Ναι, είμαι μια nap influencer

Picture of Δήμητρα Κανδύλα

Δήμητρα Κανδύλα

Ναι, είμαι μια nap influencer. Μπορείς δηλαδή να το πεις κι έτσι χωρίς να ρωτήσεις καν το γιατί! Όχι γιατί δεν θέλω τον προβληματισμό σου, αλλά γιατί θα στο απαντήσω εδώ και τώρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου.

«Παιδιά, έβγαλα Γ λυκείου πανελλαδικές με μεσημεριανά naps!»

Εγώ

Αν ξέρεις κάτι μοναδικό για εμένα, είναι αυτό. Το λέω με κάθε ευκαιρία, χαρά και ενθουσιασμό, γιατί μπορεί μικρή να έκανα το μεγάλο λάθος του να κλαίω και να οδύρομαι για να μην πάρω τον μεσημεριανό μου υπνάκο (συγγνώμη μαμά, μπαμπά, αδέλφια και γείτονες) όμως έμαθα από τα λάθη μου.

nap
Επίσης εγώ.

Σύμφωνα με το αγγλοελληνικό λεξικό ως nap ορίζεται ο ελαφρύς ύπνος, ο υπνάκος, η σιέστα και παρότι όχι απαραίτητο για να επιβιώσεις βιολογικά, θεωρείται οριακά αναγκαίο για να επιβιώσεις στην καθημερινότητα σήμερα. Μάλιστα, έρευνες έχουν αποδείξει πόσο ευεργετική είναι αυτή η μεσημεριάτικη ξεκούραση για τους ενήλικες, κι όχι μόνο για τα παιδιά.

Για όσους δεν πείθονται από το influencing μου, ορίστε και κάποια από τα πλεονεκτήματα του nap σε καθημερινή βάση:

  • Χαλάρωση.
  • Αναπληρώνει τις ώρες ύπνου σε περίπτωση ξενυχτιού.
  • Μειώνει την υπνηλία μέσα στην ημέρα.
  • Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τα επίεπεδα ενέργειάς.
  • Αυξάνει την επίδοση στην πρόσληψη γνώσης και την απόδοση.
  • Για τους εργαζόμενους με βάρδιες, τα naps βοηθάν στην εγρήγορση και τα αντανακλαστικά, στον χρόνο αντίδρασης.
nap
Τα περισσότερα άτομα μετά τους υπνάκους.

«Ναι αλλά αν πέσω να κοιμηθώ με πλακώνει το πάπλωμα και μετά νιώθω σαν zombie.»

Κάποι@

Δικαιολογημένη η αντίδραση σου και ευπρόσδεκτη η εμπειρία σου, όμως πάμε να δούμε μαζί πόση ώρα είναι ωφέλιμος ο υπνάκος.

Μια σιέστα μπορεί να διαρκέσει από 10 έως και 90 λεπτά, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Οι έρευνες λένε πως το εικοσάλεπτο nap είναι το πιο ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού προσφέρει τόση όση ξεκούραση και energy boost, χωρίς όμως να πέσεις σε βαθύ ύπνο και χαθείς στα μονοπάτια του λήθαργου.

Τα επικίνδυνα, τα κουραστικά, αντί για ξεκουραστικά naps, είναι εκείνα που κρατούν γύρω στο σαραντάλεπτο αφού ξυπνάς πάνω “στον ύπνο των αργών κυμάτων” (slow wave sleep), δηλαδή στον βαθύ ύπνο και γι’ αυτό μπορεί να έχεις μετά μια κάποια ανησυχία, υπνηλία ή και αποπροσανατολισμό, την λεγόμενη θολούρα. Παρόλ’ αυτά τα μεγάλα naps της μία και μιάμιση ώρας δίνουν αρκετό χρόνο για να περάσεις στο slow wave sleep, αλλά και να ξυπνήσεις πιο μαλακά προσφέροντάς σου παράλληλα εγρήγορση.

Το κεφάλαιο των power naps!

Τα γνωστά σε όλ@ μας power naps διαρκούν 10 έως 30 λεπτά και είναι όσο-όσο, αφού σου δίνουν τα πλεονεκτήματα ενός υπνάκου όμως δεν τρώνε τόση ώρα από την ημέρα σου. Προσωπικά, βρίσκω πολύ δύσκολο το power nap και συνήθως το τραβάω μέχρι να πιάσει looong nap, γι’ αυτόν τον λόγο ας δούμε κάποια tips για το σωστό, το γρήγορο το nap.

  1. Βάλε ξυπνητήρι! (Extra tip: Πιο αποτελεσματικό είναι να είναι τέρμα η ένταση και εκνευριστικός ο ήχος)
  2. Πάρε τη σιέστα σου σχετικά νωρίς το μεσημέρι για να μην εμποδίσει τον βραδινό σου ύπνο.
  3. Set the vibe right! Δημιούργησε ένα περιβάλλον ήσυχο, ήρεμο και βολικό για εσένα. Αν σε βοηθάει μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μάσκα ήχου, να χαμηλώσεις τα παντζούρια ή και να βάλεις ωτοασπίδες (με προϋπόθεση ότι αφήνουν περιθώριο να ακούσεις το Βήμα 1!)

Προσοχή! Τα naps δεν είναι υποκατάστατα του κανονικού, βραδινού ύπνου αλλά και ούτε λύση σε χρόνια προβλήματα αϋπνίας.

Μετά από 5 πετυχημένα μου χρόνια ως nap influencer (!!!) έχω διαπιστώσει πόση χαλάρωση, ηρεμία και ξεκούραση μου προσφέρει αυτό το διάλειμμα μέσα στην ημέρα μου. Ειδικά σε συνθήκες όπως οι πανελλαδικές, η καθημερινή εργασία, η φοιτητική ζωή, όπως θες πες το, έστω κάποια λίγη ώρα μέσα στην ημέρα που να μπορείς να ξαπλώσεις, να αράξεις, να κλείσεις λίγο τα μάτια σου μπορεί και να φέρει εμφανή αποτελέσματα, ενεργητικότητα και ζωηράδα στην ρουτίνα! Ίσως κάπως έτσι πρέπει να επαναστατήσουμε στους μικρούς μας εαυτούς και να ανακαλύψουμε πλέον πως απολαμβάνουμε τον ύπνο σωστά και ολοκληρωτικά.

Ναι, είμαι μια nap influencer. Μπορείς δηλαδή να το πεις κι έτσι χωρίς να ρωτήσεις καν το γιατί! Όχι γιατί δεν θέλω τον προβληματισμό σου, αλλά γιατί θα στο απαντήσω εδώ και τώρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου.
Όλ@ μας μετά από αυτό το άρθρο.

Πηγές:

The Benefits of Napping

Should You Take Power Naps?

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...