Ο αθλητισμός μέσα από το αθλητικό κέντρο Ολυμπιάδα

Picture of Κωνσταντίνος Καρατζίδης

Κωνσταντίνος Καρατζίδης

Ο Στέφανος ο Μάμαλης είναι ένας προπονητής με πολυάριθμες σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες περιλαμβάνουν πανελλήνια ρεκόρ και νίκες, κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών, συμμετοχές σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά και σε Παραολυμπιακούς αγώνες. Επίσης, έχει ειδικευθεί στον τομέα της φυσικής κατάστασης, όπου προπονεί έναν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών παικτών που συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλλευ, αλλά και στο WNBA. Ο κύκλος των αθλητών που βρίσκονται υπό τις οδηγίες του, αλλά και των άμεσων συνεργατών του, αγγίζει κάθε χρόνο τους 200, ενώ οι επαφές μέσα από τις συμβουλευτικές προπονητικές μονάδες, ξεπερνούν τους 1000 αθλητές ετησίως.

Καλησπέρα Στέφανε, πες μου λίγα πράγματα για σένα.

Καλησπέρα! Είμαι πτυχιούχος της γυμναστικής ακαδημίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδικότητα στίβου και άδεια εξασκήσεως προπονητή στίβου. Από το 1994 έχω επιτελέσει προπονητής των ιστορικότερων σωματείων στίβου της Θεσσαλονίκης, όπως είναι αυτό του Ηρακλή, γυμναστής ανδρικών και γυναικείων τμημάτων Basket και Volley : ΠΑΟΚ, ΑΡΗΣ, MENT, καθώς και ομοσπονδιακός προπονητής στίβου στους δρόμους ταχύτητας και εμποδίων. Αυτό το διάστημα ασχολούμαι με την εκπαίδευση των υποψηφίων μαθητών-αθλητών μου, στην προσπάθεια τους να επιτύχουν την εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι., Σ.Ε.Φ.Α.Α. Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομία, Πυροσβεστική Λιμενικό και Σώματα Ασφαλείας. Επιπρόσθετα, τρέχω με τη βοήθεια των συνεργατών μου, της Κωνσταντίνας της Μάμαλη και της Σπυριδούλα της Θωμά, την ακαδημία στίβου ΠΑΚ Ολυμπιάδα Θεσσαλονίκης.

Ολυμπιάδα

Θες να μοιραστείς κάποιες από τις εμπειρίες σου μέσα από τις 2 συμμετοχές σου ως προπονητής της Στέλλας της Σμαραγδή, στους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012 και στη Βραζιλία το 2016;

Το να συμμετάσχεις σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο είναι πάντα κάτι το διαφορετικό, κάτι το μοναδικό, κάτι το οποίο σε αφήνει μόνο δυνατές αναμνήσεις. Εύχομαι όσοι ασχολούνται με τη προπονητική να ζήσουν κάτι παρόμοιο, είτε είναι Παραολυμπιακοί αγώνες, είτε Ολυμπιακοί αγώνες, είτε οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση παρόμοιου βεληνεκούς. Η πρώτη φορά που πήρα μέρος στους παραολυμπιακούς αγώνες ήταν το 2012 στο Λονδίνο. Οι Άγγλοι θεωρούν τους αγώνες αυτούς δικό τους δημιούργημα και αυτό που με έκανε εντύπωση, ήταν πως δεν έπεφτε καρφίτσα σε όλα τα αγωνίσματα και σε όλα τα στάδια. Η δεύτερη φορά που συμμετείχα σε Παραολυμπιακούς ήταν στο Ρίο, όπου συνάντησα ανθρώπους χαρούμενους σε έναν πολιτισμό πολύ διαφορετικό από αυτό της Ελλάδος. Αυτό μπορείς εύκολα να το αντιληφθείς από την ενέργεια των φιλάθλων μέσα στο στάδιο, οι οποίοι χειροκροτούσαν τις προσπάθειες όλων των αθλητών.

Είναι ακόμη αξιοσημείωτο πως το επίπεδο των αθλητών ήταν πολύ υψηλό και τις 2 χρονιές. Το ευχάριστο με τους Παραολυμπιακούς αγώνες είναι πως έρχονται πάντα νέοι αθλητές, πράγμα που αποδεικνύει πως η κοινωνία ανοίγει και οι γονείς και τα παιδιά καταλαβαίνουν πως μπορούν να έχουν μία διέξοδο μέσω της άθλησης.

