Εξεταστική Περίοδος: 4+1 Tips

Το εαρινό εξάμηνο φτάνει στο τέλος του και αυτό ένα πράγμα σημαίνει: Εξεταστική. Έτσι, λοιπόν, είμαι εδώ ως εκ μηχανής θεός να σας δώσω 5 tips για το πώς να πάει καλά αυτή η θερμή εξεταστική περίοδος του Ιούνη ή τουλάχιστον πώς να γίνει πιο υποφερτή.

Tip Εξεταστικής 1: Ξεκινήστε το διάβασμα από τα μέσα του εξαμήνου

Μάλλον για κάτι τέτοιο είναι ήδη πολύ αργά – ειδικά αν είστε σαν εμένα που ξεκινάω διάβασμα τον τελευταίο μήνα, ενώ κάθε φορά λέω ότι θα ξεκινήσω νωρίτερα.

Tip Εξεταστικής 2: Επιλέξτε το κατάλληλο μέρος

Όλοι έχουμε περάσει από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Στην εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, Παρασκευή βράδυ ή ακόμα και Σάββατο, όταν το διάβασμα δεν έβγαινε, λέγαμε στους φίλους μας να μας κρατήσουν μια θέση στη Βιβλιοθήκη μιας και γινόταν το αδιαχώρητο. Άλλωστε, το κλίμα μελέτης και ησυχίας που επικρατεί στη Βιβλιοθήκη σίγουρα συντελεί στην αύξηση της συγκέντρωσης.

Ωστόσο, μιας και κατά κοινή παραδοχή η Βιβλιοθήκη το καλοκαίρι είναι τόσο ζεστή που είσαι στα πρόθυρα της θερμοπληξίας, έχω μερικές ακόμα προτάσεις για το πού μπορεί να ευδοκιμήσει το διάβασμα.

Αρχικά, μπορείτε να δοκιμάσετε τη βιβλιοθήκη της σχολής σας εφόσον διαθέτει αναγνωστήριο με air condition ή ακόμα και κάποιας βιβλιοθήκης στη γειτονιά σας, σίγουρα θα υπάρχει. Μια άλλη ιδέα που ενδείκνυται για τους εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες είναι το διάβασμα με παρέα σε σπίτια φίλων ή ακόμα σε εξωτερικό χώρο (π.χ. στο  μπαλκόνι) εφόσον υπάρχει αρκετή ησυχία. Βέβαια, δεν υπόσχομαι σίγουρα αποτελέσματα για το ότι όντως θα διαβάσετε γιατί αυτό υπόκειται στη δική σας αυτοπειθαρχία. Επίσης, υπάρχουν διάφορες καφετέριες οι οποίες είναι κατάλληλα σχεδιασμένες για μελέτη (π.χ. Tabya, Ύψιλον, The Caravan B&B).

Tip Εξεταστικής 3: Τεχνική Pomodoro

Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείτε την τεχνική αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα την έχετε ήδη ακούσει. Για όσους δεν την γνωρίζουν, πρόκειται για μία μέθοδο διαχείρισης χρόνου την οποία επινόησε ο Φραντσέσκο Τσιρίλο στα τέλη του 1980. Συγκεκριμένα, ο Τσιρίλο, όντας ακόμα φοιτητής, χώρισε το χρόνο σε χρονικά διαστήματα των 25 λεπτών αποκαλούμενα «πομοντόρο» χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο σε σχήμα ντομάτας (pomodoro στα Ιταλικά, εξ’ ού και το όνομα της τεχνικής). Η τεχνική αυτή στηρίζεται στην ιδέα ότι τα τακτικά διαλείμματα συμβάλλουν στην νοητική εγρήγορση και στον περιορισμό της διάσπασης της προσοχής μας.

