Το άρθρο συνέγραψαν οι Τσιανοπούλου Αναστασία, Κουκολιά Σοφία, Παχίδης Μάριος
Τί ακριβώς είναι ο εθελοντισμός; Μία ασχολία για λίγους ή μήπως μια πράξη αγάπης, η οποία αγκαλιάζει όλο τον κόσμο: Με αφορμή, λοιπόν, την Ημέρα του Εθελοντή στις 5 Δεκεμβρίου, αποφασίσαμε να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα και να φωτίσουμε μια πλευρά της κοινωνίας, ίσως άγνωστη σε πολλούς. Μέσω ενός ζωντανού και καθημερινού παραδείγματος, το μαγείρεμα στον Άλλο Άνθρωπο, προσπαθήσαμε τόσο να συνεισφέρουμε σε αυτήν την πράξη, όσο και να συγχαρούμε τον κάθε εθελοντή. Παρακάτω ακολουθεί μία συνέντευξη σχετική με τον εθελοντισμό γενικότερα και την κοινωνική κουζίνα του Άλλου Ανθρώπου, ειδικότερα.
Άλλος άνθρωπος
Τί σας ενέπνευσε να πάρετε αυτή την πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης και πώς θα την περιγράφατε με λίγα λόγια;
Απάντηση 1: Μας ενέπνευσε η αγάπη που θέλουμε να δώσουμε σε οποιονδήποτε άνθρωπο που το έχει ανάγκη και προσωπικά εμένα με ενέπνευσε ο κύριος Κωσταντίνος Πολυχρονόπουλος (ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας) που έτυχε να τον δω.
Απάντηση 2: Με ενέπνευσε η ύπαρξη ανθρώπων που έχουν την ανάγκη μας, που δεν έχουν κάποιο κοινωνικό περιβάλλον (οικογένεια ή φίλοι) που θα μπορούσε να τους βοηθήσει και ουσιαστικά με την παρατήρηση που έκανα καθώς κινήθηκα στον χώρο του κέντρου της πόλης, θεώρησα σωστό να συμμετέχω με κάποιο τρόπο και εγώ σε μια εθελοντική δράση, που θα μπορέσει ίσως να βοηθήσει, έστω και στο ελάχιστο, να καλυτερέψει την μέρα κάποιων ανθρώπων.
Απάντηση 3: Να σου πω την αλήθεια , επειδή εγώ έχω πολύ ελεύθερο χρόνο αναρωτήθηκα μήπως μπορώ να ασχοληθώ με κάτι εθελοντικό και καθώς ένας γνωστός μου ήταν στον Άλλο Άνθρωπο, το ξεκίνησα με αυτό το σκεπτικό. Εν τέλει, εδώ και τρία χρόνια έχει γίνει καθημερινότητά μου, καθώς σχεδόν κάθε μέρα ασχολούμαστε με την κουζίνα. Γενικά, θα περιέγραφα αυτήν την πρωτοβουλία ως αγάπη. Το κυριότερο, πέρα από προσφορά, το σημαντικότερο, θα έλεγε κανείς, είναι η αγάπη!
Απάντηση 4: Ήθελα πάντα να ασχοληθώ με τον εθελοντισμό, είμαι και ανήλικη και ψάχνομαι ακόμα με αυτά, μου άρεσε πάρα πολύ , ήθελα να ασχοληθώ, ήταν μια ομάδα που δεν χρειαζόταν κάποιο απαραίτητο προσόν για να ενταχθώ και θεωρώ ότι κάνει πάρα πολύ καλό σε όλο τον κόσμο που βοηθάει. Θα έλεγα ότι είναι ένα περιβάλλον αποδοχής για όλους σε μεγάλο βαθμό, ότι βοηθάει όλους τους ανθρώπους, ακόμα και τους ίδιους τους εθελοντές. Ερχόμαστε εδώ και περνάμε καλά.



Ποια είναι η βασική αρχή ή το βασικό προαπαιτούμενο ώστε να γίνει κάποιος εθελοντής στον Άλλο Άνθρωπο;
Απάντηση 1: Νομίζω ότι το μόνο που χρειάζεται να έχεις σαν προσόν είναι τρία πράγματα: η αλληλεγγύη, το χαμόγελο και ο σεβασμός. Τίποτα άλλο.