Πώς προέκυψε η ιδέα της κατασκευής του προπονητηρίου Ολυμπιάδα και πώς τελικά υλοποιήθηκε;

Η ιδέα προϋπήρχε στο μυαλό μου από πολλά χρόνια πριν, από τη δεκαετία του 2000. Τότε βέβαια δεν υπήρχαν οι κατάλληλες οι συνθήκες προκειμένου να υλοποιηθεί, καθώς είχαμε άλλες προτεραιότητες, όπως ήταν η συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς αγώνες. Περνώντας ο καιρός, η ιδέα μέστωνε στο μυαλό μου και σε συνεργασία με τον Κώστα τον Μαυράκη, προχωρήσαμε στη κατασκευή του προπονητηρίου. Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη πόλη μας, αφού περιλαμβάνει εγκαταστάσεις για προπόνηση σε μπάσκετ, ποδόσφαιρο, cross station, βάρη και γενικά σε ο,τιδήποτε χρειάζεται ο καθένας για να αθληθεί. Από αθλητή που έχει πάει σε ολυμπιακούς αγώνες, champions league και NBA, μέχρι και μικρό παιδάκι και ελεύθερα αθλούμενο.

Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες την ομάδα φωτογραφίας του infititis.gr

Θες να μας αναλύσεις κάποια από τα project που έχεις δημιουργήσει και τρέχουν ταυτόχρονα;

Έχω μία τάση πάντα να δημιουργώ, όπως και το προπονητήριο που λέγαμε πριν. Μου κατεβαίνουν ιδέες και προσπαθώ να τις φέρω εις πέρας. Αναλυτικότερα, κάποια από τα προγράμματα είναι:

  • Formula Υπερσκυτάλη: είναι ένα νέο άθλημα που έχουν συμμετάσχει πάνω από 20000 άτομα. Πρόκειται για έναν αγώνα σκυταλοδρομίας σε μορφή Formula 1. Επεξηγηματικά, στήνουμε μία πίστα σύμφωνα με τους κανονισμούς της Formula 1, στην οποία τρέχουν τα παιδιά κάνοντας ελεύθερες δοκιμές, κατατακτήριες δοκιμές, pit stop, καρό σημαία κτλ.
  • Beach athletics: όπως υπάρχει το beach volley και το beach soccer, πλέον υπάρχει και ο στίβος στη παραλία. Ειδικότερα, μερικά από τα αγωνίσματα που περιλαμβάνονται είναι τα 30 μέτρα sprint, το άλμα εις μήκος, το άλμα εις ύψος, η σφαίρα και γενικά τα πάντα που σχετίζονται με το στίβο και στα οποία έχουν λάβει μέρος πάνω από 1000 άτομα. Η ιδέα μου είναι να γίνει αγώνας διεθνούς επιπέδου, σκεπτόμενος πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει από τις ωραιότερες παραλίες.
  • Camp στίβου: μέσα από τη διαδικασία σχεδίασης του beach athletics έγινε και το camp στίβου. Δεν υπήρχε camp για το στίβο, όπως υπήρχε αντίστοιχο camp για τα αθλήματα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Έτσι, το 2010-2011 δημιουργήσαμε το camp στίβου, περνώντας δηλαδή, τη λογική που είχαν για το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και εφαρμόζοντάς τη για το στίβο. Χαίρομαι γιατί πλέον δεν υπάρχει ούτε μία ομάδα στίβου, που να μην έχει το δικό της camp.
  • Mamalis Masters athletics: είναι ένα πρόγραμμα που περιέχει τα αγωνίσματα του στίβου για όλες τις ηλικίες. Βέβαια, με τον όρο masters διεθνώς ονομάζουμε τους αθλητές που είναι σε ηλικία άνω των 35 ετών. Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει στίβο και επειδή ο κόσμος ακούει πολλές φορές στίβο και νομίζει ότι είναι το τρέξιμο γύρω γύρω, δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Ο στίβος έχει άπειρες δυνατότητες, όπως οι ρίψεις, οι ταχύτητες, τα οριζόντια και κάθετα άλματα και πιστέψτε με μπορούν να το κάνουν όλοι! Για να είμαστε ειλικρινείς ωστόσο, ο στίβος είναι έχει και κάποιες δυσκολίες, για αυτό πρέπει να ξεκινήσεις ομαλά. Όσο για το δικό μας το γκρουπ, δουλεύει καλά και φτάνει μέχρι το επίπεδο των παγκόσμιων πρωταθλημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 2013 είχα κερδίσει ως προπονητής τη 2η θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα sprint στα 60 μέτρα με έναν αθλητή 45 χρονών!
  • MAMALIS iRun: είναι κάτι ανάλογο με το masters athletics. Απλά αφορά αγώνες αντοχής σε βουνά, δημόσιους δρόμους κ.ά.
  • Το μεγάλο διάλλειμα: Πριν χρόνια σκεφτόμουνα τί λείπει από τα παιδιά που ζούνε στη πόλη μας. Είχαμε το πλανητάριο, είχαμε θέατρα, είχαμε εκδηλώσεις με ολυμπιακά αθλήματα που πηγαίνανε τα παιδιά εκδρομές. Αυτό τελικά που έλλειπε ήταν το χαμόγελο. Φτιάξαμε λοιπόν ένα πρόγραμμα με έμφαση στο γέλιο και το χαμόγελο. Εφαρμόσαμε παλιά παιχνίδια που παίζαμε εμείς στην αλάνα για να τα μαθαίνουν τα παιδιά και σε συνδυασμό με καινούργια παιχνίδια, προσκαλούμε τα παιδιά στις δικές μας εγκαταστάσεις να μας επισκεφτούν, να παίξουν και να διασκεδάσουν.
  • Remedes: αυτό ήταν ιδέα του Κώστα του Μαυράκη. Πρόκειται για ένα σύστημα οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, στο οποίο μπορείς να βελτιώσεις από την απλή εκρηκτικότητα ενός αθλητή μέχρι να κάνεις προπόνηση αντοχής. Είναι ένα μηχάνημα που μας κατασκεύασε το πολυτεχνείο (μάγοι οι άνθρωποι), το οποίο δίνει τη δυνατότητα να μελετήσουμε τα ερεθίσματα του κάθε αθλητή για όλα τα σπορ και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την απόδοσή του.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των αθλητών σου;

