Η διαδικασία της αιμοδοσίας μέσα από το InfinityRed

Picture of Μαρία Γεωργίτσα

Μαρία Γεωργίτσα

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μία πολύ απλή και ταυτόχρονα, απόλυτα χρήσιμη κίνηση για την διασφάλιση της έννοιας της αλληλεγγύης. Πρόκειται για την δωρεά αίματος, αιμοπεταλίων ή άλλων σημαντικών για την ζωή «συστατικών» του ανθρώπινου οργανισμού. Η δωρεά γίνεται εθελοντικά και χωρίς καμία επιβάρυνση αυτού που την κάνει, ενώ παράλληλα σώζει την ζωή κάποιου άλλου. Η εθελοντική αιμοδοσία γίνεται σε ασφαλές πλαίσιο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με την επίβλεψη και έπειτα από εξέταση ιατρών.

Στο πλαίσιο εορτασμού και προώθησης δράσης ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας ημέρας Εθελοντή αιμοδότη, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου, η ομάδα του Blog του οργανισμού νεολαίας InfinityGreece, πήρε συνέντευξη από τους υπεύθυνους της ομάδας της εθελοντικής αιμοδοσίας του οργανισμού, το Infinity Red. Συγκεκριμένα, μιλήσαμε με την Μυρσίνη Σαλασίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας και της δράσης InfinityRed που αφορά την εθελοντική αιμοδοσία και τον Γιάννη Χαρχαντή, επικεφαλή και ιδρυτή του InfinityGreece.

αιμοδοσία

Η φωτογραφία ανήκει στον Μαρίνο Γιάννη από την ομάδα της φωτογραφίας.

Η συνέντευξη του Γιάννη έγινε από τη Μαρία Γεωργίτσα και τη Μαρία – Χαρά Μπαξεβάνη.

Θα ήθελες να μας πεις λίγα πράγματα για εσένα για να σε γνωρίσουμε καλύτερα;

Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Παλιότερα έκανα μαθήματα μουσικής, παίρνοντας και το πτυχίο αρμονίας. Ακόμη, δούλευα για χρόνια στις παιδικές κατασκηνώσεις. Μετά σε κάποια δικά μου project, τύπου να φτιάχνω βιντεάκια, γραφιστικά για εταιρείες και τέλος το 2014 ξεκίνησα το InfinityGreece.

Χαρά: Και από το 2014 λοιπόν ξεκίνησες το InfinityGreece του οποίου ουσιαστικά, εντός εισαγωγικών ηγείσαι;

Ναι σωστά. Και εκτός εισαγωγικών, αλλά με ομάδα, όχι μόνος μου. Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που το υποστηρίζουν και το αγκάλιασαν σαν συνεργάτες, συνέταιροι και φίλοι πάνω απ’ όλα.

Γνωρίζουμε πως το InfinityGreece έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την εθελοντική αιμοδοσία με το InfinityRed να αντιπροσωπεύει τη δράση αυτή. Θα ήθελες να μας πεις πως προέκυψε ως ιδέα και πως ξεκίνησε η υλοποίηση της;

Αυτό προήλθε μέσα από τους εθελοντές μας. Βέβαια, νομίζω έπαιξε ρόλο που είχαμε συνεργαστεί και με την αιμοδοσία του WE, οπότε προέκυψε… Υπήρχε η σκέψη γενικότερα, γιατί να μην κάνουμε και εμείς ένα δικό μας σύλλογο αιμοδοσίας, γιατί να μην το προάγουμε και εμείς; Εφόσον έχουμε όλη αυτή την εξωστρέφεια και επικοινωνία, να μην το προβάλλουμε περισσότερο και στο δικό μας κοινό; Αλλά και εσωτερικά στο community είναι πάρα πολλοί άνθρωποι, που είναι ευκαιρία να τους παρακινήσουμε.

Πότε ξεκίνησε η σύλληψη της ιδέας;

Νομίζω το 2020 ή το 2021 δημιουργήθηκε η ιδέα και έπειτα έγινε η εγγραφή και οργανώθηκε στην ουσία ο σύλλογος αιμοδοτών. Δεν είμαι ακριβώς σίγουρος για το πότε, γιατί τώρα τρέχει πιο ενεργά, αλλά από τότε έχει τις ρίζες του.