Απάντηση 2: Η καλή διάθεση. Είναι πολύ σημαντική, γιατί ουσιαστικά λύνει πολλά προβλήματα και σπάει οποιουσδήποτε ενδοιασμούς έχει ο καθένας για να έρθει να βοηθήσει. Αυτό που εννοώ, είναι ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και όταν υπάρχει θέληση, αυτά που έχουμε ως σκέψη γίνονται πράξη. Καλό είναι να μην θεωρούμε μόνο ότι κάτι είναι καλό, αλλά να προσπαθούμε να το αναπτύξουμε και να βοηθήσουμε και εμείς στην δημιουργία του.
Απάντηση 3: Βασικά, δεν υπάρχει κάτι ως προϋπόθεση και κάτι ως προαπαιτούμενο, ο καθένας μπορεί να έρθει. Ο καθένας που θέλει να βοηθήσει, είτε να πάρει αγάπη είτε να δώσει, μπορεί να έρθει.
Απάντηση 4: Χρειάζεται απλά σεβασμός και αποδοχή προς τους άλλους. Να μην ξεπερνάς τα όρια του άλλου, να μην είσαι παραβατικός, να σέβεσαι και να αποδέχεσαι οτιδήποτε διαφορετικό, γιατί ακριβώς αυτό είμαστε, ετερόκλητη ομάδα από διάφορα άτομα.
Εκτός από το δωρεάν φαγητό που δίνετε σε δεκάδες ανθρώπους, επιτελείτε έργο και σε άλλους τομείς, όπως αυτός της υγείας, μέσω της συνεργασίας σας με φαρμακεία και ιατρεία. Πώς ήταν η διαδικασία για το χτίσιμο όλων αυτών των πολύ σημαντικών δράσεων; Υπήρχαν δυσκολίες και εμπόδια; Εάν ναι, μπορείτε να μας τα εξηγήσετε;
Απάντηση 1: Οι δυσκολίες δεν σταματάνε, αλλά αν έχεις θέληση όλα γίνονται, σε οποιαδήποτε δράση. Αν πρόκειται π.χ. για ένα μαγείρεμα που φαίνεται πολύ εύκολο, χρειάζονται πάρα πολλά μαχαίρια, πιρούνια, κατσαρόλες κλπ. Η ύπαρξη δυσκολιών και η θέληση να τις αντιμετωπίζουμε υπάρχει τόσο σε αυτήν, όσο και σε οποιαδήποτε άλλη δράση.
Απάντηση 2: Δυσκολίες και εμπόδια πάντα υπάρχουν σε οτιδήποτε ξεκινήσει κάποιος. Το θέμα είναι ότι όταν υπάρχει θέληση, όταν υπάρχει διάθεση, όλα αυτά ξεπερνιούνται. Σκεφτείτε ότι τον Άλλο Άνθρωπο, τον ξεκίνησε ένας άνθρωπος, ένας άνθρωπος μόνο (το τονίζω) και τώρα πλέον υπάρχουν άπειροι και εκατοντάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης
Απάντηση 3: Γενικά, πέρα από το μαγείρεμα στην Αριστοτέλους, μοιράζουμε κουβέρτες, μοιράζουμε ροφήματα ,ειδικά τον χειμώνα που έχει κρύο, και γενικότερα κάνουμε δράσεις, όπου χρειάζονται, όπως πήγαμε στην Τουρκία στους σεισμούς, στην Θεσσαλία στις πλημμύρες. Ακόμα, μας προσεγγίζουν οικογένειες που έχουν ανάγκη από φάρμακα, οπότε κινούμαστε και εκτός αυτού του πλαισίου. Έχουμε αντιμετωπίσει δυσκολίες και, θα σου φανεί αστείο, αλλά οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει είναι από συνανθρώπους οι οποίοι περνούσαν και μας έβριζαν, μας κατηγορούσαν ότι λερώνουμε τον δρόμο, ότι χαλάμε την εικόνα της πόλης. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι αυτές, από ανθρώπους σαν εμάς.
Απάντηση 4: Δεν γνωρίζω πάρα πολλές λεπτομέρειες πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι, γιατί είμαι σχετικά νέος εθελοντής στην ομάδα, αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι όλα ξεκίνησαν από τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο στην Αθήνα, αυτός είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε όλες τις διεργασίες και βοηθούσε άτομα. Νομίζω πως δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο όραμα στο πού θα εξαπλωνόταν όλο αυτό. Απλά ήθελε να βοηθήσει και όταν έβρισκε μια ευκαιρία, βοηθούσε και πιστεύω ότι αυτό κάνουμε και εμείς σαν ομάδα, οπουδήποτε βρούμε μια ευκαιρία, βοηθάμε.