Πλέον έχω αποχωρήσει από τον υψηλό αθλητισμό, χωρίς βέβαια να έχει χαθεί το μεράκι μου για αυτό. Ασχολούμαι κυρίως με τη προετοιμασία των υποψήφιων μαθητών μου να περάσουν στο πανεπιστήμιο (στρατιωτικές σχολές, ΣΕΦΑΑ κτλ), Συνεπώς, o στόχος μου είναι να εξασφαλίσω πως τα παιδιά θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία! Ακόμη, έχω ως απώτερο σκοπό η Ολυμπιάδα να μεγαλώσει. Ήδη έχουμε τόσα προγράμματα που τρέχουν και θα θέλουμε στο μέλλον να βρεθούνε άξια άτομα, τα οποία θα θέλουν να δουλέψουν και να τα παραλάβουν. Με λίγα λόγια, επιθυμώ να γίνει η άθληση μέρος της ζωής και μέσα από την Ολυμπιάδα.

Από κει και πέρα, έχω και κάποιες άλλες σκέψεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι να κάνουμε και ρεκόρ γκίνες! Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν το στηρίξει ο δήμος Θεσσαλονίκης και η περιφέρεια. Γενικά, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να διαφημίσουμε τη πόλη μας, μέσω και του αθλητικού τουρισμού, αρκεί να έχουμε ανθρώπους για να δουλέψουμε και τους φορείς δίπλα μας για να μας στηρίζουν.

Καλησπέρα! Είμαι πτυχιούχος της γυμναστικής ακαδημίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδικότητα στίβου και άδεια εξασκήσεως προπονητή στίβου. Από το 1994 έχω επιτελέσει προπονητής των ιστορικότερων σωματείων στίβου της Θεσσαλονίκης, όπως είναι αυτό του Ηρακλή, γυμναστής ανδρικών και γυναικείων τμημάτων Basket και Volley : ΠΑΟΚ, ΑΡΗΣ, MENT, καθώς και ομοσπονδιακός προπονητής στίβου στους δρόμους ταχύτητας και εμποδίων. Αυτό το διάστημα ασχολούμαι με την εκπαίδευση των υποψηφίων μαθητών-αθλητών μου, στην προσπάθεια τους να επιτύχουν την εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι., Σ.Ε.Φ.Α.Α. Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομία, Πυροσβεστική Λιμενικό και Σώματα Ασφαλείας. Επιπρόσθετα, τρέχω με τη βοήθεια των συνεργατών μου, της Κωνσταντίνας της Μάμαλη και της Σπυριδούλα της Θωμά, την ακαδημία στίβου ΠΑΚ Ολυμπιάδα Θεσσαλονίκης.

