Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, γνωστή και ως η “ημέρα των ερωτευμένων”, γιορτάζεται σε πολλά κράτη από όλο τον κόσμο στις 14 Φεβρουαρίου.

Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Μαρίνου (μέλος της φωτογραφίας του infititis.gr)
Ποια είναι η ιστορία της ημέρας;
Σύμφωνα με τους μύθους, η 14η Φεβρουαρίου ήταν μέρα παγανιστικής γιορτής προς τιμήν της βασίλισσας των Θεών της Ρώμης Juno, γνωστή και σαν θεά των γυναικών και του γάμου. Την επόμενη μέρα ξεκινούσε η γιορτή ‘Lupercalia’, κατά την οποία τα κορίτσια και τα αγόρια έρχονταν σε επαφή και ακολουθούσαν μία σειρά από έθιμα, που συχνά τους οδηγούσαν στο να ερωτευτούν.
Τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν κατά τον 3ο αιώνα π.Χ., όταν ο σκληρός αυτοκράτορας Κλαύδιος Β’ θεώρησε πως αυτά τα έθιμα έβλαπταν τους στρατιώτες του, καθώς αφιέρωναν πολύ χρόνο στις αγαπημένες τους, δείχνοντας απροθυμία να φύγουν για τους πολέμους. Για αυτό το λόγο, αποφάσισε με ένα διάταγμα να απαγορεύσει όλους τους αρραβώνες και τους γάμους στη Ρώμη.
Η απόφαση αυτή βρήκε αντίθετο το νεαρό ιερέα Βαλεντίνο, ο οποίος αψήφησε την απόφαση αυτή και συνέχισε να παντρεύει ζευγάρια κρυφά. Ο Κλαύδιος όμως δεν άργησε να το μάθει και τιμώρησε τον Βαλεντίνο με φυλάκιση και αποκεφαλισμό. Λέγεται μάλιστα πως την ημέρα που πέθανε (ενδεχομένως να ήταν η 14η Φεβρουαρίου) άφησε ένα ευχαριστήριο γράμμα στην κόρη του φύλακα των φυλακών, που του κρατούσε συχνά συντροφιά, υπογράφοντας ”Με αγάπη, ο Βαλεντίνος σου”. Μία φράση που έμελλε να γραφτεί εκατομμύρια φορές στους επόμενους αιώνες!
Πώς καθιερώθηκε στη χώρα μας;
Στη χώρα μας ο Άγιος Βαλεντίνος δεν υπάρχει στο ορθόδοξο εορτολόγιο. Ωστόσο, η Ορθόδοξη Εκκλησία προσπάθησε δύο φορές να μεταφέρει την ημερομηνία της γιορτής, στηριζόμενη στους ορθόδοξους Αγίους, χωρίς όμως κάποια τέτοια προσπάθεια να ευδοκιμήσει. Τελικά, η ημέρα των ερωτευμένων εισήχθη από εμπόρους στα τέλη της δεκαετίας του 70΄.
Πώς γιορτάζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου;
Ινδία
Ο αυτοκράτορας Shah Jahan έχτισε το διάσημο κτηριακό συγκρότημα Taj Mahal (βλέπε εικόνα) στη μνήμη της συζύγου του, Mumtaz Mahal, όταν εκείνη πέθανε γεννώντας το 14ο παιδί τους. Συγκεκριμένα, χρειάστηκαν 22 χρόνια για να ολοκληρωθεί, απασχόλησε 20.000 εργάτες και το κόστος ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Το 1983 ορίστηκε ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO! Καθημερινά το επισκέπτονται περίπου 25.000-30.000 άνθρωποι, ενώ την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου οι επισκέπτες αυξάνονται κατά 10.000.
ΗΠΑ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο τζίρος ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου αγγίζει τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια! Τα 4,5 δις δαπανώνται για κοσμήματα, τα 4,4 δις για δείπνο σε εστιατόρια, τα 1,98 δις για λουλούδια και τα 1,14 δις για ευχετήριες κάρτες.