Τα βήματα της τεχνικής είναι πέντε:

  1. Αποφασίζεις το διάβασμα που θα κάνεις και την ύλη που θέλεις να «καλύψεις».
  2. Ρυθμίζεις το χρονόμετρο στα 25 λεπτά.
  3. Διαβάζεις συγκεντρωμένα μέχρι να ακούσεις το χρονόμετρο και έπειτα καταγράφεις ότι έχει περάσει το 25λεπτο.
  4. Κάνεις ένα πεντάλεπτο διάλειμμα.
  5.  Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία 4 φορές και μετά κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα (15-20 λεπτών).
εξεταστική

Κρίσιμο για την επιτυχία της τεχνικής αυτής είναι το «βήμα» της απόφασης να εκπληρωθεί ο στόχος, όπως και αυτό της καταγραφής του σκοπού μόλις αυτός επιτευχθεί. Άλλωστε, ολόκληρη η ιδέα της τεχνικής Pomodoro στηρίζεται στο αίσθημα της εκπλήρωσης που προκαλεί η ολοκλήρωση του κάθε «πομοντόρο» (25λεπτου), ενώ, όσο τα «πομοντόρο» «περνάνε» και άρα η απαραίτητη μελέτη γίνεται και το αίσθημα της ικανοποίησης και εκπλήρωσης των «πομοντόρο» αυξάνεται.

Η δική μου εμπειρία: Κάποιες φορές η τεχνική είναι όντως αποτελεσματική, διότι είναι πιο εύκολο να πάρεις απόφαση να συγκεντρωθείς για το μικρό χρονικό διάστημα των 25 λεπτών. Στα αρνητικά θα έβαζα ότι ακριβώς λόγω αυτού του μικρού χρονικού διαστήματος, μόλις αρχίσεις να συγκεντρώνεσαι ο χρόνος ήδη έχει αρχίσει να εξαντλείται.

Tip Εξεταστικής 4: Τεχνική Feynman

Ο Feynman ήταν ένας φυσικός που τιμήθηκε με Νόμπελ για τη συμβολή του στην Κβαντική Μηχανική. Και θα μου πείτε, τί σχέση έχει η Κβαντική Μηχανική με το θέμα μας; O Feynman, εκτός από το έργο του στον τομέα της φυσικής έμεινε γνωστός και για την ικανότητά του να εξηγεί στους άλλους περίπλοκες ιδέες με απλό τρόπο. Πίστευε ότι, παρόλα τα κατορθώματά του, ο ίδιος ήταν απλώς ένας συνηθισμένος άνθρωπος ο οποίος διάβαζε πολύ και ότι οι περισσότεροι μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμα και περίπλοκες έννοιες και προβληματισμούς (ναι, ακόμα και κβαντική μηχανική) εάν διαβάζουμε με έναν συστηματικό τρόπο.

Τα «βήματα» της τεχνικής είναι τα εξής:

  1. Γράφουμε σε ένα χαρτί το θέμα που θέλουμε να κατανοήσουμε.
  2. Εξηγούμε το θέμα σε κάποιον άλλον (ή ακόμα και στον εαυτό μας) σαν να το διδάσκουμε, χρησιμοποιώντας απλή και κατανοητή γλώσσα.
  3. Προσδιορίζουμε τα σημεία στα οποία συναντάμε εμπόδια και επανερχόμαστε σε αυτά.
  4. Απλοποιούμε ακόμα περισσότερο, χρησιμοποιούμε παραδείγματα και αναλογίες, αν χρειαστεί επανερχόμαστε πάλι στο βιβλίο.

Η δική μου εμπειρία: Την τεχνική αυτή την είχα χρησιμοποιήσει προτού καν μάθω ότι ονομαζόταν έτσι και ότι ήταν γνωστή. Βοηθάει όντως στην κατανόηση σε βάθος, ωστόσο, απαιτεί παραπάνω χρόνο.

εξεταστική
Εδώ βλέπουμε το δικό μου βιβλίο που το έχω κάνει τρικολόρε

Tip Εξεταστικής 5: Χρώμα!

Πολύχρωμα «Post-it», μαρκαδόροι υπογράμμισης, σελιδοδείκτες, συνδετήρες, είναι λίγα μόνο από αυτά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε την κατά τα άλλα επίπονη (κάποιες φορές) διαδικασία του διαβάσματος πιο ευχάριστη. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα τα θερμά χρώματα (λ.χ. κόκκινο και κίτρινο) αυξάνουν την προσοχή και μας κάνουν πιο φιλικά προσκείμενους ως προς το υλικό που θέλουμε να διαβάσουμε.

Και πριν καν το καταλάβεις… Το καλοκαίρι έφτασε. Stay tuned για tips σχετικά με το πώς να επανέλθεις στην κανονικότητα μετά τον ήλιο και τη θάλασσα- και για το πώς να συνδυάσεις μπάνια στη θάλασσα και Ιδιωτικό Διεθνές στα τέλη του καλοκαιριού.

Καλή εξεταστική!

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...