Ο Κώστας Μαυράκης γεννήθηκε το 1971 και είναι απόφοιτος του τμήματος φυσικής αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εδώ και χρόνια, έχει εξειδικευτεί στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της μυϊκής ενδύναμωσης των αθλητών και των ομάδων, ενώ έχει συνεργαστεί και με εθνικές ομάδες σε αρκετά αθλήματα (Εθνική Ομάδα Νέων-Ανδρών, Χάντμπολ) και συλλόγους (Μακεδονικός στην Α1, Ρέθυμνο, ΜΕΝΤ, Αναγέννηση/Φλόγα, Άρης εφηβικό κατάκτηση πρωταθλήματος Ελλάδας 2012-2013 και 2013-2014, χάλκινο στο Πανελλήνιο, Κορασίδες Άρης, πρωτάθλημα Ελλάδας 2014, Πανόραμα άνοδος Α2 Ανδρών, Στρατώνι, Νικήτη, Ν.Βότσης Γυναίκες Α2 κ.α.).

Καλησπέρα Κώστα! Πες μου λίγα πράγματα για σένα.

Καλησπέρα και ευχαριστώ για τη πρόσκληση! Είμαι καθηγητής φυσικής αγωγής και δραστηριοποιούμαι στο χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα σε συλλόγους, γυμναστήρια και εθνικές ομάδες πάνω από 30 χρόνια. Ειδικότερα, ασχολούμαι με τη προετοιμασία των αθλητών των ομάδων και των συλλόγων για θέματα που αφορούν τη φυσική τους κατάσταση, την ενδυνάμωση, τη ταχύτητα, την έκρηξη, τη δύναμη και γενικά ό,τι δε σχετίζεται με τη τεχνική του αθλήματός τους.

Ολυμπιάδα

Πώς ήταν η εμπειρία σου μέσα από τη συμμετοχή σου ως γυμναστής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Χάντμπολ της εθνικής μας ομάδας το 2011.

Η ενασχόλησή μου με την εθνική ομάδα κράτησε για 6 μήνες, μέχρι και την ολοκλήρωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Αποτέλεσε μία εκπληκτική εμπειρία σε ένα άθλημα και περιβάλλον που δεν είχα μέχρι τότε ιδιαίτερες επαφές. Μπορείς να αντιληφθείς τη σημαντικότητα της συμμετοχής, μόνο και μόνο λαμβάνοντας υπόψη πώς είναι να δουλεύεις για τα χρώματα της χώρας σου και να έχεις την ευθύνη για αυτή σε ένα παγκόσμιο τουρνουά, με χώρες, προπονητές, γυμναστές και δεκάδες άτομα από όλο το κόσμο. Με την καλή έννοια δημιουργείται ένα αθλητικό πανηγύρι, από το οποίο έχεις την ευκαιρία να αποκομίσεις προσωπικές εμπειρίες, φιλίες, γνωριμίες, αλλά και επαγγελματικό ενδιαφέρον. Προσωπικά, ήταν ένα πολύ καλό φροντιστήριο, καθώς με βοήθησε να αναπτύξω τις γνώσεις μου πάνω στο αντικείμενό μου. Κρατάω μόνο τα θετικά συναισθήματα, παρόλο που η ομάδα τελικά δε πήγε τόσο καλά, όσο περιμέναμε και ελπίζαμε, με βάση τη δουλειά που κάναμε. Είναι όμως, μία εμπειρία που κάθε αθλητής, προπονητής ή γυμναστής θέλει να ζήσει με τη σημαία της χώρας του.

Επιπλέον, φέτος συμμετείχες ως γυμναστής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ με αμαξίδιο με την ομάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τι αποκόμισες από αυτή την εμπερία;

