Και ναι…έφτασε και πάλι αυτή η στιγμή. Θυμάσαι που έλεγες ότι θα ξεκινήσεις διάβασμα από νωρίς αυτή τη φορά και θα είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις της σχολής σου; Μην αγχώνεσαι, όλοι τα ίδια λέγαμε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να μας πιάνει πανικός, ούτε να τρελαινόμαστε μόνο και στην ιδέα των εξετάσεων. Παρακάτω βρίσκονται κάποια tips για το πώς να επιβιώσεις και να πετύχεις στην εξεταστική μέσω καλών συνηθειών, προετοιμασίας και φροντίδας του εαυτού σου.
#1 Οργανώσου.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις σε τάξη τις προτεραιότητές σου. Ποιό μάθημα δίνεις πρώτο; Πόσο έχεις εντρυφήσει σε αυτό; Είναι από τα πιο “εύκολα” ή από τα πιο δύσκολα μαθήματα; Καλό θα ήταν να ξεκινήσεις από το μάθημα που σε προβληματίζει περισσότερο και να συλλέξεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες που θα σου είναι χρήσιμες για τη μελέτη (σημειώσεις από συμφοιτητές, έξτρα υλικό από καθηγητές). Ξεκίνα να διαβάζεις και να θυμάσαι πάντα ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Μετά, όλα κυλούν πιο ομαλά…
#2 Πάλεψε την αναβλητικότητά σου.
Γνωρίζω καλά το πόσο δελεαστική είναι η τηλεόραση, το λαπτοπ σου, το κινητό σου, οι βόλτες με φίλους την περίοδο της εξεταστικής. Ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού φαντάζουν πιο ευχάριστες σε σχέση με τα βιβλία και τις σημειώσεις που σε περιμένουν και σε κοιτούν επίμονα πάνω στο θρανίο σου. Μην αφήνεις όμως τις μέρες να περνούν και σίγουρα μην ξεκινάς το διάβασμα το βράδυ πριν την εξέταση. Και άσε τις δικαιολογίες του τύπου “λειτουργώ καλύτερα υπό πίεση”. Είναι πολύ καλύτερο να διαβάζεις καθημερινά και να διατηρείς πρόγραμμα, διότι δε θα αγχωθείς τόσο, θα αφομοιώσεις καλύτερα και πιο ουσιαστικά τις πληροφορίες και στο τέλος θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα.
#3 Χρησιμοποίησε τεχνικές.
Καλά όλα αυτά, αλλά σίγουρα χρειάζεσαι και πιο πρακτικές συμβουλές και μεθόδους που μπορείς να ακολουθήσεις. Προσωπικά, βρίσκω πολύ βοηθητική τη μέθοδο Pomodoro. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, βάζεις ένα χρονόμετρο (25 λεπτών) και μέσα σε αυτό το διάστημα διαβάζεις απερίσπαστα. Με τη λήξη του χρονομέτρου, κάνεις ένα πεντάλεπτο διάλειμμα. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία 4 φορές και έπειτα κάνεις ένα μεγάλο διάλειμμα (15-20 λεπτά). Σε αυτό το διάλειμμα, εγώ επιλέγω να φάω ένα σνακ (εξάλλου χρειαζόμαστε ενέργεια για να αποδώσουμε!).
Άλλη τεχνική, που θεωρώ πως φέρνει αποτελέσματα είναι το να γράφεις τα πιο σημαντικά από το κάθε κεφάλαιο που μελετάς, να κάνεις σχεδιαγράμματα, και στο τέλος να προσπαθείς να τα “διδάξεις” σε κάποιον. Επειδή γνωρίζω πως τα αδέρφια σου ή οι φίλοι σου βαριούνται αφάνταστα να σου “κρατάνε το βιβλίο”, μπορείς να να τα ηχογραφείς και μετά να τα ακούς, ώστε να καταλάβεις τις ελλείψεις σου και να τις καλύψεις. Τέλος, τα μικρά διαλείμματα μπορεί να αποβούν άκρως βοηθητικά στη διατήρηση της προσοχής σου και είναι απαραίτητα ώστε να μην εξαντλείς τον οργανισμό σου.
#4 Ξεκουράσου και φάε σωστά!
Έχει μεγάλη σημασία να κοιμάσαι καλά και να τρως σωστά. Ο ύπνος είναι αποδεδειγμένα πολύ σημαντικός και μας βοηθά να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να κοιμάσαι 6-8 ώρες, ώστε να μπορέσεις να αποδώσεις και να είσαι ξεκούραστος. Όσο για το φαγητό… Προσπάθησε να τρως ολοκληρωμένα γεύματα, που έχουν μια κάποια διατροφική αξία (όχι σουβλάκια κάθε μέρα).
Ορισμένες τροφές με θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου είναι: ξηροί καρποί,αυγά (ολόκληρα, όχι μόνο τα ασπράδια), μούρα, εσπεριδοειδή (στύψε λίγα πορτοκάλια), αβοκάντο (τελικά, δεν είναι χρήσιμα μόνο για trendy brunches). Επίσης, μην βγάζεις τη μέρα σου με 7 καφέδες. Η καφεΐνη σίγουρα βοηθάει να ξυπνήσουμε (δε ξεκινάει η μέρα χωρίς καφέ), αλλά θεωρώ πως στους δύο καφέδες είμαστε εντάξει. Πάνω από δύο είναι υπερβολή και δημιουργεί νευρικότητα και υπερδιέγερση.
#5 Θυμήσου γιατί διαβάζεις.
Είναι σημαντικό να έχεις πάντα έναν μακροπρόθεσμο στόχο στο μυαλό σου. Τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί για να διαβάζεις; Είναι η θέλησή σου να πετύχεις και να γίνεις κάποια στιγμή ένας καταξιωμένος επαγγελματίας στον τομέα σου; Θέλεις να πάρεις το πτυχίο σου και μετά να κάνεις ένα μεταπτυχιακό που θα σε οδηγήσει σε αυτό με το οποίο θες να ασχοληθείς πραγματικά; Είναι η καλύτερη ζωή που θα προσφέρεις στον εαυτό σου και στην οικογένειά σου; Μήπως είναι όλα αυτά μαζί; Βρες το εσωτερικό σου κίνητρο και θα δεις πως το διάβασμα δε θα φαντάζει πια ως μια απλή αγγαρεία, αλλά ως δίοδος στο μονοπάτι της επιτυχίας σου.
Γνωρίζω πως είναι κάπως δύσκολο το να μπορέσεις να διατηρήσεις ένα πρόγραμμα και να λειτουργείς με χρονοδιαγράμματα που σου υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνεις μετά. Αν το δοκιμάσεις όμως, θα με θυμηθείς. Ειδικά στην περίοδο της εξεταστικής που ο χρόνος σε πιέζει και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Πάρε μια βαθιά ανάσα και μη ξεχνάς ότι όλοι τα ίδια περνάμε αυτόν τον καιρό. Με σωστή οργάνωση, θέληση και φυσικά, διαλείμματα για ξεκούραση, θα τα καταφέρεις!