Υπήρξαν δυσκολίες κατά την ίδρυση/υλοποίηση της δράσης (π.χ. με το νοσοκομείο);

Όλη τη διαδικασία την ερεύνησε η Μυρσίνη και σε εμένα ερχόταν με ένα αποτέλεσμα και μου έλεγε: «κοίτα, δουλεύει έτσι, θα το κάνω με αυτόν τον τρόπο». Και έτσι είχα πάρα πολύ καλή υποστήριξη για να τρέξει. Η Μυρσίνη δηλαδή το είχε πάρει πάνω της, οπότε από την δικιά μου την πλευρά, η διαδικασία κύλησε αρκετά ομαλά και δεν μου φάνηκε να ζητάνε και κάτι εξωπραγματικό οι άνθρωποι. Όσον αφορά εμένα όχι, δεν υπήρχε πρόβλημα ούτε με το νοσοκομείο.

Ποιος είναι ο σκοπός και η φιλοσοφία πίσω από το Infinity Red;

Νομίζω πως ήταν απλά να προβάλουμε την αιμοδοσία και τίποτα παραπάνω! Εγώ προσωπικά έτυχε πρόσφατα να θέλω να πάω να δώσω αίμα και να μην μπορώ, γιατί είχα κάποιο ζήτημα υγείας εκείνη την περίοδο και δεν μου το επιτρέψανε. Αλλά γενικά είναι εντυπωσιακό με την αρνητική έννοια, το πόσο πολλές ανάγκες υπάρχουν σε αίμα και δεν υπάρχει αντίστοιχη κάλυψη! Δεν πιστεύω ότι η δημιουργία ενός συλλόγου αιμοδοσίας είναι η παγκόσμια καινοτομία που φέρνει την τεράστια αλλαγή. Είναι όμως, μια πολλή ωραία και γλυκιά δράση που είναι σημαντικό να γίνεται σε κοινότητες όπως αυτή του InfinityGreecee. Θα μπορούσε να είναι και μέσα σε ένα σύλλογο παραδοσιακών χωρών ας πούμε και να φτιάξουν τον δικό τους σύλλογο αιμοδοσίας, θα μπορούσε να είναι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ενός σχολείου. Θεωρώ δηλαδή, έχοντας μιλήσει και με έναν φίλο μου, ο οποίος έχει τον δικό του σύλλογο, ότι η δημιουργία μικρών συλλόγων σε αντίστοιχες κοινότητες, φέρνει το μήνυμα της αιμοδοσίας λίγο πιο κοντά, το κάνει λίγο πιο δυνατό και το δίνει στην πόρτα σου. Δεν είναι αυτό το ξένο που βλέπεις στην τηλεόραση, ή σε μια αφίσα και λες «Α, αιμοδοσία, οκ τι με νοιάζει κι αν θα πάω». Πλέον είσαι μέσα στον σύλλογο, είναι δίπλα σου και αυτό λειτουργεί, σε κινητοποιεί για να συμμετάσχεις. Οπότε νομίζω, πως αυτή ήταν η σκέψη η δική μου, γιατί σε άλλα πράγματα λέω οκ αυτή τη δράση την έχει κάνει κάποιος άλλος, δεν μας χρειάζεται εμάς, ας μην το κάνουμε. Ωστόσο, για την αιμοδοσία είπα εντάξει, αφού είναι μια εύκολη διαδικασία η ίδρυση και μπορεί να δουλέψει, γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς;

αιμοδοσία

Η φωτογραφία ανήκει στη Καρυώτη Ζωή από την ομάδα της φωτογραφίας

Στην φόρμα-ιστοσελίδα της ομάδας Infinity Red αναφέρεται ένα στατιστικό, το οποίο μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.  42% των Ελλήνων φοβάται να δώσει αίμα, γιατί το θεωρεί επικίνδυνο κ.λπ. Θα θέλαμε ένα σχόλιο σχετικά με αυτό.

Ας μιλήσει καλύτερα η επιστήμη, γιατί εγώ γίνομαι λίγο κυνικός σε αυτά τα πράγματα. Δηλαδή τώρα τι φοβάσαι; Μπορεί να είναι ψυχολογικό και είναι σεβαστό, ότι φοβάσαι για παράδειγμα τη βελόνα. Τώρα, όλα τα άλλα δεν τα καταλαβαίνω, αν είσαι έτσι δεν μπορείς να δώσεις, αν είσαι έτσι μπορείς να δώσεις. Πραγματικά, αν μπορείς να δώσεις και δεν έχεις κάποιο ψυχολογικό φόβο, πήγαινε δώσε.

