Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου

Το ράδιο αποτελεί ένα μέσο ενημέρωσης, μια πηγή διασκέδασης, μια συντροφιά στα πρωινά ξυπνήματα και στα μελαγχολικά βράδια, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής!

Καθιερωμένη από τον Ο.Η.Ε., η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου. Αλλά τί ακριβώς είναι αυτό που πρεσβεύει ο εορτασμός της ημέρας; Αν επιχειρήσουμε να το δούμε διαχρονικά, τότε θα ανακαλύψουμε πως το ράδιο δεν είχε πάντοτε τη μορφή που έχει σήμερα.

Στον πόλεμο, αποτέλεσε εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ των συμμάχων μιας παράταξης. Με το πέρας των συρράξεων, οι άνθρωποι, τόσο αυτοί που βρέθηκαν στο πεδίο των μαχών, όσο και οι απλοί πολίτες, είχαν ανάγκη από κάτι που θα τους ενδυνάμωνε, προσφέροντας τους ελπίδα.

Ποιο είναι, όμως, το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από αυτή την πρωτοπόρα εφεύρεση; Μέχρι και σήμερα παρά το γεγονός, ότι ο Guglielmo Marconi, θεωρείται «πατέρας του ραδιοφώνου», ορισμένοι δίνουν τα εύσημα στον Nicolai Tesla. Ο Marconi, παρόλα αυτά, ήταν ο πρώτος που μετάδωσε το ραδιοφωνικό σήμα κατά μήκους του Ατλαντικού. Αν βέβαια, σας ενδιαφέρει περισσότερο η θεμέλια λίθος, πάνω στην οποία βασίστηκε το δημοφιλές μέσο, θα βρείτε τις απαντήσεις σας στις αρχές του 1800. Τότε ήταν που ο Hans Orsted, επιστήμονας από τη Δανία, ανακάλυψε τη σύνδεση ανάμεσα σε μαγνητική ενέργεια και συνεχές ρεύμα. Έτσι, δόθηκε το έναυσμα και στις μετέπειτα εφευρέσεις να ξεπροβάλλουν.

Για το ραδιόφωνο έχουν πει:

"It is not true that I had nothing on. I had the radio on" - Marilyn Monroe
"I can turn on the radio right now and be inspired’" - Courtney Love
"Our blessed radio. It gives us eyes and years out into the world. We listen to the german station only for food music. And we listen to the BBC for hope" - Anne Frank
Previous slide
Next slide

Καλές οι ιστορικές αναφορές και τα quotes, αλλά παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου χωρίς infititis radio γίνεται; Δε γίνεται!

Καθιερωμένη από τον Ο.Η.Ε., η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου. Αλλά τί ακριβώς είναι αυτό που πρεσβεύει ο εορτασμός της ημέρας; Αν επιχειρήσουμε να το δούμε διαχρονικά, τότε θα ανακαλύψουμε πως το ράδιο δεν είχε πάντοτε τη μορφή που έχει σήμερα.
Picture of Ελπίδα- Ελισάβετ Πρώϊα

Ελπίδα- Ελισάβετ Πρώϊα

"Όταν άκουσα για την παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό, είναι η ομάδα ραδιοφώνου του InfinityGreece! Έπιασα λοιπόν, τους 3 managers του ραδιοφώνου και κάναμε μια όμορφη συζήτηση. Πάμε να τους γνωρίσουμε!".

Ο Άγγελος είναι 22 ετών, σπουδάζει ηλεκτρονικών μηχανικών και ασχολείται με την φωτογραφία, τον στίβο και το ποδόσφαιρο. Ο Άρης είναι 21, σπουδάζει οικονομικών επιστημών, ασχολείται με το ράγκμπι, του αρέσει ο αθλητισμός, η formula 1, οι ταινίες και να ανακαλύπτει νέα μουσικά είδη. Τελευταία και καλύτερη, η Μαρία, είναι 20, σπουδάζει οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, εργάζεται στο τμήμα μάρκετινγκ της οικογενειακής τους επιχείρησης και ασχολείται με το τραγούδι.

