθητές και φοιτητές, κάνοντας ακόμη πιο αβέβαια τα βήματά τους στον κόσμο των ενηλίκων και των ευθυνών.

πόλεμος και ειρήνη

Η ειρήνη δίνει ψωμί στον γεωργό, ακόμα κι αν βρίσκεται ανάμεσα στα βράχια, αντίθετα ο πόλεμος του φέρνει δυστυχία κι αν ακόμα βρίσκεται στον πιο πλούσιο κάμπο.

Μένανδρος

Τα αποτελέσματα των συνθηκών βλέπουμε καθημερινά: Άγχος, ακρίβεια, ανασφάλεια, φόβος για το αύριο. Τί γίνεται, όμως, με καταστάσεις που ζυμώνονται ήδη, αλλά των οποίων οι απόρροιες θα φανούν καλύτερα στο μέλλον;

Αν και οι αντιπαλότητες μεταξύ των δύο κρατών, Ρωσίας και Ουκρανίας, ξεκινούν ήδη από το 2014, οι συρράξεις των τελευταίων εβδομάδων δεν βοηθούν καθόλου στην άμβλυνση του προβλήματος. Λίγα μόλις χρόνια πριν, μια συζήτηση σχετικά με τον πόλεμο ήταν καθαρά θεωρητική, ήταν κάτι που δεν μας άγγιζε, καθώς η ειρήνη ήταν για εμάς μία συνθήκη δεδομένη και αμετάβλητη. Σε συνδυασμό με το πόσο κοντά μας βρίσκεται γεωγραφικά αυτός ο πόλεμος, ο κίνδυνος του να μας φτάσει καθίσταται πραγματικότητα.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, με ένα πόλεμο τόσο κοντά μας, μόνο ανεπηρέαστοι δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ως χώρα. Ήδη, βλέπουμε την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και καύσιμα. Τη στιγμή που τομείς της δημόσιας ζωής, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, είναι ήδη σε κακή κατάσταση, η απειλή ενός πολέμου, που συνεπάγεται περαιτέρω περικοπές στους πόρους αυτών των τομέων, το λιγότερο που κάνει είναι να μας τρομάζει περισσότερο. Εδώ, ακριβώς, έρχονται να τοποθετηθούν οι νέοι, οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες αυτών των συγκυριών από πρώτο χέρι.

Ο πόλεμος είναι πράγμα πολύ τρομερό. Αν είχατε δει μια μονάχα μέρα του πολέμου, θα παρακαλούσατε το Θεό να μην ξαναδείτε ποτέ τη φρίκη του.

Άρθουρ Ουέλινγκτον

μαθητής

Ο μαθητής ΓΕΛ Πορφύριος μοιράζεται μαζί μας την άποψή του για τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο και για το πώς αυτός επηρεάζει την καθημερινότητά του, αλλά και των συνομήλικων του, φίλων και συμμαθητών.

“Θα περάσω; Βοηθήστε με! Σκέψεις βαθυστόχαστες, διάβασμα πολύ, το μέλλον ορθάνοιχτο για ένα καινούργιο αύριο. Στόχος; Αίνιγμα. Μόρια; Εφιάλτης. Σχέδια; Μάταια… “Κάτσε στρώσου και μέχρι να δεις τα μόρια που θα γράψεις μην σκέφτεσαι τίποτα”, τα λόγια του πατέρα στην αρχή της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές. Ο στόχος μου είναι πυροσβεστική με 18.000, και βάλε, μόρια. Εγώ αν έγραφα σήμερα, ζήτημα να έπιανα 15.000… Θέλω κι άλλο! Θα δείξει! Τώρα πρέπει να συνεχίσω. Με τί κουράγιο; Δεν φτάνει μόνο το διάβασμα, η τεράστια ύλη που δεν βγαίνει. Έχω να ακούω καθημερινά και για πολέμους, μάχες, όπλα, αρρώστιες, όπως ο κορωνοϊός που “θερίζει”. Δεν το βάζουμε κάτω και ούτε πρέπει. Είμαι εγώ και άλλες 100.000 παιδιά και όλοι ζητάμε από εσάς ένα πράγμα. Αφήστε μας να περάσουμε για να σας βοηθήσουμε! Το μόνο που θέλουμε είναι ηρεμία, υποστήριξη και ειρήνη. Είμαστε οι αυριανοί Έλληνες πολίτες. Δώστε και σε εμάς λίγη σημασία!

Αν και μία μόνο δήλωση δεν μπορεί να είναι πλήρως αντιπροσωπευτική ολόκληρου του μαθητικού και φοιτητικού πληθυσμού, είναι σημαντικό να ακούσουμε αυτές τις φωνές και να τις δώσουμε βήμα. Με τη δήλωση του Πορφύριου υπογραμμίζεται η σημασία ότι με την παιδεία πάμε μπροστά, όχι με τα όπλα και τις έχθρες. Ευχαριστούμε τον Πορφύριο που μας το υπενθύμισε.

πόλεμος και ειρήνη

Ο Πορφύριος Κωττάκης είναι μαθητής του 1ου ΓΕΛ Σκάλας Ωροπού “Μίκης Θεοδωράκης”.

Εάν κάποιος πιστεύει ότι η αγάπη και η ειρήνη είναι κλισέ, που τα αφήσαμε πίσω στη δεκαετία του ‘60, αυτό είναι πρόβλημά του. Αγάπη και Ειρήνη είναι αιώνιες αξίες.

Τζον Λένον

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...