Μαρία: Τί θα συμβούλευες ένα άτομο που απλά φοβάται να δώσει αίμα και δεν έχει κάποιον άλλο περιοριστικό παράγοντα;

Κοίτα τώρα, δικαίωμα του να φοβάται, είναι σαν το «Αχ έχω άγχος», «Δεν πειράζει μην αγχώνεσαι» (γέλια). Επεξηγηματικά, δεν μπορείς να τον κάνεις τον άλλο να μην φοβάται με το ζόρι. Θα έλεγα ότι μπορείς να του μιλήσεις με κάποια λογική και κάποια επιχειρήματα ότι δεν υπάρχει λόγος, ότι είναι αυτό που είναι και έλα να το κάνουμε με χαρά. Μπορείς επίσης, να ενδυναμώσεις όλη την εμπειρία γύρω γύρω. Κάποιος φοβάται την βελόνα, δεν πιστεύω να θεωρεί ότι ο γιατρός θα του κάνει κακό, ή αυτός που του παίρνει αίμα. Κάποιος λοιπόν ίσως φοβάται απλά τη βελόνα. Έχουν προσπαθήσει οι άνθρωποι να κάνουν την εμπειρία λίγο πιο ωραία: εύκολο σε πρόσβαση, με το χυμούλη σου (γέλια) και  μετά έχοντας τη δυνατότητα να ξεκουραστείς. Επομένως, άμα κι εσύ έχεις ένα φίλο, ο οποίος δεν είναι σίγουρος, μπορείτε να πάτε μαζί, να του μιλάς να ξεχαστεί, να είσαι εκεί δίπλα, να σε κοιτάει όταν θα έρχεται η βελόνα (γέλια). Κάπως έτσι.

Υπήρξαν δράσεις; Αν ναι, πες μας κάποιες από αυτές.

Είναι να γίνουνε τώρα. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό ενεργά, είχε δημιουργηθεί και είχε μείνει σε μια σχετική αδράνεια. Είχαν προταθεί και πράγματα μέσα στην καραντίνα, να πάμε όλοι μαζί μια μέρα να δώσουμε αίμα και τα λοιπά, τα οποία με την τότε κατάσταση και με όλα αυτά που συνέβησαν, δεν προχώρησε. Νομίζω ότι και κανένας δεν ήθελε να έχει επαφές με νοσοκομεία εκείνη αυτήν την περίοδο. Ίσως βέβαια θα έπρεπε εμείς τότε να το πιέσουμε παραπάνω, καθώς ήταν η μεγαλύτερη ανάγκη. Τώρα όμως, σαν να έχουμε ξαναπάρει μπρος, οπότε αυτό είναι το μεγαλύτερο, να το πω έτσι το οποίο κάνουμε, το ότι επιστρέφουμε και το προβάλλουμε κανονικά.

Πως μπορεί καποιος/α να γίνει εθελοντής/εθελόντρια αιμοδότης/αιμοδότρια στο Infinity Red;

Νομίζω ότι η λογική στην αρχή ήταν ότι το αφήναμε αποκλειστικά για τους εθελοντές του InfinityGreece. Υπάρχει ένας κωδικός για κάθε σύλλογο αιμοδοτών, οπότε μπορείς να πας, να δώσεις αίμα και να πεις ότι ο κωδικός είναι αυτός και δίνεις με σύλλογο αιμοδοτών του InfinityGreece, του InfinityRed. Αυτή τη στιγμή επικοινωνείτε αποκλειστικά μέσα στους εθελοντές, στη φόρμα ενδιαφέροντος και στα λοιπά. Έχει φτιαχτεί βέβαια με ένα τρόπο που νομίζω μπορεί οποιοσδήποτε να τη συμπληρώσει. Δηλαδή, από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε ότι θέλουμε να συμμετέχουν και τρίτοι άνθρωποι,  θα ανακοινωθεί αυτή η αιμοδοσία, προκειμένου να πάρουν μέρος. Νομίζω ότι αυτή η φόρμα είναι έτοιμη να δεχθεί όλο τον κόσμο, είναι έτσι ρυθμισμένη ώστε όποιος τη συμπληρώνει να λαμβάνει αυτόματα οδηγίες και πληροφορίες και ένα info pack για το πως μπορεί να συμμετάσχει.