Και οι τρεις είναι μεγάλοι λάτρεις του ραδιοφώνου και ξεκίνησαν τις δικές τους εκπομπές στο ράδιο του InfinityGreece. Μπήκαν στην ομάδα του ραδιοφώνου, είτε γιατί ήταν η πρώτη τους επιλογή, είτε ‘’τυχαία’’. Ωστόσο, επέλεξαν να παραμείνουν και να συνεχίσουν ως υπεύθυνοι της ομάδας, αφού, όπως λένε και οι ίδιοι, τους έχει κερδίσει τη καρδιά και το μυαλό!

Τί σας ώθησε στην απόφαση να συμμετάσχετε στο ραδιόφωνο;

Άγγελος: “Ήθελα να ασχοληθώ με το ραδιόφωνο από το γυμνάσιο απλά δεν μου είχε δοθεί ευκαιρία. Έμαθα για την ομάδα ραδιοφώνου στον οργανισμό InfitityGreece από μια φίλη μου, αρκετά χρόνια μετά, όντας πλέον φοιτητής . Γενικά, πάντα άκουγα ραδιόφωνο, περισσότερο το αθλητικό, λόγω της αγάπης μου για τον αθλητισμό και, κυρίως, το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, είναι και μια πολύ καλή συντροφιά! Αγαπώντας πολύ και τη μουσική, ήθελα απλά να κάνω κάτι δικό μου. Οι πρώτες σπίθες άναψαν στο γυμνάσιο, όταν οι φίλοι του αδελφού μου έκαναν δικές τους εκπομπές σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ζήλευα πάρα πολύ, αλλά με την καλή έννοια. Η σπίθα αυτή άναψε πάλι στο πρώτο έτος, όταν φίλοι μου έκαναν εκπομπές σε έναν σταθμό του πανεπιστημίου τους”.

Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου

Άρης: “Ήθελα να ακουστώ. Μου αρέσει να σχολιάζω πράγματα και ταυτόχρονα να κρατάω συντροφιά στους άλλους! Δεν φοβήθηκα να κάνω την αίτηση, ήμουν αποφασισμένος, ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό ως φοιτητής, πέρα από την ενασχόληση μου με την σχολή. Είναι μία δραστηριότητα, στην οποία προσπαθείς και παράλληλα αυτή σου η προσπάθεια, σου προσφέρει πολλά! Είναι win-win”.

Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου

Μαρία: “Μου αρέσει πολύ η μουσική και ήθελα κάπως να τη βάλω στην καθημερινή μου ζωή. Θεώρησα πολύ καλή ευκαιρία το να κάνω κάτι που συνδυάζει το πάθος μου για τη μουσική και με κάνει να ξεφεύγω από τις σκοτούρες της καθημερινότητας. Επίσης, ασχολούμαι με το τραγούδι και βλέπω την ενασχόληση μου με το ράδιο σαν προσωπική εξέλιξη”.

Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου

Έχετε σκεφτεί να κάνετε μια δική σας εκπομπή, που θα ξεφεύγει από τα όρια των συνηθισμένων εκπομπών; Να έχει, δηλαδή, διαφορετικά είδη μουσικής και θεματολογίες;

Άγγελος: “Ναι, είμαι της άποψης ότι μια εκπομπή δεν είναι απαραίτητο να μπαίνει σε καλούπια. Μπορεί να παίζουν διάφορα είδη μουσικής, ακόμα και όχι τόσο mainstream κομμάτια και να θίγονται διάφορες θεματολογίες”.

Άρης: “Το όνειρό μου είναι να συνδυάσω κωμωδία και ραδιόφωνο. Θέλω να αποτυπώνω την καθημερινότητα με έναν πιο χιουμοριστικό τρόπο, με τον οποίο να ταυτίζονται οι ακροατές μου και να χαμογελάνε, καθώς είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε στις μέρες μας”.

Μαρία: “Θέλω πολύ να ασχοληθώ με την ελληνική έντεχνη μουσική και τους καλλιτέχνες της. Θέλω να έχω μία εκπομπή που θα έχουν την τιμητική τους, μία εκπομπή μέσω της οποίας ο κόσμος θα μπορεί να μαθαίνει καινούρια τραγούδια και την ιστορία πίσω από αυτά”.