Ήταν κάτι πραγματικά το συγκλονιστικό. Όταν μου έγινε η πρόταση από τον πρόεδρο της ομάδας, δέχτηκα με μεγάλη μου χαρά, αφού ήταν κάτι που ήθελα πάρα πολύ να κάνω. Ωστόσο, να σας πω την αλήθεια, στην αρχή το θεώρησα κάτι απλό και ίσως δεν το έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Εκ του αποτελέσματος μπορώ να πω ότι ήταν μία εμπειρία ζωής, την οποία με μεγάλη μου χαρά θα τη συνεχίσω και του χρόνου! Μέσα από τη συμμετοχή μου, μου δόθηκε η δυνατότητα να προπονώ άτομα, τα οποία δεν μπορούν να αθληθούν με τις αντίστοιχες συνθήκες που μπορεί να αγωνιστεί ένας αρτιμελής αθλητής. Βέβαια, εδώ να τονίσουμε πως μιλάμε για παιδιά, τα οποία είναι αθλητές, κάνουν κανονική προπόνηση και γυμνάζονται όπως όλοι μας. Αυτό το επισημαίνω, επειδή ο κόσμος έχει μία περίεργη εντύπωση για τα παραολυμπιακά αθλήματα και για τα άτομα που χρησιμοποιούν τα καρότσια ως βοήθημα. Καλώ όλους να παρακολουθήσουν έστω ένα Παραολυμπιακό άθλημα και θα δουν πώς θα αλλάξουν πολλά πράγματα για το τρόπο που σκέφτονται για τη ζωή τους.

Νομίζω στο τέλος πετύχατε και τους στόχους σας, σωστά;

Ναι, πήραμε τη 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, χάνοντας στον τελικό από την ομάδα του Παναθηναϊκού. Επίσης, δύο παιδιά που ανήκουν στην ομάδα του Μ. Αλεξάνδρου, επιλέχθηκαν να ενισχύσουν την αποστολή της εθνικής ομάδας, η οποία αυτή τη περίοδο αγωνίζεται στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Βοσνία! Ελπίζουμε του χρόνου να πάμε ακόμη καλύτερα!

Πώς ήρθε η ιδέα της κατασκευής του προπονητηρίου Ολυμπιάδα και τί είναι αυτό που το κάνει να διαφέρει από τα υπόλοιπα κοινά γυμναστήρια;

Ήταν μία ιδέα που είχαμε αρκετά χρόνια με τον συνεργάτη μου, τον Στέφανο τον Μάμαλη. Επειδή είμαστε χρόνια στο χώρο του αθλητισμού, παρατηρήσαμε ότι υπάρχει έλλειψη για έναν χώρο που θα δίνει τη δυνατότητα σε αθλητές υψηλού επιπέδου να κάνουν εξειδικευμένη προπόνηση, αλλά και να απευθύνεται σε άτομα, τα οποία έχουν βαρεθεί τη συνηθισμένη προπόνηση και αναζητούν κάτι το πιο προσωπικό και γενικά κάτι πιο κοντά σε αυτό που επιζητεί ο καθένας. Φτιάξαμε λοιπόν, το Πρότυπο Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης “Oλυμπιάδα”, αρχικά μέσα στο Καυτατζόγλειο στάδιο και τα τελευταία 5 χρόνια εδώ στη τούμπα, το οποίο είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να καλύπτει τις παραπάνω ανάγκες. Εξάλλου, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η γυμναστική δεν είναι μία κόλλα χαρτί, το οποίο το δίνουμε σε 100 άτομα και γράφουν όλοι το ίδιο. Έχουμε να κάνουμε με άτομα και οργανισμούς, όπου ο καθένας έχει διαφορετικές υποχρεώσεις, διαφορετική κούραση και διαφορετικά δεδομένα. Το να θεωρούμε ότι η γυμναστική είναι κοινή για όλους, είναι ένα τεράστιο λάθος και πιστεύω πως αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε από τους υπόλοιπους είναι πως ο καθένας κάνει αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει, όσο πρέπει, για τον ίδιο του τον εαυτό!

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στον αθλητισμό γενικότερα;

Ο στόχος μας είναι να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις, για να εξελίξουμε αυτό που κάνουμε και να προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα γυμναστικής και γενικότερα υπηρεσίες. Το προσωπικό κομμάτι συνδέεται πάρα πολύ με τη δουλειά. Ο αθλητισμός και η προπονητική καλώς ή κακώς εξελίσσονται και αν μένεις πίσω, οι εξελίξεις σε προσπερνάνε. Επομένως, αν θέλεις να είσαι στη κορυφή, όπως θεωρώ πως είμαστε εμείς, θα πρέπει να ανανεώνεις τις γνώσεις σου, να μαθαίνεις καινούργια πράγματα και ποτέ να μην έχεις την εντύπωση ότι τα ξέρεις όλα, αφού κάπου εκεί σταματάει η όρεξη για βελτίωση.

Ολυμπιάδα

Για περισσότερες πληροφορίες θα τους βρείτε μέσω social media, κάνοντας click: 

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...