Πες το με ποίημα 

Picture of Μαρία Κυριακίδου

Μαρία Κυριακίδου

Αναρωτήθηκες ποτέ ποσά πράγματα μπορείς να επικοινωνήσεις μέσα από ένα ποίημα; Σκέφτηκες ποτέ πόσες λέξεις, που σε συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές δεν μπορούσες να τοποθετήσεις στη σειρά, θα μπορούσαν να ειπωθούν με τη βοήθεια ενός ποιήματος; Αν όχι, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να ασχοληθείς βαθύτερα με την ποίηση. Πρόκειται για μια από τις πιο εκφραστικές μορφές καλών τεχνών και, αργά ή γρήγορα, καλό θα ήταν να την ανακαλύψεις! Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει αφιερωμένη σε αυτήν ημέρα, για την οποία θα μάθεις περισσότερα στη συνέχεια.

Κάπου εδώ θα μπορούσε να γίνει μια αναφορά στον ορισμό της έννοιας. Το ουσιαστικό “ποίηση” προέρχεται από το ρήμα “ποιώ”, δηλαδή “κάνω”, “δημιουργώ”. Στην προκειμένη περίπτωση, δημιουργώ με βάση το συναίσθημα και καθετί που περιέχει συναίσθημα είναι τουλάχιστον άξιο αναφοράς. Ωστόσο, ακριβής ορισμός δεν έχει υπάρξει. Έχουν διατυπωθεί  κατά καιρούς διάφορες προσεγγίσεις από μεγάλες προσωπικότητες, ωστόσο μάλλον, ο κατάλληλος δεν βρέθηκε ποτέ. Πάντως, σύμφωνα με τον Αργεντινό συγγραφέα Χόρχε Λούις Μπόρχες: “Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου διάθεση λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους”.

παγκόσμια ημέρα ποίησης

Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με έρευνες, θεραπεία με τέχνες, όπως η ποίηση, βοηθούν στην καλή ποιότητα ζωής, καθώς και σωματικής και ψυχικής υγείας. Στην πραγματικότητα, όμως, η ποίηση δε δημιουργήθηκε, για να εξυπηρετήσει κάποιο σκοπό, όμως, έχει καταφέρει ανά τα χρόνια να εμπνεύσει, να μαγέψει, να βοηθήσει καθέναν να ερωτευτεί με τη ζωή, με τη φύση, με τον κόσμο που τον περιβάλει.

Από το 1999, η ποίηση τιμάται επίσημα με την 21η Μαρτίου να είναι η παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη σε αυτήν. Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, έγινε η επίσημη ανακήρυξη της. Όπως ειπώθηκε: “Η παγκόσμια ημέρα ποίησης θα ενισχύσει της εικόνα της στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μη θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη , αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της”.

ποίημα

Σε ό,τι αφορά τη θέση της ποίησης στην καθημερινή ζωής σου, αρκεί μόνο να σκεφτείς  πόσες φορές διαβάζοντας ένα ποίημα, σχηματίστηκε στο μυαλό σου η εικόνα ενός ανθρώπου ή μιας κατάστασης. Η σύνδεση της ποίησης με τον άνθρωπο είναι υπαρκτή. Συχνά μπορεί κανείς να ανατρέξει σε κάποιο ποίημα ή ρητό, όταν είναι συναισθηματικά φορτισμένος. Και, φυσικά, συχνό είναι και το φαινόμενο να έχει κάποιος στο μυαλό του έναν άνθρωπο συνδεδεμένο με έναν ποιητή ή ένα ποίημα, απλά και μόνο γιατί σε κάποια στιγμή της ζωής του, την οποία αυτός ο άνθρωπος έχει στιγματίσει, το ποίημα αυτό τους δημιούργησε ένα συναίσθημα. Και μιλώντας για τα συναισθήματα, καλό είναι να αναφερθεί πως η ποίηση δε σου προσφέρει μόνο αισθήματα όμορφα. Μπορεί ακόμη και να σε πικράνει, όμως, το σημαντικό είναι ότι σε παρακινεί να νιώσεις. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό, γιατί μπορεί να οδηγήσει στην πνευματική ολοκλήρωσή σου.

Κλείνοντας, ελπίζω έστω και έως ένα βαθμό να έγινε κατανοητό το ότι η ποίηση διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή πολλών. Δικαίως, λοιπόν, υπάρχει η ημέρα, κατά την οποία τιμάται. Αν, ωστόσο, δεν έγινε κατανοητό αυτό οφείλεται στο ότι

Ποίηση είναι αυτό που είναι χαμένο στη μετάφραση.

Robert Frost

Τί είναι η ποίηση σύμφωνα με το Γιάννη Ρίτσο, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές.

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...