Τί σας αρέσει περισσότερο στο ράδιο;

Άγγελος: “Το ότι είσαι πίσω από ένα μικρόφωνο, δεν σε βλέπει ο άλλος και πρέπει να φανταστεί πώς είσαι από τη φωνή σου. Με εξιτάρει αυτό το μυστήριο. Επίσης, μου αρέσει που έχω τη δυνατότητα να κάνω κάτι δικό μου από την αρχή, δηλαδή, την οργάνωση και το στήσιμο μίας εκπομπής. Αυτή η όλη η διαδικασία με κάνει πιο δημιουργικό, ενώ, ταυτόχρονα, μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω την άποψη μου πάνω σε διάφορα θέματα”.

Άρης: “Μου αρέσει πολύ που έχω την ευκαιρία να θίξω και να συζητήσω διάφορα θέματα που απασχολούν εμένα αλλά και άτομα της ηλικίας μας και δεν είναι τόσο συνηθισμένα”.

Μαρία: “Μέσω της μουσικής έρχομαι σε επαφή και επικοινωνία με τον κόσμο, μαθαίνω νέα είδη μουσικής και μου αρέσει που κάνω τους ακροατές να περνούν καλά. Αυτή η σύνδεση που έχουμε με το κοινό είναι μοναδική!”

Ας περάσουμε τώρα και στην αντίπερα όχθη… Υπάρχει κάτι που δεν σας αρέσει;

Άγγελος: “Δεν μου αρέσει που ως μέσο ενημέρωσης το έχουν κάπως παραμελημένο… Δεν το έχουν πλέον σε τόση εκτίμηση. Ίσως, βέβαια, φταίει και η τεράστια ανάπτυξη των υπόλοιπων μέσων που συνδυάζουν εικόνα και ήχο. Επιπλέον, δεν μου αρέσει που ο κόσμος είναι τόσο ‘’μυγιάγγιχτος” και πρέπει να προσέχουμε υπερβολικά τί λέμε, προκειμένου να μην φάμε κάποιου είδους hate. Δεν λέω να είμαστε προσβλητικοί, αλλά δεν μου αρέσει που μας έχουν βάλει σε υπερβολικά συγκεκριμένα όρια για το τί πρέπει να πούμε και τί όχι”.

Άρης: “Δεν μου αρέσει όταν γίνονται εκπομπές με το ζόρι. Θέλω ό,τι γίνεται να γίνεται με πάθος, όρεξη και ζωντάνια”.

Μαρία: “Δεν μου αρέσει που δε είναιαπό τα διαδεδομένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Επίσης, δεν μου αρέσει που η πλειονότητα έχει συνδέσει το ραδιόφωνο με κάτι βαρετό και αδιάφορο. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που όταν ακούν “ράδιο”, στο μυαλό τους έρχονται μόνο οι ειδήσεις, και όχι ωραία μουσική και συζητήσεις”.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε όταν στήνετε μια εκπομπή;

Άγγελος: “Είναι δύσκολο να βρεις θέματα, στα οποία θα μπορείς να σατιρίσεις, χωρίς να θίγεις ευαίσθητα ζητήματα. Ακόμα, μου είναι δύσκολο να βρω με ποια σειρά θα παρουσιάσω τις θεματικές ενότητες για να κερδίσω το κοινό μου”. 

Άρης: “Νομίζω το πιο δύσκολο είναι να βρούμε θέματα και τραγούδια που θα αρέσουν στο κοινό μας”.

Μαρία: “Με δυσκολεύει να βρω τραγούδια που να ταιριάζουν με τα θέματα που διαλέγουμε και το αντίθετο. Ακόμα, είναι αρκετά δύσκολο να βρούμε θέματα που ενδιαφέρουν και δεν κουράζουν  το κοινό μας, πρέπει να σκεφτόμαστε τί θέλει ο ακροατής να ακούσει”.

Πείτε μου για τις εκπομπές σας. Τί είδους μουσικής παίζετε, αλλά και τί χαρακτηριστικά και θεματολογίες περιλαμβάνει;

Άγγελος: “Εγώ μαζί με την ραδιοφωνική αδελφική ψυχή μου, την Φανή, έχουμε την εκπομπή Rocking’thoughts, κάθε Τρίτη 22:15-23:45. Είναι ένα late night talk show that rocks! Αναλύουμε περίεργα θέματα και ο καθένας μας βάζει τη δική του προσωπική πινελιά στον σχολιασμό, που κάνει την όλη φάση πάρα πολύ αστεία! Γενικά, συζητάμε πολύ με το κοινό μας και είναι σαν να είμαστε όλοι μαζί εκεί παρέα”.

