Θετική Ψυχολογία: Όταν η Ψυχολογία «το βλέπει θετικά»

Όταν ζητείται από έναν άνθρωπο να φέρει στο μυαλό του την εικόνα ενός ψυχολόγου, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, σκέφτεται έναν επαγγελματία που προσπαθεί να θεραπεύσει ένα άτομο, το οποίο ταλαιπωρείται από μια σειρά αρνητικών συμπτωμάτων, που μπορεί να φανερώνουν άγχος, κατάθλιψη και άλλες αρνητικές ψυχικές καταστάσεις. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας, έμφαση δίνεται στην εκδήλωση αυτών των αρνητικών συμπτωμάτων και στην εύρεση του καλύτερου τρόπου θεραπείας τους. Τί θα γινόταν, όμως, αν το σημείο εστίασης δεν ήταν πλέον η ψυχική δυσφορία και οι αδυναμίες, αλλά τα θετικά γνωρίσματα και η δύναμη του ατόμου που υποφέρει; Ο κλάδος της Θετικής Ψυχολογίας απαντά αυτό ακριβώς το ερώτημα.

Τί είναι η Θετική Ψυχολογία;

Η Θετική Ψυχολογία αναπτύχθηκε ως έννοια από τον Martin Seligman ο οποίος πρότεινε, αντί η επιστήμη της ψυχολογίας να επικεντρώνεται αποκλειστικά στα αρνητικά συμπτώματα και τις ψυχικές διαταραχές, να δώσει έμφαση στην καλλιέργεια των λεγόμενων θετικών συναισθημάτων, όπως είναι η χαρά και η ικανοποίηση και στην προαγωγή εκείνων των παραγόντων που μπορούν να οδηγήσουν στην ευζωία του ανθρώπου. Όπως έχει ειπωθεί από τους πρωτεργάτες του κινήματος: «Αν η ψυχολογία συνεχίσει να ασχολείται με την αρρώστια και το αρνητικό, τότε θα καταλήξει να είναι μια άρρωστη επιστήμη».  Με άλλα λόγια, στόχος του συγκεκριμένου κινήματος, είναι να  βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν πιο ικανοί και ευτυχισμένοι, μέσα από τον εντοπισμό των αρετών, των ταλέντων και της προσωπικής τους δύναμης.

Ταυτόχρονα, έμφαση δίνεται σε θετικές εμπειρίες που το άτομο έχει αποκομίσει, για παράδειγμα ένα όμορφο ταξίδι που πήγε, αλλά και στα θετικά περιβάλλοντα που υπάρχουν στην ζωή του, όπως η παρέα των φίλων του. Οι θεωρητικοί της Θετικής Ψυχολογίας πρεσβεύουν πως τα θετικά στοιχεία της ζωής του ατόμου, είτε αυτά είναι ατομικά είτε βρίσκονται στο περιβάλλον του, έχουν μια ισχυρή θεραπευτική δράση και συμβάλουν στην οχύρωση του.

θετική ψυχολογία
Ψυχική Υγεία

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ως κίνημα, η Θετική Ψυχολογία δεν ταυτίζεται με την έννοια της Τοξικής Θετικότητας. Η δεύτερη, είναι μια προσπάθεια αφελούς αποφυγής του ψυχικού πόνου και των αρνητικών συναισθημάτων που αναπόφευκτα υπάρχουν στην ζωή, φράσεις όπως: «Έλα μην αγχώνεσαι καθόλου, όλα θα πάνε όπως τα θες», είναι οικίες στο αυτί όλων μας και είναι γνωστό πως δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στον άνθρωπο που υποφέρει ψυχικά.

Αντίθετα, η Θετική Ψυχολογία, αναγνωρίζει και επικυρώνει τον ψυχικό πόνο και προκειμένου να τον θεραπεύσει, εντοπίζει και καλλιεργεί τις δυνάμεις που το κάθε άτομο έχει μέσα του. Με άλλα λόγια, το άτομο διερωτάται: «Ποια είναι τα δυνατά μου χαρακτηριστικά που θα με βοηθήσουν να ξεπεράσω αυτό το πρόβλημα;» ή «Τί με έκανε να νιώσω όμορφα την τελευταία φορά που μου συνέβη κάτι τέτοιο»;

Ασκήσεις με άξονα την Θετική Ψυχολογία

Υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις βασισμένες στην Θετική Ψυχολογία που θα μπορούσαμε να κάνουμε, ώστε να αισθανθούμε όμορφα, όταν το έχουμε ανάγκη. Τα Τρία Καλά Πράγματα: Κάθε βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο καταγράφουμε τρία γεγονότα που μας προκάλεσαν θετικά συναισθήματα, μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως το χαμόγελο ενός φίλου μας. Η Επιστολή της Ευγνωμοσύνης: Γράφουμε ένα γράμμα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας σε ένα ή και σε περισσότερα άτομα που έχουν προσφέρει στην ζωή μας μια θετική νότα. Το Άλμπουμ των Ευτυχισμένων Στιγμών: Δημιουργούμε ένα άλμπουμ ή ένα κολλάζ με τις όμορφες αναμνήσεις μας, μπορούμε ακόμα κάτω από κάθε φωτογραφία ή ενθύμιο (π.χ. ένα εισιτήριο) να γράψουμε ένα μικρό κείμενο ή έναν τίτλο.

https://media.istockphoto.com/illustrations/lucky-unlucky-happy-and-sad-illustration-id1223606082?k=20&m=1223606082&s=612x612&w=0&h=1BF15S3JBloXyACsbzxrUIP0zrRCsKXAnMKwqBem_1U=
Θετικά Συναισθήματα

Τέλος, είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως τα αρνητικά συναισθήματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης μας και, συχνά, μας προστατεύουν και προσδίδουν νόημα στην ζωή μας. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να τα φοβόμαστε και να κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην παραγκωνίζουμε τα θετικά συναισθήματα, αλλά να προσπαθήσουμε να τα γνωρίσουμε καλύτερα και να τα δυναμώσουμε. Έτσι, θα βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην προσωπική μας ευημερία.

Πηγές

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...