Χαρά: Θεωρείς ότι είναι ωραίο να «ανοίξει» η δράση ή να μείνει εντός των εθελοντών του οργανισμού;

Θεωρώ ότι είναι ωραίο να επεκταθεί. Με τους συλλόγους αιμοδοτών νομίζω ότι υπάρχει κάτι σαν αίσθημα community, δηλαδή ότι δίνω ας πούμε στον δικό μας σύλλογο και έχουμε προτεραιότητα εμείς που είμαστε του συλλόγου, αν χρειαστούμε κάτι, κάπως έτσι. Αυτό δεν το γνωρίζω καλά. Πάλι αυτός ο φίλος μου, που έχει κάνει δικό του σύλλογο, μου είχε πει κάποια τέτοια πράγματα. Και επίσης δεν είναι ότι έδωσα μια φιάλη αίμα, κρατάνε τη δική μου φιάλη στην άκρη και περιμένουν να μου τη δώσουν πίσω. Θα μου δώσουν από το απόθεμα που υπάρχει. Συνεπώς, αυτό είναι το κίνητρο για κάποιον να λάβει μέρος σε έναν σύλλογο συνολικά. Πιθανώς λοιπόν το InfinityGreece να θέλει κάποιος που θα δώσει αίμα, να πει γιατί να το δώσω στο InfinityGreece και να μην το δώσω γενικά; Δεν κερδίζει κάτι ή χάνει κάτι με το να το δώσει γενικά ή ειδικά, μπορεί να το δώσει και σε έναν σύλλογο που υποστηρίζει, έτσι και αλλιώς στην Ελλάδα τουλάχιστον, όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από νοσηλεία και από αίμα δεν θα ρωτήσουνε σε ποιο σύλλογο είσαι, δηλαδή θα προσπαθήσουνε να σε βρούνε έτσι και αλλιώς. Απλώς οι σύλλογοι έχουν κάποιου είδους προτεραιότητα, επειδή πιστεύω ότι δημιουργείται μία αίσθηση πως συνδράμεις κάπως σε αυτό το σύστημα και υποστηρίζεις την αιμοδοσία, οπότε και γι΄αυτό μετά μπορείς να κάνεις ανάληψη.

Πες μας με 3 λέξεις τι σημαίνει η αιμοδοσία για σένα.

Αλληλεγγύη σίγουρα. Νομίζω πως η αλληλεγγύη τα υπερνικά όλα! Ε, εντάξει να βάλω και το φόβο της βελόνας (γέλια). Είναι κάτι απλό πραγματικά! Η αλήθεια είναι πως δεν έχω δώσει αίμα πολλές φορές στη ζωή μου, κυρίως γιατί αρκετές φορές νιώθω λίγο κουρασμένος. Την πρώτη φορά που πήγα και έδωσα αίμα, απλά είδα μια ταμπέλα «Αιμοδοσία» που γινόταν στο πανεπιστήμιο στο ΑΠΘ και λέω «Εντάξει». Απλά μπήκα και έδωσα αίμα. Τόσο απλά! Μπορεί κι εμένα κάποιες φορές δηλαδή να με πιάνει το «αχ τώρα η βελόνα» και μετά κάποια ζαλάδα, ή το πρέπει να έχω πιεί πριν κάτι, ή να μην έχω πιεί καφέ. Γενικά, είναι πάρα πολύ απλό. Πηγαίνετε!

αιμοδοσία

Η συνέντευξη της Μυρσίνης έγινε από τη Μαρία – Χαρά Μπαξεβάνη!

Αρχικά, πες μας κάποια πράγματα για σένα, για να μπορέσουμε να σε γνωρίσουμε καλύτερα.

Λοιπόν, είμαι 21 χρονών. Σπουδάζω στο Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν τη στιγμή βρίσκομαι στο Βέλγιο για Erasmus, στο πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, το Saint-Luis. Ήμουν για 2 χρόνια περίπου εθελόντρια στο InfinityGreece και manager στην ομάδα του Youthwork. Γενικά, ασχολούμαι από πολύ μικρή με τον εθελοντισμό και τα εθελοντικά προγράμματα. Τον τελευταίο έναν χρόνο, ασχολούμαι πιο επαγγελματικά με τα προγράμματα Erasmus+ και γενικότερα με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα νεολαίας.

Σχετικά με ένα κομμάτι του InfinityGreece, μία νεοσύστατη ομάδα ονόματι Infinity Red, η οποία είναι η εθελοντική ομάδα αιμοδοσίας του οργανισμού. Θέλω να μου πεις πως ξεκίνησε ως ιδέα και λίγα πράγματα για την υλοποίηση του project.

