Ολιστικό Μασάζ, συνέντευξη από την Εύη Λιάλιου

Σπυριδούλα Παυλίδου

Σπυριδούλα Παυλίδου

Λένε πως όταν κάνεις κάτι που αγαπάς, μεταδίδεις την αγάπη σου για αυτό και στους άλλους. Αυτό ένοιωσα συζητώντας με την Εύη Λιάλιου, η οποία πρόθυμα μιλά για την δική της αγάπη, το Ολιστικό Μασάζ και εξηγεί πώς άλλαξε η ζωή της ασκώντας αυτή τη ξεχωριστή τέχνη. Τα λόγια της ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα!

Αρχικά, πες μας ποια είσαι; Με τι ασχολείσαι; 

Ονομάζομαι Λιάλιου Εύη και γεννήθηκα στην Κοζάνη την άνοιξη του 1993, όπου παραμένω και εργάζομαι ως ολιστική θεραπεύτρια από το 2019. Αρχικά, σπούδασα στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας. Τελειώνοντας, όμως, τις σπουδές μου ανακάλυψα ότι ο δρόμος μου ήταν άλλος. Μια περιπέτεια που πέρασα με την υγεία μου ήταν η αφορμή να γνωρίσω τον κόσμο της μάλαξης και τα μοναδικά της οφέλη για τον οργανισμό, το σώμα και τη ψυχολογία. Η περιπέτεια αυτή με οδήγησε στο να σπουδάσω σε μια ακαδημία στην Θεσσαλονίκη που έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση και εφαρμογή των εναλλακτικών, συμπληρωματικών και ολιστικών μεθόδων θεραπευτικής. Ο τομέας με τον οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ  είναι αυτός της ολιστικής μάλαξης. Από το 2016 εκπαιδεύομαι σε διάφορα είδη μάλαξης, όπως η ολιστική, η μυοχαλαρωτική, η αθλητική, το λεμφικό drainage και η μάλαξη βαθέως ιστού.  Η εκπαίδευση μου, βέβαια, συνεχίζεται, γιατί το σώμα και η ψυχή του ανθρώπου δεν σταματούν ποτέ να σου κινούν το ενδιαφέρον.

Τι είναι το Ολιστικό Μασάζ ;

Το Ολιστικό Μασάζ αποτελεί την πιο ευρεία και ευέλικτη προσέγγιση μασάζ στο χώρο της μάλαξης. Μία συνεδρία  είναι μοναδική και ποτέ δεν επαναλαμβάνεται  δεύτερη φορά. Αυτό γιατί οι ανάγκες στη ζωή ενός ανθρώπου αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες και τις καταστάσεις που βιώνει κάθε στιγμή της ζωής του. Το Ολιστικό Μασάζ βασίζεται στον συνδυασμό διαφορετικών συστημάτων, μεθόδων και τεχνικών μάλαξης που αποτελούν την ‘’σπονδυλική στήλη’’ του και είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται  ανάλογα κάθε φορά με τις ανάγκες και τα όρια του θεραπευόμενου.

Τι προσφέρει το Ολιστικό Μασάζ; Γιατί κανείς πρέπει να κάνει;

Το Ολιστικό Μασάζ προσαρμόζεται κάθε φορά από τον θεραπευτή, έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες του θεραπευόμενου. Όπως ανέφερα, κάθε είδος έχει κοινά και ξεχωριστά οφέλη. Η μάλαξη είναι άγγιγμα και το άγγιγμα είναι βάλσαμο τόσο για το σώμα όσο και για τη ψυχή… Το Ολιστικό Μασάζ απομακρύνει την ένταση από το σώμα, προσφέρει χαλάρωση των μυών, ανακουφίζει τον χρόνιο μυϊκό πόνο, επαναφέρει το εύρος της κίνησης σε φυσιολογικά επίπεδα αυξάνοντας την ελαστικότητα των μυών και βελτιώνοντας τη στάση του σώματος, τονώνει τον οργανισμό σε καταστάσεις σωματικής και μυϊκής αδυναμίας. Επίσης, βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση του άγχους, του στρες και της αϋπνίας, ανακουφίζει από πονοκεφάλους και ημικρανίες, προσφέρει σωματική υγεία και ευεξία ισορροπώντας το νευρικό σύστημα. Πολύ σημαντικό είναι και για την αύξηση των αθλητικών επιδόσεων και την μείωση των πιθανοτήτων τραυματισμών ή την αποκατάστασή των μυών από τραυματισμούς.

Χρειάζονται και γνώσεις ιατρικού ενδιαφέροντος, π.χ. ανατομίας, ειδικής άθλησης;

Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τεχνικές μάλαξης, αλλά είναι εξίσου σημαντικό το πότε και το που πρέπει να τις εφαρμόζεις. Αυτό προϋποθέτει σίγουρα τη γνώση της ανατομίας και της συμπεριφοράς ενός υγιούς σώματος. Όσο για την ειδική άθληση, είναι καλό να έχεις κάποια επίγνωση, αλλά εάν δεν έχεις ειδικευτεί σε αυτό πέρα από κάποιες διατάσεις και κάποια ανοίγματα δεν μπορείς να προτείνεις κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενημερώσεις πως αυτό θα  ήταν καλύτερο να συζητηθεί με κάποιον ειδικό στον τομέα της άθλησης και πως ο συνδυασμός άθλησης και μάλαξης δίνει υπέροχα αποτελέσματα, τόσο στην λειτουργία του σώματος, όσο και στην βελτίωση της ψυχολογίας. 

