Μαλβίνα Kάραλη: Μία ιδιοφυής προσωπικότητα που στιγμάτισε τα ελληνικά μέσα

Picture of Ελισάβετ Χρυσανθάκη

Ελισάβετ Χρυσανθάκη

Η Μαλβίνα Κάραλη (πραγματικό όνομα: Μαρία – Ελένη Σακκά), γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1952 και αποτέλεσε μία από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από τα ελληνικά μέσα, αλλά και από την ίδια την Ελλάδα γενικότερα. Στα μαθητικά της χρόνια υπήρξε σπουδάστρια του Αρσακείου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αδερφού της σε μία τηλεοπτική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, δεν ολοκλήρωσε τη φοίτησή της. Αργότερα, ταξίδεψε στο Παρίσι όπου και σπούδασε κυβερνητική.

Η Μαλβίνα Κάραλη (πραγματικό όνομα: Μαρία - Ελένη Σακκά), γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1952 και αποτέλεσε μία από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από τα ελληνικά μέσα, αλλά και από την ίδια την Ελλάδα γενικότερα. Στα μαθητικά της χρόνια υπήρξε σπουδάστρια του Αρσακείου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αδερφού της σε μία τηλεοπτική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, δεν ολοκλήρωσε τη φοίτησή της. Αργότερα, ταξίδεψε στο Παρίσι όπου και σπούδασε κυβερνητική.

Η Μαβίνα Κάραλη σε παιδική ηλικία, με το χαρακτηριστικό της βλέμμα, που ατένιζε πάντα το άπιαστο και έβλεπε πέρα από τα στενά όρια της τότε ελληνικής κοινωνίας.

 

Η διαδρομή της στο χώρο των ελληνικών media ξεκίνησε το 1976, όταν εργάστηκε αρχικά σαν δημοσιογράφος στις εφημερίδες Απογευματινή και Ελευθεροτυπία και στη συνέχεια ως κειμενογράφος  και αρθρογράφος στα περιοδικά Φαντάζιο, Κλικ, Επίκαιρα, Γυναίκα κ.ά. Όντας, ανέκαθεν, ανήσυχο πνεύμα, ασχολήθηκε επίσης με το ραδιόφωνο και τη σεναριογραφία, αποσπώντας και διάφορα κρατικά βραβεία για τις ταινίες της. Το 1988, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στους τηλεοπτικούς δέκτες μέσα από το κανάλι της ΕΡΤ και την εκπομπή Οι νότες και τα λόγια. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για μια εκπομπή μουσικού χαρακτήρα με συνεντεύξεις από καταξιωμένους καλλιτέχνες, οι οποίες αποτελούν τηλεοπτικά κειμήλια μέχρι και σήμερα. Ακολούθησαν κι άλλες, ποικίλες και διαφορετικών ειδών εκπομπές και σε σταθμούς πέραν της κρατικής τηλεόρασης. Κάποιοι τίτλοι είναι το “Mea Culpa”, “Η πόλις εάλω”, “Το έγκλημα της Τρίτης” κ.α. Όλες τους είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Την αυθεντικότητα της Μαλβίνας και την πηγαία οξυδέρκεια της σκέψης της, η οποία έβρισκε απροετοίμαστους ακόμα και τους πιο υποψιασμένους. Η Μαλβίνα αγαπήθηκε ιδιαίτερα και για τη συγγραφική της παρουσία, καθώς τα βιβλία της “Έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες” , “Μαλβινέζικα“, αλλά και πολλά βιβλία μαγειρικής, την οποία λάτρευε, διαβάζονται μέχρι και σήμερα. Τα βιβλία της έχουν φανατικούς υποστηρικτές από άτομα της νέας γενιάς, η οποία, παρόλο που δυστυχώς δεν πρόλαβε να την γνωρίσει στην εποχή της, έχει λατρέψει την ευφυΐα και το ταμπεραμέντο της, που παραμένουν ζωντανά μέσα από το πολυσχιδές έργο που άφησε πίσω της.

https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2019/02/412j54g85h9.jpg

Φωτογραφία από την σατιρική εκπομπή Μαλβίνα Ρίχτεν που μεταδιδόταν το 1999 – 2000 από τη συχνότητα του STAR.

Όσον αφορά στην προσωπική της ζωή, έκανε τρεις γάμους και απέκτησε τρία παιδιά. Ο έρωτας, έπαιζε εξέχοντα ρόλο στη ζωή της και αποτελεί το κύριο θέμα σε πολλά από τα άρθρα και τα βιβλία της. Η Μαλβίνα θεωρούσε ότι δεν θα μπορούσε να είναι ο εαυτός της αν δεν ήταν ερωτευμένη. Ωστόσο, πίστευε ότι η καθημερινή συμβίωση με έναν άνθρωπο είναι ύποπτη και, γι’ αυτόν τον λόγο, έμενε πάντα σε διαφορετικά σπίτια από τους συντρόφους της.

https://www.anapnoes.gr/wp-content/uploads/2015/04/a46f37e83358ee5aba9c05f7028b2d6d.jpg

Ένα από τα πιο γνωστά αποφθέγματα της Μαλβίνας, που συνοψίζει την κοσμοθεωρία της για το μεγαλείο του έρωτα.

Η ανατρεπτική φύση και το ανεξέλεγκτο πάθος της για την αλήθεια και την γοητεία της τόλμης που αυτό περιέχει, είναι αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της. Ειδικότερα, το να παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου και να επιβιώνεις όπως ακριβώς ορίζει η φύση, είναι κάτι που εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους μέχρι και σήμερα. Αυτό που ίσως να την διακρίνει περισσότερο από όλους όσους έχουν περάσει από την ελληνική τηλεόραση είναι η εξαιρετική ευρυμάθειά της και η ικανότητα να χειρίζεται άψογα την ελληνική γλώσσα, ούτως ώστε να μπορεί να κυριαρχεί σε οποιαδήποτε συζήτηση. Η αυθεντικότητα του λόγου και το καυστικό χιούμορ της, την καθιστούν πάντα επίκαιρη, σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο και κοινωνική κατάσταση. Η ίδια είχε υποστηρίξει ότι: “Οι άνθρωποι όταν είναι να ξεπεραστούν, ξεπερνιούνται όπως οι μόδες”. Ωστόσο, κατόρθωσε να το ανατρέψει, τουλάχιστον, όσον αφορά τη δική της περίπτωση, και να αφήσει τη δική της προσωπική, ανεξίτηλη σφραγίδα στην αποστειρωμένη και συντηρητική τηλεοπτική πραγματικότητα της δεκαετίας του ’90. Η Μαλβίνα Κάραλη, έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιουνίου του 2002, σε ηλικία 50 ετών, νικημένη από τον καρκίνο.

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/06/malvina.jpg

 

Πηγές:

Μαλβίνα Κάραλη

Η Μαλβίνα Κάραλη και η πολεμοχαρής φυλή

 

 

 

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...