Αρχικά, το Infinity Red γεννήθηκε μέσα από τους κόλπους της ομάδας του Youthwork πέρυσι, η οποία μόλις είχε συσταθεί με το σκεπτικό ότι πέρα από τα Digital Media και το υλικό που δημιουργούμε με τα ψηφιακά μέσα, να κάνουμε κάτι που να αφορά το κοινωνικό αντίκτυπο, μιας και είμαστε ένας εθελοντικός οργανισμός που απευθύνεται σε νέους. Οπότε, είπαμε να προσανατολιστούμε σε κάποιον τομέα κοινωνικής προσφοράς. Ως μεγάλη κοινότητα που είμαστε λοιπόν (περίπου 150 εθελοντών), σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ ωραία ιδέα να ιδρύσουμε τον δικό μας σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών και να προωθήσουμε την αξία της αιμοδοσίας και όλη την διαδικασία που κρύβεται από πίσω, αλλά και για να χτίσουμε έναν δικό μας σύλλογο, βοηθώντας και νέους ανθρώπους που μπορεί να βρεθούν σε μία δύσκολη κατάσταση κάποια στιγμή. Επιπλέον, γνωρίζουμε πως στην Ελλάδα, η έλλειψη αίματος στα νοσοκομεία είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Γενικά, γίνονται προσπάθειες για να σχηματίζονται σύλλογοι που βοηθούν να προωθείται η εθελοντική αιμοδοσία. Ειδικά μέσα στην πανδημία, όλες οι τράπεζες αίματος είχαν μεγάλο πρόβλημα.

Ποιος είναι ο ρόλος και ποια τα καθήκοντά σου μέσα σε αυτήν την ομάδα;

Στην ομάδα του Infinity Red, αρχικά, πρόεδρος είναι ο Γιάννης (σ.σ. Χαρχαντής). Εγώ ήμουν μέσα στα παιδιά που έκαναν την πρόταση και επίσης, είμαι υπεύθυνη επικοινωνίας. Δηλαδή, σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε κάποια εθελοντική αιμοδοσία, είμαι υπεύθυνη να επικοινωνήσω με την υπεύθυνη του τμήματος αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ, όπου είναι και η τράπεζα μας, είναι το συνεργαζόμενό μας νοσοκομείο, ή να βοηθάω κάποιον εθελοντή που πιθανόν έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο, όπως π.χ., τώρα η Μ., λόγω της απουσίας μου.

Θα ήθελα να μου πεις επίσης, λίγα λόγια για τις δράσεις που κάνατε με την ομάδα, αν έχεις αναλάβει να «καθοδηγήσεις» κάποιες από αυτές και την εμπειρία σου μέσα από αυτήν την διαδικασία.

Πέρυσι, στα πλαίσια ίδρυσης του συλλόγου, που ήταν στα τέλη του χρόνου αν δεν κάνω λάθος, κάναμε μία καμπάνια για την εθελοντική αιμοδοσία. Ήταν μία ενημερωτική καμπάνια για τους νέους που έτρεξε μέσα από τα Social media του InfinityGreece. Από ότι θυμάμαι είχε πάει πάρα πολύ καλά. Επίσης, είχαμε κάνει μία ιστοσελίδα με συχνές ερωτήσεις κι απαντήσεις σχετικά με την διαδικασία, τις προϋποθέσεις κλπ, γιατί όπως θα ξέρεις, οι περισσότεροι νέοι φοβούνται, καθώς δεν γνωρίζουν ότι ο καθένας μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης. Λόγω της πανδημίας δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εκτός διαδικτύου, γι’ αυτό τρέξαμε αυτήν την καμπάνια. Τώρα, απ’ ότι γνωρίζω, προσεχώς, θα κάνουμε μία συνεργασία με το ΑΧΕΠΑ για την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη που είναι στις 14 Ιουνίου.

