Μινιμαλισμός: Και γιατί τον κάνεις λάθος

Picture of Νατάσα Μαραγκού

Νατάσα Μαραγκού

Μετά από την επική σειρά της Marie Kondo “Tidying Up” το διαδίκτυο κατακλίστηκε από περιεχόμενο σχετικά με τον μινιμαλισμό. Ακόμη και σήμερα, πάνω από ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα της σειράς, βλέπουμε συνεχώς νέα βίντεο με decluttering sessions, πώς να τα κάνεις σωστά ή ποια αντικείμενα πρέπει να απορρίψεις από την ζωή σου. Όλα ωραία… Aλλά τί είναι αυτό που πάει λάθος με την συγκεκριμένη πρακτική;

Αρχικά, πρέπει να ορίσουμε τον μινιμαλισμό, όχι ως αισθητική ή ρεύμα της τέχνης, αλλά ως τρόπο σκέψης, από όπου και ξεκίνησε. O μινιμαλισμός είναι μια θεωρία, η οποία σε βοηθά να κατανοήσεις ποια πράγματα, υλικά ή άυλα, προσθέτουν νόημα στη ζωή σου και την κάνουν καλύτερη. Και πώς συνδέεται αυτό με τις εκκαθαρίσεις αντικειμένων; Με το να αφαιρείς τα περιττά αντικείμενα από την ζωή σου, τα οποία ποικίλουν από άτομο σε άτομο, δημιουργείς περισσότερο χώρο για να απολαύσεις αυτά τα οποία είναι πραγματικά σημαντικά για σένα.

Πού είναι το πρόβλημα με τις εκκαθαρίσεις; Εκ πρώτης όψεως, πουθενά. Είναι ουσιώδες να απορρίπτουμε πράγματα, και πάλι υλικά ή άυλα, τα οποία δεν κάνουν την ζωή μας καλύτερη και απλώς… Υπάρχουν στο χώρο ή στο μυαλό μας. Ωστόσο, η συνεχής εκκαθάριση και οργάνωση των αντικειμένων, καθίσταται εθιστική για πολλά άτομα. Ορισμένοι, αρχίζουν να αισθάνονται άβολα λόγω του μινιμαλισμού. Άλλωστε, όταν έχεις κρατήσει μόνο τα απολύτως απαραίτητα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να ξεφορτωθείς.

Με τον ίδιο τρόπο που τα ψώνια μετατρέπονται σε εθισμό ή/και σε μηχανισμό αντιμετώπισης προβλημάτων, το ίδιο μπορεί να συμβεί και τις συναπτές εκκαθαρίσεις των αποκτημάτων μας. Δεν λείπουν, μάλιστα, και τα άτομα τα οποία ξεφορτώνονται τα πάντα, με σκοπό να αποκτήσουν εκ νέου τα ίδια ή παρόμοια αντικείμενα, επιστρέφοντας στην αγορά αντικειμένων για να καλύψουν τον κενό χώρο: Είτε βρίσκεται στο σπίτι τους είτε μέσα τους.

Photo by Samantha Gades on Unsplash

Αλλά ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να εφαρμόσει κανείς τον μινιμαλισμό;

Ο πρώτος τρόπος να μην σε κάνουν κουμάντο τα υπάρχοντά σου είναι το να σταματήσεις την εισροή νέων αντικειμένων στον χώρο σου. Μην αγοράζεις αντικείμενα που δεν σου χρειάζονται, αλλά βρες λύση στα προβλήματα με τα αντικείμενα που βρίσκονται ήδη στην ιδιοκτησία σου. Αν κάποιος θέλει να σου κάνει ένα δώρο, αντί να σου χαρίσει κάτι που δεν χρειάζεσαι ή δεν σου αρέσει, δώσε του συμβουλές για το τί να σου πάρει ή ζήτα μια δωροκάρτα ή, αν υπάρχει αυτή η οικειότητα, χρήματα για να αγοράσεις κάτι που να επιθυμείς πραγματικά.

Ένα καλό tip για το τελευταίο ενδεχόμενο είναι να πεις πως μαζεύεις χρήματα για ένα ταξίδι, οπότε θα είχε για σένα μεγαλύτερη αξία να “χρηματοδοτήσουν” εν μέρει το ταξίδι σου, από το να σου αγοράσουν ένα ακόμη μπλουζάκι. Ασε που μπορείς όντως να μαζεύεις για ταξίδι.

Photo by Sarah Dorweiler on Unsplash

Η δεύτερη, και κυριότερη, συμβουλή, είναι να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου. Ο καθένας έχει την δική του, ξεχωριστή εμπειρία του μινιμαλισμού. Το βασικό, όμως, είναι να κατανοήσεις ότι η απόκτηση περισσότερων αντικειμένων δεν φέρνει την ευτυχία, αλλά και να μάθεις να εκτιμάς τα υπάρχοντα που έχεις ήδη. Αντί να προσθέσεις ένα ακόμη βιβλίο στη συλλογή σου, διάβασε κάποιο από την στοίβα όσων έχεις αγοράσει χωρίς να διαβάσεις ακόμη. Πώς ωφελεί την γκαρνταρόμπα σου ένα ακόμη μπλε τζιν όταν έχεις ήδη 35; Αξιοποίησε τους πόρους που βρίσκονται ήδη στην κατοχή σου!

Ο μινιμαλισμός, ως άποψη, και το ταξίδι με γνώμονα την άποψη αυτή είναι διαφορετικό για όλους, αφού ο καθένας ορίζει τον δικό του μινιμαλισμό. Μπορείς να έχεις ένα ζευγάρι πιζάμες και δεκάδες βιβλία, αν αυτή η αναλογία αντικειμένων σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ηρεμία. Καλό είναι, όμως, να θυμάσαι να μην κάνεις τον μινιμαλισμό… Ανάποδα.

Σε ενδιαφέρει περιεχόμενο για τον μινιμαλισμό; Δες αυτά!

Should you ever STOP Declutterin? MINIMALISM Mindset

What Does an “Eco-Minimalist” Think of Marie Kondo??? | How to Declutter Sustainably

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...