Γαλλία
Mεταξύ 12 και 14 Φεβρουαρίου, η λεγόμενη “Πόλη του Έρωτα”, το Παρίσι, μετατρέπεται σε ρομαντικό στέκι. Τα σπίτια στολίζονται με τριαντάφυλλα, τα δέντρα καλύπτονται με σημειώματα, οι προτάσεις γάμου πέφτουν βροχή, ενώ το κάθε ζευγάρι έχει την ευκαιρία να φυτέψει το δικό του δέντρο αγάπης!
Νότια Κορέα
Οι ρομαντικοί Νοτιοκορεάτες γιορτάζουν τον έρωτα στις 14 κάθε μήνα και όχι μόνο του Φεβρουαρίου! Σε αυτούς τους εορτασμούς συμπεριλαμβάνονται η 14η Μαΐου, που είναι η “Ημέρα του Τριαντάφυλλου”, η 14η Ιουνίου που είναι η “Ημέρα του Φιλιού” και η 14η Δεκεμβρίου που είναι η “Ημέρα της Αγκαλιάς”.
Ιταλία
Κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στην ιταλική πόλη Βερόνα, στην οποία έζησαν οι εραστές του Σαίξπηρ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, στέλνονται περίπου 1.000 επιστολές με διεύθυνση τον πύργο της Ιουλιέτας και παραλήπτη την ίδια.
Φιλιππίνες
Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις Φιλιππίνες είναι η πιο δημοφιλής ημέρα για την τέλεση γάμων. Χιλιάδες άνθρωποι παντρεύονται εκείνη την ημέρα, ενώ χορηγός των μυστηρίων είναι πολλές φορές η κυβέρνηση της χώρας, η οποία προσφέρει την χρηματοδότηση αυτή ως μια μορφή δημόσιας προσφοράς.
Κάποιες χώρες έχουν απαγορεύσει τον εορτασμό της ημέρας, με το σκεπτικό ότι η «ημέρα των ερωτευμένων» ενθαρρύνει το περιστασιακό και εκτός γάμου σεξ. Πρόκειται για τη Μαλαισία, την Ινδονησία, το Ιράν, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν.
Η αποτύπωση της ημέρας μέσα από τις τέχνες
Μέσα από το graffiti

Μέσα από τη ζωγραφική

Μέσα από τη φωτογραφία

Η φωτογραφία είναι της Εύης Φουντουκόγλου (μέλος της ομάδας φωτογραφίας του infititis.gr)
Μέσα από τη γλυπτική

Πρόκειται για το άγαλμα του έρωτα, το οποίο βρίσκεται στο Λονδίνο και κοσμεί τη πλατεία Picacadilly Circus.
Μέσα από τη ποίηση
Εκείνη διαβάζει βιβλία για τη γιόγκα, τον βουδισμό, την αριθμολογία.
Εγώ διαβάζω ποίηση, θέατρο, δοκίμια, νουβέλες, ό,τι πέσει στα χέρια μου.
Εκείνη είναι χορτοφάγος.
Εγώ παμφάγος.
Εκείνη είναι πειθαρχημένη, ασκητική, πιστή.
Εγώ σκεπτικιστής και τεμπέλης.
Εκείνη πιστεύει στη μετενσάρκωση των ψυχών.
Εγώ είμαι αγνωστικιστής.
Εκείνη είναι σίγουρη.
Εγώ όχι.
Εκείνη είναι ενεστώτας οριστικής.
Εγώ, υποθετικός λόγος στις καλύτερες μέρες μου και στις χειρότερες υπερσυντέλικος υποτακτικής.
Εκείνη είναι ένας άνδρας της δράσης.
Εγώ, μια γυναίκα μπερδεμένη.
Εκείνη θέλει να αλλάξω.
Εγώ, επίσης.
Εκείνη ξέρει τι θέλει και τι χρειάζεται
και τι θέλω και τι χρειάζομαι εγώ.
Εγώ ξέρω μόνο πως δεν ξέρω τίποτε
αλλά δεν είμαι πολύ σίγουρος.
Εκείνη είναι το φεγγάρι της μέρας.
Εγώ, ένα ηλιοτρόπιο στη νύχτα.
Εκείνη κι εγώ, κόντρα στον άνεμο, αγαπιόμαστε.
Juan Vicente Piqueras – “Ella y yo” (=”Εκείνη και εγώ”)
Υ.Γ. Η Λίνα και η Βάσω στο νέο τους άρθρο με τίτλο: “Ο Άγιος Βαλεντίνος… Aλλιώς”, μας δείχνουν την ημέρα από μία διαφορετική οπτική, η οποία δε σχετίζεται με την εμπορευματοποίηση και “τα κοινωνικά πρέπει”.