Πώς μπορεί ο κόσμος να συνδράμει στο έργο σας;
Απάντηση 1: Να γίνει εθελοντής! Να έρθει εδώ στην παρέα μας με το χαμόγελο του, να φέρει και τους φίλους του, και αν δεν θέλει να έρθει να μαγειρεύει εδώ μαζί μας, μπορεί να συνεισφέρει στην αποθήκη που έχουμε με τρόφιμα (ή οτιδήποτε κι αν θέλει) ή να έρθει και να προσφέρει στο κουτί μας. Τρείς, κατά την γνώμη μου, πολύ ωραίοι τρόποι!
Απάντηση 2: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Η απλή παρουσία στον χώρο με εθελοντική εργασία είναι πολύ σημαντική. Επίσης, πολλοί άνθρωποι είτε επιλέγουν το να μας φέρουν υλικά αγαθά και τρόφιμα μακράς διαρκείας για το μαγείρεμα, είτε να φέρνουν εκείνη την περίοδο (κατόπιν συνεννοήσεως μαζί μας) λαχανικά, φρούτα ή οτιδήποτε δεν μπορεί να αποθηκευτεί για καιρό. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης, αφού άλλωστε υπάρχει το ταμείο μας σε όλα τα μαγειρέματα και όποιος επιθυμεί, μπορεί να αφήσει χρήματα, τα οποία φυσικά θα πάνε πάλι για ανάγκες της ομάδας και του μαγειρέματος. Το πιο βασικό είναι ότι και ένας μόνο να περάσει και να δώσει ένα χαμόγελο, για εμάς είναι βοήθεια. Πιστεύουμε, εμείς που ασχολούμαστε τακτικά με το μαγείρεμα και ερχόμαστε κάθε βδομάδα εδώ, ότι η καλή διάθεση είναι πολύ σημαντική. Ένα χαμόγελο, που θα περάσει κάποιος και θα μας δώσει, εμάς μας φτιάχνει την μέρα. Οπότε, ουσιαστικά, έχει προσφέρει και αυτός με τον τρόπο του.
Απάντηση 3: Το πιο σημαντικό για μας είναι να έρθουν εδώ, να μας γνωρίσουν, να τους γνωρίσουμε και εμείς, να μαγειρέψουμε όλοι μαζί. Αλλιώς, ο καθένας μπορεί να συνδράμει χρηματικά, είτε στο κουτί μας, το οποίο το έχουμε εδώ κάθε Κυριακή στην Αριστοτέλους, στην τράπεζα Πειραιώς μπροστά, είτε μπορούν να φέρουν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης στην αποθήκη μας που είναι στην οδό Γ. Μπακατσέλου 18.
Απάντηση 4: Έχουμε, αρχικά, εδώ μαζί μας κουτί δωρεών, που όποιος το επιθυμεί μπορεί να μας δώσει κάποια χρήματα. Ό,τι μπορεί ο καθένας, φυσικά. Συνήθως, λαμβάνουμε δωρεές σε μορφή προϊόντων, δηλαδή μας φέρνουν πράγματα για την αποθήκη και κάποιες φορές μας κάνουν και δωρεά ακόμα και ολόκληρο το μαγείρεμα.



Πιστεύετε η αρχή της επικοινωνίας, την οποία προωθείτε μέσα από τις δράσεις σας, έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα στα χρόνια που υπάρχει ο Άλλος Άνθρωπος, δηλαδή πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν δείξει προθυμία να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στην κοινωνική σας κουζίνα;
Απάντηση 1: Εγώ πιστεύω ότι οι άνθρωποι θέλουν πάντα να προσφέρουν αλληλεγγύη, αλλά πάντα ο ένας πρέπει να κάνει την αρχή. Αυτήν την αρχή, την έκανε ο Κωσταντίνος Πολυχρονόπουλος με τον Άλλον Άνθρωπο και έτσι όλοι προχωρήσαμε, αφού το θέλαμε και οι ίδιοι. Απλά δεν ξέραμε που θα πάμε και έτσι μας το έκανε λίγο πιο εύκολο στην Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα.
