Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης μέσα από τραγούδια

Picture of Αναστασία Σιαμπλίδου

Αναστασία Σιαμπλίδου

Κάθε 13 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης ή World Kindness Day, μια μέρα καθιερωμένη από το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης που έρχεται να μας θυμίσει ότι υπάρχουν παγκόσμιες μέρες για πράγματα αυτονόητα, αλλά ξεχασμένα από την ταχύτητα της ζωής που κάνουμε τη σύγχρονη εποχή. Το αν είναι απαραίτητες ή όχι οι παγκόσμιες μέρες θα το αφήσω στην κρίση του κάθε ατόμου, όμως, θα επιμείνω στην αναγκαιότητα της καλοσύνης, αυτής της γλυκιάς γιαγιούλας από τα παραμύθια, που πολλά άτομα στον κόσμο μοιάζει να λησμονούν από καιρούς σε καιρούς.

Με αφορμή, λοιπόν, το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης, το οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια και σου δίνει την ευκαιρία να γράψεις ή να διαβάσεις ένα kind story στην ιστοσελίδα του, έρχομαι να σας υπενθυμίσω πως η καλοσύνη καταλαμβάνει από τον οργανισμό μας μόλις ένα ποσοστό 0,005% ενέργειας. Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης είναι μια καλή ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας, τα ζώα, τον τόπο και την ζωή γενικότερα.

παγκόσμια ημέρα καλοσύνης

Μερικά πράγματα, επομένως, που ενδεικτικά μπορούμε να κάνουμε για να προάγουμε την καλοσύνη και χρησιμοποιώντας το κάρμα να την φέρουμε και σε εμάς την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης (αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο) είναι:

  • Το να χαμογελάσουμε σε κάποιο άγνωστο άτομο που πουλάει φυλλάδια στο δρόμο
  • Το να ΜΗΝ κολλήσουμε την τσίχλα μας στο τασάκι που θα μαζέψει κάποιος άλλος μετά για εμάς
  • Το να πάρουμε τηλέφωνο την γιαγιά μας και να της τραγουδήσουμε το αγαπημένο της τραγούδι
  • Το να ταΐσουμε τις γατούλες κάτω από το σπίτι μας ή
  • Το να δώσουμε την θέση μας σε κάποιο άτομο στο αστικό.

Για να μην μιλάμε γενικά και αόριστα, το πιο γλυκό πράγμα που έπαθα εγώ χθες και μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη ότι υπάρχει ακόμα καλοσύνη στον κόσμο, είναι κάτι μικρό αλλά δυνατό: Περπατώντας βράδυ σε επικίνδυνο μέρος και από την ταχύτητά μου, μου έπεσε ένα πακέτο χαρτομάντιλα από την τσέπη και μια κυρία με σταμάτησε να μου το πει. Ήταν κάτι ασήμαντο αλλά σημαντικό όταν ξέρεις ότι οι άλλοι γύρω σου σε παρατηρούν και θέλουν το καλό σου, κι ας μην σε ξέρουν.

Καλοσύνη… Ας μην ξεχνάμε: Την εξύμνησαν οι δύο πιο άγιοι influencers στον κόσμο: ο Χριστός και ο Harry Styles! Πάμε να δούμε τί λέει η pop για την καλοσύνη μέσα από δύο ειδικά επιλεγμένα για εσάς τραγούδια.

Το κλειδί για τον Harry είναι το να είσαι πρώτα καλά με τον εαυτό σου και μετά να το βγάζεις προς τα έξω όσο σκληρή κι αν είναι η ζωή. Όπως μας λέει:

Δίνοντας δεύτερες ευκαιρίες

Δεν χρειάζομαι όλες τις απαντήσεις

Νιώθοντας καλά μέσα στο σώμα μου (“my skin”) απλώς συνεχίζω να χορεύω

Και αν μείνουμε αρκετά εδώ, θα δούμε ότι όλα αυτά είναι για εμάς και θα ανήκουμε

Ίσως μπορούμε να βρούμε ένα τόπο όπου να νιώθουμε καλά

και μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με καλοσύνη!

Harry Styles

Για τα άτομα που δυσκολεύονται λίγο παραπάνω να πάρουν στα σοβαρά την τοξική θετικότητα που πηγάζει από την γενικότερη διαπίστωση ότι παρόλο που ο κόσμος είναι κακός και επικίνδυνος, εμείς μπορούμε πάλι να είμαστε καλοί και ευγενικοί, θα αναφέρω το λίγο πιο αιχμηρό επιχείρημα που μας χάρισε η αγαπημένη Selena Gomez με το τραγούδι της “Kill ’em with kindness”.

Τί μας λέει η Selena μας με λίγο πιο άγριες διαθέσεις; Ότι μπορούμε να κάνουμε την καλοσύνη όπλο απέναντι στις δυσκολίες της ζωής κρατώντας την αξιοπρέπειά μας.

Ο κόσμος μπορεί να γίνει ένας αηδιαστικός τόπος

Δεν χρειάζεται να πέσουμε στα μάτια των άλλων/ να χάσουμε την χάρη μας/ το δίκιο μας

Άσε τα όπλα με τα οποία πολεμάς

και σκότωσέ τους με καλοσύνη

Selena Gomez

Με λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης, η καλοσύνη είναι ένα τίποτα. Είναι η βάση, είναι μια αρχή με την οποία είτε την έχουμε εκ γενετής, όπως μάλλον ο Harry Styles, είτε την αναπτύσσουμε για λόγους ψυχικής υγείας, όπως η Selena Gomez, μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Κίνητρα υπάρχουν. Be kind και καλή παγκόσμια ημέρα καλοσύνης!

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...