Είσαι ικανοποιημένη από τις δράσεις που έτρεξαν μέχρι τώρα;

Κοίτα, θα σου πω την αλήθεια, το Infinity Red ήταν μία ιδέα που έγινε στην αρχή και μετά «πάγωσε» λίγο, γιατί και μέσα στην πανδημία, οι προϋποθέσεις για να δώσει κάποιος αίμα ήταν κάπως αυστηρές. Δεν μπορούσαν να πάνε όλοι στα νοσοκομεία, έπρεπε να κλείσεις συγκεκριμένο ραντεβού, το κέντρο αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ μεταφέρθηκε στη ΔΕΘ κλπ, οπότε υπήρχε μία δυσκολία. Πιστεύω όμως, πως έχει μεγάλη δυναμική να γίνει ένας πολύ μεγάλος σύλλογος που δεν θα απευθύνεται μόνο στους εθελοντές του InfinityGreece, αλλά και σε φίλους, συνεργάτες και να είναι ανοιχτός, ώστε να γίνει κάτι μεγάλο και όμορφο, το οποίο θα έχει συνέχεια σε βάθος χρόνου.

Πράγματι, είναι μία πολύ σημαντική δράση και η δική μου άποψη είναι πως είναι σημαντικό να «ανοίξει» όλο αυτό.

Nαι, εννοείται, θα «ανοίξει». Αυτό είναι και το σκεπτικό εξάλλου, ότι δηλαδή, έχουμε τον πυρήνα, που είναι οι ίδιοι του οι εθελοντές και αυτοί λειτουργούν ως παράγοντες που θα φέρουν κι άλλους νέους ανθρώπους μέσα σε αυτό.

αιμοδοσία

Ποια ήταν τα κίνητρα να ασχοληθείς με την αιμοδοσία και γενικότερα, να αναλάβεις και μια πιο υπεύθυνη θέση μέσα στην ομάδα αυτήν.

Η αλήθεια είναι ότι είχα ασχοληθεί με τις εθελοντικές αιμοδοσίες στα σχολεία, όταν ήμουν μαθήτρια λυκείου. Είμαι και πρόεδρος σε άλλο σύλλογο, στο σύλλογο του σχολείου μου. Οπότε, ήταν κάτι πολύ οικείο για μένα, γιατί, όταν ήμουν μαθήτρια είχαμε ξεκινήσει με μία ομάδα παιδιών και τρέχαμε ένα project που προωθούσαμε την εθελοντική αιμοδοσία στα μέσα στα σχολεία. Δηλαδή, κάναμε αιμοδοσίες κατά την διάρκεια των μαθημάτων, έτσι ώστε να πείσουμε τα παιδιά ότι δεν πρόκειται για μία τόσο δύσκολη διαδικασία, κι έτσι να νιώσουν κι αυτά λίγο πιο οικεία και πιο κοντά σε αυτό.

Μιας που μιλάμε για ενθάρρυνση κλπ, πως θα κινητοποιούσες ένα άτομο για να δώσει αίμα ή να μπει στον σύλλογο, τι θα του έλεγες ας πούμε σε περίπτωση που σου έλεγε πως φοβάται;

Το κλειδί σε αυτό είναι η σωστή ενημέρωση. Συνήθως φοβόμαστε για πράγματα, για τα οποία δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες. Υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με αυτό στην ιστοσελίδα του Ε.Κ.Ε.Α (Εθελοντικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας). Και φυσικά, σε όλα τα κέντρα αιμοδοσίας, όπως και στο ΑΧΕΠΑ, οι γιατροί, έχουν πάντα ως προτεραιότητα την υγεία του αιμοδότη. Δεν θα διακινδύνευαν δηλαδή ποτέ να πάρουν αίμα από κάποιο άτομο που δεν θα μπορούσε να δώσει. Γι’ αυτό, το πιο σημαντικό για τα άτομα που πιθανόν να φοβούνται, είναι να τους δώσουμε να καταλάβουν και να τους διασφαλίσουμε ότι, όλα τα άτομα πριν την αιμοδοσία, περνούν από ιατρικό έλεγχο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πεις με 3 λέξεις, τι σημαίνει εθελοντική αιμοδοσία για σένα.

Μου βάζεις δύσκολα τώρα!! Μμ…. Θα πω το νοιάξιμο και βασικά μόνο αυτό, γιατί μου αρέσει σαν λέξη!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά πολύ για τον χρόνο και τις σημαντικές πληροφορίες όπως και την καλή διάθεση που μας διέθεσαν!

Όπως προαναφέρθηκε λοιπόν, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη το InfinityRed και η InfinityGreece λαμβάνουν ενεργό δράση με την καμπάνια ευαισθητοποίησης για την αιμοδοσία στις 14 αλλά και 15 Ιουνίου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ.

αιμοδοσία
αιμοδοσία

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...