Απάντηση 2: Πιστεύω ότι έχει πετύχει τον στόχο της και συνεχώς βάζουμε και υψηλότερο στόχο, γιατί υπάρχουν και μεγαλύτερες ανάγκες, όχι μόνο γιατί θέλουμε να καταφέρουμε κάτι για προσωπικό μας όφελος. Ουσιαστικά, αυτό που βλέπω τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη, όπου εγώ ασχολούμαι εθελοντικά μέσω του Άλλου Ανθρώπου Θεσσαλονίκης, είναι ότι συνεχώς υπάρχουν νέοι άνθρωποι που έρχονται, νέες ομάδες και εταιρείες που ενδιαφέρονται για τα μαγειρέματα μας (υπάρχουν τα μαγειρέματα που είναι δωρεά εις μνήμη ανθρώπων που χάσαμε και θέλουμε να τιμήσουμε την μνήμη τους), ενώ υπάρχουν και άτομα που έρχονται ως απλοί περαστικοί μια φορά, αλλά θα δουν το έργο μας και θα καθίσουν, θα μας ρωτήσουν τί κάνουμε και θα μας βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν.
Απάντηση 3: Ναι, η αλήθεια είναι, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, μετά την τρίτη χρονιά μας στη δράση στη Θεσσαλονίκη, γιατί στην Αθήνα ισχύει για πάρα πολλά χρόνια, έχουμε δει ότι ο κόσμος είναι πολύ ενεργός. Έχουμε δει δωρεές, αναλαμβάνει ο κόσμος μαγειρέματα, δεχόμαστε γενικά πολλή βοήθεια τον τελευταίο χρόνο.
Την ίδια στιγμή, στο μαγείρεμα με τον Άλλο Άνθρωπο είχαμε και την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με κάποιους συνεθελοντές μας και να τους ρωτήσουμε μερικά πράγματα για τον εθελοντισμό. Παρακάτω ακολουθεί μία δεύτερη συνέντευξη προς τους εθελοντές που παρευρέθηκαν στο μαγείρεμα.
Infinity Greece
Με αφορμή τη σημερινή πράξη αλληλεγγύης, θα θέλαμε να μάθουμε τί σημαίνει εθελοντισμός για σένα.
Απάντηση 1: Ο εθελοντισμός, ουσιαστικά, για μένα είναι κάτι σαν μάθημα που μου διδάσκει το πώς να δίνω στους ανθρώπους, χωρίς απαραίτητα να περιμένω κάτι πίσω. Σου μαθαίνει πράγματα για την ζωή και το θεωρώ πολύ σημαντικό.
Απάντηση 2: Εθελοντισμός σημαίνει προσφορά στην κοινωνία, δημιουργία κοινωνικού αντικτύπου και ταυτόχρονα δούναι και λαβείν γνώσεων, εμπειριών, βιωμάτων που μας κάνουνε πιο πλούσιους εσωτερικά. Κοινωνικοποιούμαστε, γνωρίζουμε άτομα και πράγματα, αλλά και αναπτύσσουμε χρήσιμα skills, τα οποία, αύριο μεθαύριο, στην αγορά εργασίας και στην ζωή μας, μπορεί να μας φτάσουν σε ένα ανώτερο level και κατανόησης της πραγματικότητας και για ότι θα συμβεί στο μέλλον. Μπορούμε να έχουμε καλύτερη ενσυναίσθηση και προσφέροντας, να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε περισσότερο.
Απάντηση 3: Εθελοντισμός είναι να βοηθάς τους άλλους χωρίς να περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα. Για μένα, ο εθελοντισμός είναι κάτι πολύ σημαντικό, για την ακρίβεια, με γεμίζει σε μεγάλο βαθμό, γιατί ως άνθρωπος είμαι κοινωνικός και μου αρέσει να βοηθάω τον κόσμο.
Απάντηση 4: Εθελοντισμός για μένα σημαίνει προσφορά, αλληλεγγύη. Ουσιαστικά, είναι μια προσφορά χωρίς να περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα από κάποιον. Με γεμίζει απίστευτα. Εθελοντισμός για μένα σημαίνει ικανοποίηση, προσωπική πρώτα από όλα, βοήθεια για τον συνάνθρωπο, κατανόηση.
Γιατί πιστεύεις ότι πολλοί νέοι έχουν στραφεί στον εθελοντισμό;
Απάντηση 1: Δεν ξέρω. Προσωπικά πιστεύω ότι, με όλα αυτά που γίνονται στις μέρες μας, στην κοινωνία, επειδή περνάμε αρκετά δύσκολες εποχές, είναι μια διέξοδος. Με το να βοηθάμε τους ανθρώπους γύρω μας, νιώθω ότι γινόμαστε κατά κάποιο τρόπο λύση του προβλήματος και αυτό, μας προκαλεί μια ανακούφιση και είναι και μια παρηγοριά, όταν βοηθάς τους άλλους και βλέπεις τα χαμόγελα και υπάρχει αυτή σύνδεση.