Κάποιος που κάνει μασάζ πρέπει να έχει γνώσεις ειδικών τεχνικών για να μην καταπονείται ο ίδιος;

Ναι βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι όταν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με τον κλάδο  της μάλαξης, θα πρέπει να γνωρίζει πως πρέπει να φροντίζει τον εαυτό του και τον θεραπευόμενό του, αλλά και τα εργαλεία και τον χώρο στον οποίο πραγματοποιεί τις συνεδρίες του. Μία συνεδρία δεν ξεκινάει όταν μπει ο θεραπευόμενος  στον χώρο, αλλά με την προετοιμασία. Είναι απαραίτητο ο θεραπευτής να είναι περιποιημένος, καθαρός και απλός, χωρίς υπερβολές στην ένδυση του. Είναι εξίσου απαραίτητο να έχει κάνει το σωστό ζέσταμα στα χέρια του και στο σώμα του, ώστε οι μύες του να είναι σωστά προετοιμασμένοι  και να μην καταπονηθούν. 

Τι άλλο χρειάζεται σε συνδυασμό με ένα καλό μασάζ; 

Ο χώρος και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι καθαρά και να μυρίζουν φρεσκάδα, όπως και ο φωτισμός να είναι χαμηλός για να προκαλεί ηρεμία. Με αυτό τον τρόπο, προετοιμάζεις τον θεραπευόμενο στο ότι ο χώρος είναι έτοιμος να τον υποδεχτεί και στο ότι ήρθε η στιγμή να χαλαρώσει και να αφιερώσει μια συνεδρία μόνο για τον εαυτό του, να ξεφύγει από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει για να μπορέσεις να τον γνωρίσεις, είναι να κάνεις μια συζήτηση μαζί του για το τι τον απασχολεί, επίσης να του πάρεις το ιστορικό υγείας του. Έπειτα, η ώρα της απόλαυσης ξεκινά. Από την στιγμή που ο θεραπευόμενος ξαπλώσει στο κρεβάτι του μασάζ, θα πρέπει να νιώθει άνετα και θα πρέπει να ενημερώνεται ότι όλες οι κινήσεις και οι τεχνικές που θα χρειαστούν θα είναι προσαρμοσμένες με βάση τα δικά του όρια. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είναι σε επικοινωνία με τον θεραπευτή λέγοντάς του ό,τι αισθάνεται. Έτσι, ξεκινώντας με μια βαθιά ανάσα, έρχεται η απόλαυση της στιγμής.

Εσύ εργάζεσαι τώρα;

Ναι, εργάζομαι σε έναν χώρο που διαμόρφωσα στην Κοζάνη, “Το κέντρο χαλάρωσης και ευεξίας”, και έτσι έχω την ευκαιρία να γνωρίζω όλο και περισσότερα πράγματα για αυτό που αγαπώ. Μ’ αρέσει να εξελίσσομαι και να βοηθάω τον κόσμο. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και το ινστιτούτο είναι πλέον σαν σπίτι μου. 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς νιώθεις όταν κάνεις μασάζ σε κάποιον;

Το μασάζ για εμένα είναι  μια έκρηξη συναισθημάτων! Είναι μαγικό το πως μπορεί κάποιος να νιώσει με το σωστό άγγιγμα. Η μαγεία βρίσκεται στο ότι ενώ μπορεί να αγγίζεις έναν μυ, για παράδειγμα της πλάτης, που θεωρητικά μπορεί να είναι για όλους το ίδιο και να εφαρμόζεις τις ίδιες τεχνικές, ξαφνικά συνειδητοποιείς πως κάθε φορά είναι όλα διαφορετικά. Κάθε άνθρωπος, κάθε σώμα, κάθε συνεδρία είναι όλα κάθε φορά διαφορετικά, γιατί τα όρια κάθε ανθρώπου τα συναισθήματα του οι συνθήκες στην καθημερινότητα του αλλάζουν. Το ίδιο σώμα σε μια άλλη συνεδρία θα έχει να σου δώσει άλλες πληροφορίες και θα έχει διαφορετικές ανάγκες κάθε φορά. Το να μπορώ να προσφέρω σε κάποιον ανακούφιση και ξεκούραση ανακουφίζει και ξεκουράζει εμένα την ίδια. Βρείτε χρόνο για να φροντίσετε τους εαυτούς σας! Γιατί αν δεν το κάνετε εσείς, δεν θα το κάνει κανείς άλλος και να θυμάστε πως η θεραπεία ξεκινάει από την πρόθεση! 

Η εμπειρία της συνέντευξης με την Εύη ήταν πραγματικά μοναδική, είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει αυτό που κάνει και εμπνέει τον άλλο. Το Μασάζ δεν είναι πολυτέλεια, είναι τρόπος να προσέξουμε και να φροντίσουμε το σώμα, τον ψυχισμό και γενικότερα την υγεία μας. Την ευχαριστούμε πολύ και χαιρόμαστε που μοιράστηκε την όμορφη αυτή αλήθεια μαζί μας!

 

Facebook: Εύη Λιάλιου, Κέντρο χαλάρωσης και ευεξίας       

Instagram: evi_lialiou, kentro_xalarosis_k_euexias

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...