Η δύναμη της μουσικής

Ελισάβετ Χρυσανθάκη

Ελισάβετ Χρυσανθάκη

«Η μουσική δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα» υποστήριζε ο Πλάτωνας, όταν αναφερόταν στη μουσική και στη ζωογόνο δύναμη που διαθέτει να ξυπνάει βαθύτερα ένστικτα και να δημιουργεί θερμά  συναισθήματα στον άνθρωπο. Από τα αρχαία χρόνια , σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Γης, η μουσική διαδραμάτιζε εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο στην παιδεία που λάμβαναν οι νέοι  και, κατ΄ επέκταση, στη θεμελίωση του πολιτισμού τους, καθώς συσχετίζεται άμεσα με ανάπτυξη των ηθών και των εθίμων αλλά και με τη διάπλαση του χαρακτήρα. Η πεποίθηση αυτή εξακολουθεί να ισχύει ακόμα και σήμερα, αφού η μουσική δεν έχει χάσει καθόλου τη δυναμική της στο πέρασμα των αιώνων. Παραμένει η πιο άμεση μορφή τέχνης και μπορεί να γοητεύσει οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξάρτητα από το μορφωτικό του επίπεδο, τις πολιτισμικές του καταβολές και την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει.  Αποτελεί μία πολύ ισχυρή μορφή έκφρασης  και εξωτερίκευσης συναισθημάτων αλλά και έναν τρόπο μετάδοσης διαφόρων μηνυμάτων.

https://24wallpapers.com/Content/Images/WallpaperImages/wi8082301e7c6-320f-43a1-ac94-8de2390a892a1.jpg

Ο λόγος για τον οποίο η μουσική έχει τόσο μεγάλη απήχηση σε όλες τις κοινωνίες, είναι το γεγονός ότι αφυπνίζει το συναίσθημα και δίνει χώρο στη φαντασία. Πέρα από την έμφυτη ανάγκη μας για εκτόνωση και διασκέδαση, ο καθένας από εμάς αναζητά στη μουσική ένα κομμάτι του εαυτού του. Πολλές φορές, έχουμε την ανάγκη της αναβίωσης μίας πολύ ευχάριστης κατάστασης, η οποία μας γυρίζει πίσω σε έντονα συναισθήματα, όπως επίσης και την ανάγκη να ταξιδέψουμε σε κόσμους της φαντασίας μας και να αποδράσουμε από τη ρουτίνα της καθημερινής ζωής, που συνθλίβει τις εσωτερικές μας ανησυχίες.

Μέσα από τη μουσική πηγάζει η συλλογικότητα, η αίσθηση, δηλαδή, ότι έχουμε κοινά βιώματα με άλλους ανθρώπους  και αυτό είναι που μας ενώνει και μας φέρνει όλους κοντά. Υπάρχουν ορισμένα συναισθήματα και πάθη όπως η αγάπη, η λύπη και η μοναξιά που είναι πάντα υπαρκτά, ανεξάρτητα από την αλλαγή των εποχών και απασχολούσαν ανέκαθεν όλους τους ανθρώπους. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποια τραγούδια χαρακτηρίζονται ως διαχρονικά,  παραμένουν πάντα επίκαιρα και εξακολουθούν να απασχολούν τις  νεότερες γενιές, παρόλο που είναι εμποτισμένα με το ηχόχρωμα μίας άλλης εποχής.

https://worldstemcellsclinic.com/wp-content/uploads/2018/10/18-AutismandMusic.jpg

Υπάρχει και μία άλλη ιδιότητα της μουσικής που την καθιστά ξεχωριστή και αυτή έχει να κάνει με τις θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτει. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική βοηθάει στην αντιμετώπιση διάφορων ψυχικών παθήσεων, ενώ λειτουργεί και ως μέσο εκφραστικότητας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς μέσα από τις μελωδίες ενεργοποιούνται οι αισθήσεις τους και ενισχύονται η δημιουργικότητα και οι επικοινωνιακές τους δεξιότητες με έναν ιδιαίτερα αρμονικό τρόπο. Η ιδιότητα αυτή έχει πολλή μεγάλη σημασία, καθώς είναι πολύ όμορφο να μπορούν όλοι, με οποιονδήποτε τρόπο, να απολαμβάνουν ένα αγαθό που σημαίνει τόσα πολλά για εμάς, όπως είναι η μουσική, και να ταξιδεύουν, έστω και νοερά, από τα στενά όρια της καθημερινότητας. Ας απολαύσουμε, λοιπόν, όλοι αυτό το ταξίδι και ας αφήσουμε τις αγαπημένες μας μελωδίες να μας συνεπάρουν!

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...