Άρης: “Η εκπομπή μου ονομάζεται WonderWall και είναι κάθε Τρίτη 20:30-22:15. Την εκπομπή την κάνω μαζί με τις αγαπημένες μου Αναστασία και Κατερίνα (οι καλύτερες συμπαρουσιάστριες  EVER). Πρόκειται για ενημερωτική εκπομπή και αυτό βοηθάει εμάς, αλλά και τον κόσμο, ώστε να ξέρουμε για το καθετί που συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Στόχος μας είναι να δίνουμε προτάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι και εναλλακτικές στο κοινό μας, για διάφορα θέματα, ενώ, ταυτόχρονα σχολιάζουμε και αξιολογούμε μόδα, ταινίες, εκδηλώσεις κ.ά.”. 

Μαρία :”Εγώ, με την Λία και τον Μάριο κάθε Παρασκευή 17:00-18:30 κάνουμε την εκπομπή Black Velvet. Είναι μια μουσική εκπομπή αλλά έχουμε και κάποιες άλλες θεματικές. Συνήθως, κάνουμε αφιερώματα σε μπάντες και μουσικούς. Θέλουμε να ψυχαγωγούμε αλλά και να μαθαίνουμε νέα πράγματα στο κοινό μας”. 

RockinThoughts_Logofinal_70-1-e1638023700828-300x300
logo WonderWall
logo black velvet

Πάμε και σε κάποιες από κοινού ερωτήσεις! Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος/blooper που μπορεί να γίνει on air;

Όλοι μαζί: “Τα σαρδάμ, τα οποία είναι πολύ συχνά και οδηγούν σχεδόν πάντα σε νευρικό γέλιο… Το οποίο δεν ακούγεται και τόσο ωραία… Α, και το να ξεχάσουμε να ανοίξουμε ή να κλείσουμε μικρόφωνα συμβαίνει εξίσου συχνά”.

Θεωρείτε ότι σε μια ραδιοφωνική εκπομπή υπάρχει αρκετή αλληλεπίδραση με το κοινό ή είναι πολύ απρόσωπο;

Όλοι μαζί: “Ακόμα και σε εκπομπές που δεν έχουν live chat, όπως στο ράδιο του infititis.gr, πάντα υπάρχει η σύνδεση και η αλληλεπίδραση με το κοινό, είτε είναι μέσω social media, μηνυμάτων ή τηλεφωνικών κλήσεων”.

Τί είναι αυτό που δυσκολεύει περισσότερο τα νέα μέλη του ραδιοφώνου την πρώτη φορά που μπαίνουν στο studio;

Όλοι μαζί: “Τους φρικάρει η κονσόλα, τα πολλά κουμπάκια τους φοβίζουν. Νομίζουν ότι αν πατήσουν κάτι λάθος θα ανατιναχθεί το γραφείο. Επίσης, τους αγχώνει το να πετύχουν την ομαλή εναλλαγή φωνής και τραγουδιών”.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να απευθύνετε σε όλους τους φοιτητές και μη, που φοβούνται να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο ραδιόφωνο;

Όλοι μαζί: “Ειδικά ως φοιτητής είναι καλό να δοκιμάζεις νέα πράγματα, να αρπάζεις ευκαιρίες για να πειραματιστείς και να ανακαλύψεις, μέσω αυτών τί σου αρέσει πραγματικά. Δεν έχει σημασία αν είσαι καλός ή όχι, αν ξέρεις ή όχι, γιατί αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις ποτέ! Μην φοβάσαι να βγεις στον αέρα. Είναι απλά μια απόφαση, δεν έχεις να χάσεις τίποτα, αντιθέτως μόνο να κερδίσεις. Δεν θέλει πολλή σκέψη… Just do it”. 

Σας παραθέτουμε και το πρόγραμμα των εκπομπών! Stay tuned!

Υ.Γ. Να ευχαριστήσουμε την ομάδα της φωτογραφίας του Infititis.gr και ειδικότερα τον Γιάννη Τσαούση, ο οποίος μας έντυσε το άρθρο με τις φωτογραφίες του! 

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...