Ο Άγιος Βαλεντίνος… Αλλιώς

14 Φεβρουαρίου ή αλλιώς, πώς η μέρα του θανάτου ενός αγίου συσχετίστηκε με την μεγαλύτερη γιορτή των ερωτευμένων.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τη ζωή του Αγίου Βαλεντίνου, με επικρατέστερη εκείνη που θέλει τον Άγιο να είναι ιερέας στη Ρώμη, βοηθώντας τους Χριστιανούς στην περίοδο των διωγμών, βρίσκοντας μαρτυρικό θάνατο εξαιτίας αυτού. Ήταν ευρέως αναγνωρισμένος άγιος και τιμάται στις 14 Φεβρουαρίου. Από τον Μεσαίωνα συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης, καθώς μέρος των λειψάνων του βρίσκεται στην Καρμελιτική Εκκλησία Γουαιτφράιαρ Στριτ στο Δουβλίνο. Μία εκκλησία στην οποία οι πιστοί προσκυνούσαν -ιδιαίτερα στις 14 Φεβρουαρίου- ψάχνοντας την αληθινή αγάπη. Εξάλλου, ήδη από τον Μεσαίωνα άκμαζε ο ιπποτικός έρωτας, συμβάλλοντας δυναμικά στην εγκαθίδρυση του “ρομαντικού” νοήματος της ημέρας.

Δεν γίνεται Άγιος Βαλεντίνος χωρίς μουσική! Άκουσε την παρακάτω playlist, για να μπεις στο mood της ημέρας!

Σήμερα, ωστόσο, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει πάρει μία πιο εμπορική μορφή. Οριακά έναν μήνα πριν την “μεγάλη” αυτή μέρα, οι πάντες μας προετοιμάζουν με λίστες ατελείωτες για το τί πρέπει και τί δεν πρέπει να κάνουμε. Αντικείμενα και φαγητά αλλάζουν μορφή μόνο για τώρα και όλα βάφονται με κόκκινο χρώμα. Κόκκινο όχι πασχαλιάτικο, το άλλο του έρωτα. Γενικά, είναι σαν όλα να έχουν να κάνουν με τα χρήματα. Μια πλήρης εμπορευματοποίηση ενός όμορφου κατά τα άλλα σκοπού και ενός ακόμα πιο αγνού συναισθήματος.

άγιος βαλεντίνος
Φωτογραφία της Αννέτας Ράνου ( __annetaa)

Τί κάνουμε, όμως, όταν θέλουμε να γιορτάσουμε τον έρωτα, αλλά δεν μας εκφράζει η διάσταση που έχει πάρει;

Αρχικά, κάθε μέρα είναι γιορτή, όταν είσαι ερωτευμένος (καλά, όχι κι έτσι, αλλά κατάλαβες…). Δεν είναι υποχρεωτικό, ωστόσο, να πάρεις δώρο στ@ αγαπημέν@ σου εκείνη την μέρα ή να οργανώσεις το τέλειο δείπνο ή ραντεβού. Οι εκφάνσεις του έρωτα είναι πολλές και δεν έχουν όλες -ή και καμία- να κάνουν με τα υλικά αγαθά ή με μία συγκεκριμένη ημερομηνία. Σημασία έχει ό,τι κάνουμε να γίνεται επειδή πραγματικά το θέλουμε και όχι επειδή μας το επέβαλε μια διαφήμιση και ένα κοινωνικό “πρέπει”.

Το νόημα της όλης γιορτής, στην τελική, είναι, να τιμάς και να σε τιμά ο άνθρωπος που έχετε επιλέξει να είστε μαζί. Είναι μια καλή ευκαιρία να το ζήσετε λίγο παραπάνω εκείνη την ημέρα. Επομένως, αν επιλέξεις να γιορτάσεις στις 14 Φεβρουαρίου, κάνε το όπως εσύ θέλεις. Αν πάλι, επιλέξεις να μην γιορτάσεις, τουλάχιστον μην γίνεις σπαστικός (♥) στους γύρω σου!

Τί σημαίνει, όμως, για σένα ο Άγιος Βαλεντίνος;

Διάβασε περισσότερα για τον Άγιο Βαλεντίνο

Δύο σειρές για τον πραγματικό έρωτα

Το άρθρο έγραψαν οι: Λίνα Νάκα και Βάσω Μάγου

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...