Απάντηση 2: Στρέφονται στον εθελοντισμό, γιατί είναι μόδα όσον αφορά το βιογραφικό για κάποιους από αυτούς, αφού είναι το πιο σημαντικό asset στο βιογραφικό. Βλέπω πάρα πολλά βιογραφικά τα οποία έχουν τον εθελοντισμό μέσα και οι εταιρείες τα προτιμούν, γιατί δείχνουν άτομα, τα οποία έχουν ικανότητες να συμμετέχουν σε ομάδες οργανωμένα, να συνεισφέρουν στον ελεύθερο τους χρόνο παραγωγικά. Γίνονται, άρα, καλύτεροι εν δυνάμει εργαζόμενοι για την επιχείρηση και γίνονται καλύτεροι εν δυνάμει εργαζόμενοι, οι νέοι το βλέπουν έτσι. Αλλά, ταυτόχρονα, λόγω της πραγματικότητας ως προς το ότι ζούμε σε μια κοινωνία η οποία έχει βιώσει οικονομική κρίση, πολέμους σε γειτονικές χώρες, κοινωνικούς αποκλεισμούς, φαινόμενα έμφυλης βίας, φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, Covid, oι άνθρωποι έχουν βγει προς τα έξω και είναι πιο ενεργοί πολίτες σε σχέση με παλιότερα. Για αυτό και οι νέοι συμμετέχουν περισσότερο.
Απάντηση 3: Πιο παλιά ,θεωρώ, δεν ήταν τόσο έντονος ο εθελοντισμός στους νέους, ενώ τώρα, επειδή προωθείται πιο σωστά και σε μεγαλύτερο βαθμό έχει ως αποτέλεσμα να το μαθαίνουν και να το ακολουθούν περισσότεροι.
Τί κοινωνικό αποτύπωμα θα ήθελες να αφήσεις στην κοινωνία μέσω του εθελοντισμού;
Απάντηση 1: Αρχικά, θετικό! Αυτό βασικά, δεν έχω υψηλές προσδοκίες και ούτε πιστεύω ότι θα προκαλέσουμε φοβερή αλλαγή, γιατί η αλλαγή είναι ένα μακροχρόνιο plan. Απλά θέλω να βάλω το μικρό μου λιθαράκι, ώστε να κάνω, εγώ ως άτομο, ό,τι καλύτερο μπορώ.
Απάντηση 2: Συμμετέχω ενεργά στην κοινωνία των πολιτών, που είναι το σύνολο των οργανισμών, των φορέων που προσφέρουν στον εθελοντισμό, οργανώνουν τους νέους, οργανώνουν τα άτομα που το έχουν ανάγκη περισσότερο να εκπαιδευτούν περισσότερο. Θέλω να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου, κάτι που γίνεται από το 2014, μέσα από το Infinity Greece. Επιδιώκουμε να κάνουμε τους νέους πιο δημιουργικούς, ώστε όταν βγουν στην αγορά εργασίας να πούνε ότι «αυτό το έχουμε δει», ώστε και ψυχολογικά να είναι πιο έτοιμοι και να μην είναι στα χαμένα, όπως συμβαίνει στα πρώτα ενήλικα τους χρόνια και στην φοιτητική τους ζωή. Να είναι πιο έτοιμοι και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.
Απάντηση 3: Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι αυτό που είπα και στην αρχή, να βοηθάμε χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα, γιατί μακροπρόθεσμα θα μας επιστραφεί.
Απάντηση 4: Θα ήθελα να αλλάξω με μικρά βηματάκια, κάθε φορά, όσο μπορώ τον κόσμο στον οποίο ζω, έτσι ώστε να γίνει καλύτερος για τις επόμενες γενιές και ουσιαστικά, αυτό που νιώθω εγώ με τον εθελοντισμό, να το περάσω και στους άλλους ανθρώπους και να αλλάξουμε την νοοτροπία μας.
Κατανοούμε, συνεπώς, ότι ο εθελοντισμός δεν είναι απλώς μια δραστηριότητα που προσθέτεις στο βιογραφικό σου. Πρόκειται για μια ανάγκη που προκύπτει μέσω της παρατήρησης της ίδιας της κοινωνίας και των ανθρώπων γύρω μας, καθώς και μιας εσωτερικής ανάγκης μας να προσφέρουμε στήριξη και να φτιάξουμε τη διάθεση αυτών που πραγματικά το χρειάζονται. Αυτή ακριβώς η πράξη ατομικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, μπορεί να αλλάξει θετικά τον κόσμο.
