Η τέχνη του να είσαι delusional και η πρακτική του σημασία

Μέσα από τους μπόλικους ξενόφερτους όρους που ακούμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά, σίγουρα το αυτί μας θα έχει πιάσει και τη μαγική λέξη “delulu”, delusional. Αποκλείεται, θα τολμήσω να πω, να μην έχεις μιλήσει για εκείνη την όμορφη κοπέλα ή εκείνο το ωραίο παιδί που συνάντησες στο λεωφορείο και στα σενάρια που έκανες για εσάς, κάποιος από την παρέα σου να μη σου είπε πως είσαι λιγάκι delulu. 

Αρχικά, ένα μικρό disclaimer, για να είμαστε σίγουροι πως καταλαβαινόμαστε όλοι μεταξύ μας. Εν έτει 2023, ο όρος delulu αποτελεί συντόμευση αργκό της αγγλικής λέξης delusional. Delusional, λοιπόν, είναι αυτός που έχει υπερβολικά ιδεαλιστικές πεποιθήσεις. Φαντασιώσεις θα έλεγε κανείς ̇ ιδέες που αιωρούνται του πέπλου του ρεαλισμού. 

delusional
Τη ζωγραφιά δημιούργησε η Αφροδίτη Πεχτελίδου

Προσωπικά, έχω να παραδεχτώ πως χρησιμοποιώ τον ορισμό delulu, όχι μόνο στο κομμάτι της επικοινωνίας, αλλά και στο πεδίο της πρακτικής. Έρχομαι να επεξηγήσω. Ρομαντικοποιώ τα πράγματα γύρω μου. Εφαρμόζω στον εαυτό μου ένα σύστημα ψευδαίσθησης, με ξεγελώ. Προσθέτω διαφορετικές οπτικές στο αρχικό μου mindset.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα. Περίοδος εξεταστικής. Τρομερό διάβασμα και κούραση, συνοδευόμενα από απογοήτευση. Είναι, επομένως, η φάση που ξεκινάω βιταμίνες και πείθω τον εαυτό μου, πως έτσι γίνομαι πιο έξυπνη. Επιστημονικά; Τρομερά λάθος. Ψυχολογικά; Σε πρώτο πλάνο, νιώθω λιγότερο απογοητευμένη και πλήρως ενθαρρυμένη. Believe it or not, γίνομαι πιο παραγωγική και έχω περισσότερη όρεξη. 

Ηθικό δίδαγμα; Being delusional is sometimes the solution. Όχι, όμως, μέχρι το σημείο όπου θα γίνουμε τελείως φαντασιόπληκτοι.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για να σας εισάγω στο κλίμα. Βαριέσαι να πας σχολή; Delusion πως μετά από αυτό το μάθημα θα γίνεις επιχειρηματίας. Δε θες να πλύνεις τα πιάτα που έχουν αράξει στον νεροχύτη σου περισσότερο απ’ ότι έχεις αράξει εσύ στον ίδιο σου τον καναπέ; Delusion πως καθαρίζοντας τα θα μπορούσε άνετα το επόμενο σου βήμα να είναι η καριέρα influencer με clean aesthetic. Δεν έχεις καμία όρεξη να βγεις με τους φίλους σου, γιατί τα παπλώματα σου σε καταπίνουν; Delusion πως αν δεν πας η απουσία σου θα γίνει πλήρως αισθητή και οι φίλοι σου θα περάσουν πολύ χειρότερα απ’ ό,τι άμα έβγαινες και εσύ μαζί τους.

Σίγουρα, κάποια από αυτά τα παραδείγματα αγγίζουν το πλέγμα του πλασματικού και η μετατροπή τους σε πραγματική πεποίθηση δεν θα ήταν συνετή. Εντούτοις, η χαρά που μας προσφέρουν συνειδητά αυτές οι σκέψεις εμπίπτουν σε ένα φάσμα εφαρμογής της θετικής ψυχολογίας. Συνεπώς, η δημιουργία ενός μικρού ψευδαισθητικού κόσμου που χτίζεται με πλήρη επίγνωση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό έναυσμα για τον ανθρώπινο νου που καλεί το σώμα να πράξει. 

Overall, τι έχω να προτείνω; Μια μικρή δόση φαντασίας στην καθημερινότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Επίτρεψε στον εαυτό σου να γίνει λιγάκι delulu, και βασικά, be your own mood booster!

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...